© iStock

Mensen die 'snoozen' zijn intelligenter én gelukkiger dan anderen

14 mei 2017

Voel je niet slecht, omdat je laat naar bed gaat en dan ook pas laat opstaat. Uit een studie blijkt dat je intelligenter bent dan ochtendmensen.

De Britse studie heet 'Waarom nachtuilen intelligenter zijn' en linkt 'snoozen' aan creativiteit, intelligentie en een onafhankelijke geest. De auteurs, Satoshi Kanazawa en Kaja Perina argumenteren dat wij ons veel beter kunnen aanpassen aan leven (en slapen) dan onze voorouders deden.

Kort door de bocht wil dat zeggen dat een slim persoon nodig is om te kunnen omgaan met een 'snooze button', omdat niets in de evolutie van de mens ons heeft voorbereid op die uitvinding.

Je bent een meer onafhankelijke denker als je luistert naar je lichaam en de behoeftes van je lichaam, dan als je alleen maar luistert naar de wijzers van de klok.

Opgepast

Helaas betekent de studie niet dat je dan maar beter al je tijd in bed kan spenderen. Terwijl nachtuilen (mensen die na 23u00 gaan slapen en pas na 8u00 opstaan) gelukkiger en slimmer blijken te zijn, zijn er nog altijd risico's verbonden aan te lang in bed blijven, zoals een hoger risico op een onverwachte dood.

Conclusie?

Ga 's avonds een beetje later slapen en duw 's ochtends gerust nog eens die snooze-knop in. Op die manier zullen de fantastische, creatieve projecten die je in je hoofd hebt ook tot realisatie komen.

Lees meer

Dit al gelezen?