© iStock

Noord-Korea stuurt nog een boodschap naar Trump met de zoveelste lange-afstandsrakettest

14 mei 2017

Noord-Korea heeft deze ochtend opnieuw een nieuw type raket de lucht ingestuurd, da's al de tiende test sinds het aantreden van president Trump. Deze keer gaat het om een ballistische raket, geen nucleaire test, maar da's geen reden om niet te reageren: dit type zou wel eens tot in de Amerikaanse basis in Guam kunnen geraken, en daar moeten ze in de VS ook lichtjes nerveus over worden.

Na een reeks (mislukte) nucleaire testen en nog wat lange-afstandstesten die ook faalden heeft Noord-Korea nu een nieuw type raket de lucht ingestuurd. Volgens Japanse experts zou deze raket, als ze goed gelanceerd raakt, zo'n 4.500 kilometer ver kunnen vliegen. Om een beeld te geven van hoe relevant dat is: de Amerikaanse basis op Guam is zo'n 3.000 kilometer ver, Hawaii 7.000.

Daveren van angst doen ze dus nog niet in Washington, maar opgezet met de testen zijn ze natuurlijk allerminst. Het Witte Huis noemde Noord-Korea "een flagrante bedreiging en dat voor al een veel te lange tijd. President Trump kan zich dan ook niet inbeelden dat Rusland tevreden is met de laatste rakettesten van Noord-Korea", vooral aangezien het projectiel zo dicht tegen Russisch grondgebied landde.

'Consequenties'

Het Witte Huis had eerder ook al gewaarschuwd dat een langeafstandsrakettest vanuit Noord-Korea consequenties zou krijgen, mogelijks een militaire reactie. Noord-Korea, van zijn kant, heeft als einddoel om kernkoppen naar de VS te sturen, aan boord van langeafstandsraketten, om de "Amerikaanse agressie te counteren."

Tegelijk is ook de nieuwe Zuid-Koreaanse president, Jae-in Moon, pas vier dagen in functie. Het zou dus ook best kunnen dat de boodschap uit Pyongyang eigenlijk op de zuiderburen is gericht. Moon had namelijk aangegeven de diplomatieke relaties met Noord-Korea te willen verbeteren en tegelijk de richtlijnen en sancties aan te houden. Een moeilijke en mogelijks onhaalbare positie. Dit is de eerste test.

Lees meer

Dit al gelezen?