© Getty Images

Straks is het zover: wie wint er het Eurovisiesongfestival? Dit is wat de bookmakers zeggen

13 mei 2017

Vanavond is het zover: om 21 uur begint de finale van het Eurovisiesongfestival. Italië wordt al geruime tijd getipt als hét land om straks met de overwinning naar huis te gaan, maar na een heel sterke halve finale komt ook Portugal opzetten. En waar bevindt België zich, nu de sterke prestatie van Blanche in de halve finale ons weer een hoop plaatsen deed opschuiven? Kortom, wie wint er straks het Eurovisiesongfestival? Dit is wat de bookmakers ervan denken.

België was lang een van de favorieten om het Songfestival te gaan winnen. Maar na zwakke repetities zakten we weg tot zelfs buiten de top tien. Er ging dan ook een zucht van opluchting door heel België toen we als laatste uit de eerste halve finale werden aangekondigd. De kwetsbare prestatie van Blanche deed België wel weer een pak stijgen bij de bookies. Genoeg om straks met de winst aan de haal te gaan? Je weet het natuurlijk nooit, maar volgens de bookmakers alleszins niet.

Italië of Portugal?

Italië was weken- en maandenlang de gedoodverfde favoriet. Maar toch staan ze niet op één bij de bookmakers. Een topprestatie in de halve finale van de excentrieke Salvador Sobral zorgde ervoor dat Italië zijn eerste plaats moest afstaan aan Portugal. Portugal zal volgens de bookmakers dus straks het Eurovisiesongfestival gaan winnen. Dat zou meteen ook hun eerste winst zijn. Italië, dat met Francesco Gabbani (en een aap) een echte zomerhit naar de Songfestival stuurde, zou tweede worden.

Nog zo'n absolute topfavoriet vinden we op de derde plaats: Bulgarije. Met zijn zeventien jaar is Kristian Kostov de jongste deelnemer dit jaar en meteen ook de eerste Eurovisie-deelnemer ooit die in deze eeuw is geboren. Bulgarije stond voor het Eurovisiesongfestival geruime tijd op de tweede plaats, maar zakt na de eerste halve finale dus een plaatsje.

Hoop

België zou op een mooie vierde plaats gaan stranden vanavond. 'City Lights' wordt gezien als een van de beste nummers, zo niet hét beste, van de wedstrijd, maar het Songfestival is uiteraard meer dan puur de song. Het wordt dus afwachten of de kwetsbare act van Blanche Europa na de halve finale nog eens kan overtuigen. We mogen zeker nog hoop hebben, want Jamala, de winnares van vorig jaar, werd exact evenveel kans toebedeeld om Eurovisie te winnen als Blanche nu. Een top tien plaats lijkt echter wel een zekerheid. En dat zou voor ons, na Laura Tesoro (2016) en Loïc Nottet (2015), de derde opeenvolgende top tien plaats zijn!

Zweden zou volgens de bookmakers de top vijf gaan volmaken. Robin Bengtsson en z'n popsong 'I Can't Go On' werden al snel bij de favorieten gerekend, maar de sterke performances van een aantal andere landen deden Zweden een paar plaatsjes zakken.

Waar is Nederland?

Verder zien we nog het Verenigd Koninkrijk op zes. Roemenië zou op een zevende plaats strandden. Het 'duet van één man' zou Kroatië een achtste plaats opleveren. Op plaatsen negen en tien vinden we respectievelijk Moldavië en Frankrijk terug. Waar is Nederland, vraag je je dan misschien af. De drie zusjes van OG3NE bliezen in hun halve finale iedereen omver, maar dat was blijkbaar niet genoeg. Want Nederland zou volgens de bookmakers zelfs buiten de top tien vallen en tevreden moeten zijn met een povere dertiende plaats.

Wat denken jullie, gaan de bookmakers gelijk hebben vanavond? Of zien jullie België toch nog met de overwinning gaan lopen?

Lees meer

Dit al gelezen?