© iStockphoto

Last van muggen? Met deze handige tips hou je ze weg en verzorg je de beet

14 mei 2017

Argh, muggen! Tijdens de winter vergeet je ze helemaal, maar eens die periode voorbij is, zijn ze er weer. Irritante kleine beesten die je nachtrust verstoren en ook nog eens zorgen voor verschrikkelijke beten. Het leuke is wel dat je de beesten kan wegjagen en de beten kan verzachten met eenvoudige huismiddeltjes. Lees hieronder hoe je dat doet. 

Wat kan je doen om muggenbeten te vermijden?

1. Citroen

Muggen houden niet van de geur van citroenen. Om ze bij je weg te houden, kan je op je nachtkastje een bordje zetten met citroenschijven.

Heb je geen citroenen meer in huis? Dan kan je ook een spray gebruiken met citroengeur.

Om niet regelmatig te verstuiven of citroenschijfjes te snijden, kan je ook een citroenplant in je kamer zetten. Als de geur van de plant in je kamer verspreidt, komen de muggen zelfs je kamer niet binnen.

Citronellakaarsen kunnen ook handig zijn om de beesten weg te houden.

2. Plantjes

Muggen kunnen ook niet tegen bepaalde planten zoals: lavendel, rozemarijn, goudsbloemen, citroengras, munt kattenkruid en geraniums. Als je deze planten in je tuin plant, houd je muggen verder van je huis en dus ook uit je kamer.

3. Lotions

Crèmes en lotions met geuren die hierboven staan vermeld kunnen muggen ook weghouden.

4. Muggenval met bruine suiker

Je kan zelf ook muggen lokken met een muggenval en opsluiten. Hiervoor moet je een mix maken van bruine suiker, een beetje gist en warm water. Doe de mix in een fles en haal de dop eraf. Je zal zien dat de muggen op de fles afkomen. Eens de muggen in de fles vliegen, sluit je de fles weer af en geraken ze er niet meer uit.

5. Dunne pyjama

Muggen komen graag af op warme lichamen en in een dunne pyjama zweet je minder. Zorg er wel voor dat je pyjama alles bedekt, dan krijgen ze minder kans om tot je huid te geraken.

6. Laat geen vuile was liggen

Muggen houden van zweetgeur dus laat geen vuile was liggen want dat trekt ze aan.

Hoe kan je muggenbeten verzorgen?

1. Tandpasta

Heb je een muggenbeet? Dan kan je een beetje tandpasta op de beet wrijven. In tandpasta zit namelijk glycerine, een stof die het gif kan bestrijden.

2. IJsklontje

Je kan de pijn ook wat verlichten door de plek een beetje af te koelen. Hiervoor kan je een natte, koude doek gebruiken of een doek vullen met ijsklontjes. De frisheid kan ook echt deugd doen.

3. Theezakje

Hetzelfde met een theezakje. Leg een koud en gebruikt theezakje op de beet om de jeuk te verzachten. Na 5 minuten doen de stoffen in het zakje hun werk.

4. Azijn

Doe wat azijn op een watje en wrijf het op de beet. De stoffen in azijn werken desinfecterend en versnellen het genezingsproces.

5. Bananenschil

Je moet eerst de muggenbeet schoonmaken en dan de binnenkant van de bananenschil erop leggen. Wrijf de schil af en toe over de beet en na 10 minuten kan je de bananenschil wegdoen.

6. Aspirines

We gaan niet overdrijven, je moet nog geen aspirines innemen als je een beet hebt. Je kan wel een aspirine fijnmalen en mengen met water. Zo krijg je een pasta die je op de beet kan smeren zodat de jeuk zal minderen.

7. Kruisje met je nagel

Het klinkt als een fabeltje, maar het helpt echt. Maak op de beet een kruisje met je vingernagel. Nadien voel je de beet niet meer.

8. Niet krabben!

Klinkt typisch, maar het is een feit: krabben maakt de beet erger, dus afblijven is de boodschap.

Laat de zomer maar komen! Muggen doen ons geen kwaad meer!

Lees meer

Dit al gelezen?