© EPA

'Spijbelende' parlementsleden worden voortaan gestraft en krijgen minder loon... al valt dat wel zeer makkelijk te omzeilen

11 mei 2017

Het wordt onmogelijk voor leden van het Federaal Parlement om enkel op te dagen voor de plenaire zittingen en toch een volledig parlementair loon te krijgen. Dat wil zeggen dat drukbezette parlementsleden zoals partijvoorzitters een serieuze hap uit hun loon zullen moeten afstaan. Of valt dat allemaal wel op te lossen voor een parlementslid die geen zin of tijd heeft voor saaie commissies?

Vervangers

De maatregel werd in het leven geroepen door de Werkgroep Politieke Vernieuwing, een parlementaire werkgroep geleid door Brecht Vermeulen van NV-A. De parlementsleden moeten, om hun volledige parlementaire loon te behouden, aanwezig zijn op hun commissies en niet alleen op de plenaire zitting.

Maar ze mogen wel een vervanger sturen naar die commissies. Er wordt per vast commissielid één vervanger voorzien plus nog één vervanger in reserve. Je zou dus, terecht, kunnen denken dat het eigenlijk niet geweldig moeilijk is je loon gewoon te behouden als parlementslid, ook al staat je agenda vol en heb je zelf geen tijd voor commissies.

Vermeulen wimpelt de kritiek af. "Ik snap waarom je zou kunnen denken dat we het de politici te makkelijk maken, maar het is niet onze bedoeling om de drukbezette parlementsleden, zoals bijvoorbeeld de partijvoorzitters, te straffen", aldus Vermeulen. "We hadden die kritiek al horen komen uit de hoek van Groen, maar mag ik er u op wijzen dat (Parlementslid voor Groen nvdr.) Meyrem Almaci zélf bijna nooit te zien is op de commissies."

De aanwezigheidsplicht op de commissies geldt overigens alleen tijdens stemrondes. "Bij andere vergaderingen van de commissies kunnen we het niet maken om de leden financieel te straffen op hun aanwezigheid", zo zegt Vermeulen. "Enkel commissieleden van kleinere fracties hebben aanwezigheidsplicht op alle vergaderingen van hun commissies."

Geen voorkeursbehandeling

CD&V-voorzitter Wouter Beke, zo'n drukbezette parlementariër in kwestie, aanvaardt de maatregel. "Als er regels zijn, dan gelden die voor iedereen. Ook voor partijvoorzitters", aldus Beke. "Ik vraag en wil geen voorkeursbehandeling in het parlement."

Ook lijkt het Beke niet te deren dat hij een deel van van zijn parlementair loon moet inboeten mocht hij zich niet meer engageren voor zijn taken in ons Federaal Parlement. "Mijn agenda blijft even druk, en het zal dus even moeilijk blijven om altijd aanwezig te zijn", zo vertelt Beke, "Maar als dat dan gevolgen heeft, aanvaard ik die." Maar ook Beke kan dus steeds een 'invaller' sturen.

Lees meer

Dit al gelezen?