© EPA

Erdogan is razend op Trump wegens wapenlevering aan Koerdische rebellen: NAVO-alliantie als argument

11 mei 2017

President Trump gaat wapens leveren aan Koerdische rebellen die tegen IS strijden. Turks president Erdogan is razend. Hij ziet de Koerdische YPG-milities als terroristen wegens banden met de verboden Turks-Koerdische partij PKK. Ankara wil dat het Witte Huis terugkomt op zijn beslissing. Als argument haalt Erdogan de NAVO-alliantie tussen Turkije en de VS aan. Eind deze maand vindt een NAVO-top plaats in Brussel. Onze regering vreest dat Erdogan er zal aandringen op een referendum op Europees grondgebied over de herinvoering van de doodstraf in Turkije.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft groen licht gegeven om strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) te bewapenen. Dat meldt persbureau AP. De YPG-militie bereidt zich momenteel voor om de Syrische stad Raqqa, het laatste IS-bolwerk, te heroveren. Trump wil de bezetting van de stad versnellen.

De wapenlevering zou de relaties tussen Turkije en het Westen nog meer onder druk kunnen zetten. Zo vindt Ankara deze move van Trump onaanvaardbaar, want het ziet de Koerdische rebellen als terroristen, aangezien ze nauwe banden hebben met de verboden Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De YPG-militie behoort tot de door Amerika gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Dat is een rebellencollectief van Koerdische en Arabische strijders die vechten tegen IS, maar ook tegen Jabhat Al-Nusra, de Syrische tak van terreurgroep al-Qaida. Gisteravond liet het SDF weten het dorp Tabqa en de grootste dam van Syrië heroverd te hebben op IS. Tabqa ligt zo’n 40 kilometer van Raqqa. Ongeveer twee weken geleden begonnen Koerdische rebellen hun aanval op het dorp.

Navo als argument

De Turkse president Erdogan heeft in een persconferentie dan ook uitgehaald naar Trump. Hij hoopt dat het Witte Huis op zijn beslissing terugkomt voordat hij volgende week dinsdag bij Trump op bezoek gaat in Washington. “Je moet terroristen niet samen met een andere terroristische organisatie bestrijden”, aldus Erdogan. “De Verenigde Staten zouden beter de kant van Turkije kiezen als medelid van de NAVO. De Amerikanen zouden het besluit moeten terugdraaien.” Bij de Turkse vicepremier Nurettin Canikli klonk eenzelfde geluid: “We kunnen terreurgroepen die de toekomst van de Turkse staat bedreigen niet accepteren.” Ook hij gaf aan te hopen dat de VS zijn kar keert.

Eind deze maand is er een NAVO-top in Brussel. Onze regering vreest dat Erdogan er het woord zal nemen en zal aandringen op een referendum op Europees grondgebied over de herinvoering van de doodstraf in Turkije. Dat schrijft De Morgen. Brussels burgemeester Mayeur zal Turkse betogingen verbieden omdat de politie het al druk genoeg zal hebben met de NAVO-top zelf en de aanwezigheid van Trump.

Relatie Erdogan-Trump

Erdogan gaf in het verleden te kennen dat hij Trump bewondert en dat hij hoopte de moeilijke relatie tussen Turkije en de VS te verbeteren. Die relatie was zo problematisch omdat Obama tijdens zijn ambtstermijn weigerde om de omstreden Syrische president Assad met geweld af te zetten, en omdat Amerika destijds al Koerdische milities tegen IS steunde. Ook Trump verklaarde Erdogan al de liefde. Hij noemde hem “een sterke leider” en was de eerste Westerse leider die Erdogan belde na zijn overwinning bij zijn referendum waardoor hij quasi-dictatoriale macht verkreeg.

Turkije hoopte dat Trump zou toelaten dat enkel Arabische strijders Raqqa zouden veroveren wat na de burgeroorlog voor minder zeggenschap bij de Koerden zou zorgen. Ook hoopte Erdogan dat de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die in ballingschap leeft in Pennsylvania, overgeleverd zou worden aan Ankara. Erdogan heeft altijd beweerd dat de Gülen-beweging achter de mislukte staatsgreep van vorige zomer zit.

Lees meer

Dit al gelezen?