© epa

FIFA schuift topmannen Ethische Commissie opzij: "Dit betekent het einde van de hervormingen"

10 mei 2017

De FIFA, de Wereldvoetbalorganisatie, moest leden voorstellen voor de onafhankelijke Ethische Commissie maar is daarbij helemaal voorbij gegaan aan twee huidige voorzitters Hans-Joachim Eckert en Cornel Borbély. Zij vervolgden meer dan 60 FIFA-officials wegens corruptie maar worden nu dus volledig opzij geschoven. "Dit is een stap terug", zeggen de twee. 

De Duitse voorzitter van de disciplinaire kamer Hans-Joachim Eckert en de Zwitserse voorzitter van de onderzoekskamer Cornel Borbély zullen geen tweede termijn krijgen bij de Ethische Commissie van de FIFA. Die beslissing is, volgens de twee, "duidelijk politiek gemotiveerd". Eckert en Borbély voerden al geruime tijd een zware strijd tegen corruptie binnen de FIFA en hebben samen meer dan 60 FIFA-officials vervolgd. "Het lijkt erop dat de topmannen bij de FIFA hun eigen en de politieke belangen hoger inschatten dan de langetermijnbelangen van de FIFA", klonk het vandaag hard op een persconferentie.

De twee zullen dus de kans niet krijgen om hun strijd voort te zetten, al hadden ze nog veel werk: "Er zijn nog honderden zaken hangende. Er is nog enorm veel werk", zei Borbély. Het duo vervolgde zo voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en ex-UEFA-voorzitter Michel Platini. Ze onderzochten ook huidig FIFA-voorzitter Gianni Infantino, maar in dat dossier volgde geen vervolging. Met het opzijschuiven van Eckert en Borbély zet de FIFA-top nu dus twee kritische stemmen buitenspel. Of er in de toekomst nog veel vervolgingen zullen volgen, valt dan ook te betwijfelen. "Dit besluit betekent het einde van de hervormingen", concludeerden ze.

Lees meer

Dit al gelezen?