© Getty Images

De officiële documentaire over 2Pac komt er eindelijk en '12 Years A Slave'-regisseur gaat ze maken

10 mei 2017

Wie heeft 2Pac en Biggie vermoord? Meer dan twintig jaar na datum weten we het nog altijd niet. Het is een onderwerp waar regisseur Steve McQueen ('Shame' & '12 Years A Slave') zeker bij zal blijven stilstaan. Hij heeft toestemming gekregen van de nabestaanden van Tupac Shukur om een documentaire te draaien over de legendarische rapper.

Tupac stierf op 13 september 1996, nadat hij zes dagen eerder werd neergeschoten in Las Vegas, vanuit een voorbijrijdende auto.

Op 25-jarige leeftijd vermoord en toch is hij de geschiedenis ingegaan als één van de grootste rappers aller tijden. Toen hij overleed was hij al erg populair in de scene,maar na zijn dood is de status van Tupac alleen maar gegroeid. Met Changes scoorde hij zijn grootste hit, twee jaar na zijn dood. Tot op vandaag is het een classic gebleven.

P. Diddy?

Sinds zijn dood gaan er heel wat geruchten over die moord de ronde. Vorig jaar nog was er enige ophef over de documentaire Murder Rap: Inside The Biggie And Tupac Murders. In die documentaire vertelde LAPD-rechercheur Greg Kading dat niemand minder dan P. Diddy de opdrachtgever van de moord zou zijn geweest. Hij zou Crips-bendelid Duane Keith 'Keffe D' David hebben ingehuurd om 2Pac en zijn manager te doden.

Uiteindelijk was het de neef van Keffe D die de trekker overhaalde en een einde maakte aan het leven van Tupac Shakur. Als wraak zou de manager van 2Pac de rivaliserende bende Bloods hebben ingeschakeld om Notorious B.I.G. te doden.

"Vereerd"

De 47-jarige Steve McQueen is alleszins verheugd en zelfs vereerd om de documentaire te maken, dat zei hij in filmmagazine Deadline Hollywood.

"In 1993 was ik student en ik herinner me hoe de wereld van hiphop zich vermengde met mijn leven. Er waren weinig rappers die zo goed waren als Tupac Shakur", zegt McQueen daar ook nog.

Tupac's ouders waren twee leden van Black Panther. Zijn moeder Afeni Shakur zat een groot deel van haar zwangerschap in de gevangenis uit.Pas enkele weken voor de bevalling werd ze vrijgelaten. Op 15-jarige leeftijd begon Tupac met rappen onder de alias MC New York, en later 2Pac.

Gedurende heel zijn leven kwam Tupac in aanraking met geweld. Toen Tupac begon met rappen en dansen zat zijn vader een gevangenisstraf uit voor een gewapende overval. Twee jaar voor de fatale schietpartij, in 1994, werd Tupac zwaargewond bij een gewapende overval. Hij overleefde vijf kogels, waarvan twee in zijn hoofd.

75 miljoen

De actieve carrière van Tupac duurde alles bij elkaar maar goed vijf jaar.Wereldwijd zijn meer dan 75 miljoen albums van hem verkocht, dat maakt hem tot op heden de best verkopende rapartiest aller tijden.

Nog volgens Deadline financieren de nabestaanden het project van McQueen volledig met geld uit het nalatenschap van de overleden rapper. McQueen krijgt ook de beschikking over alle muziek die Tupac ook uitbracht en heeft daarrond deals gesloten met Universal en met het platenlabel Interscope.

Nog meer 2Pac

En zo krijgen we nog meer 2Pac in de nabije toekomst. In april van dit jaar werd de rapper nog opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame en in juni komt er een film uit over zijn leven, All Eyez on Me.

Lees meer

Dit al gelezen?