© vrt

De Backer (Open Vld) is boos op ‘zijn inspecteurs’ voor beschuldiging kinderarbeid bij zoontje dat ouders helpt

10 mei 2017

Op een Italiaanse Dag in Tongeren hield de sociale inspectie afgelopen weekend een controleactie. Daarbij oordeelden de inspecteurs dat er sprake was van kinderarbeid bij een tienjarige jongen die zijn ouders hielp bij het opbouwen van een standje. "Absurd", vinden velen, waaronder bevoegd functionaris, staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld).

Staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) reageert in Het Belang van Limburg boos op de acties van ‘zijn inspecteurs’: “Ik ben uiteraard tegen kinderarbeid, maar kinderen die hun ouders occasioneel helpen, dat is heel normaal. Het is zelfs deel van hun opvoeding.” De Backer verzekert dat dit absurd voorval een uitzondering is: “Dergelijke controles zijn geen prioriteit van de sociale inspectiediensten. Het aanpakken van échte kinderarbeid, sociale dumping en zwartwerk zijn dat wel.”

Ook benadrukt de staatssecretaris dat de sociale inspectiediensten “schitterend werk leveren in de strijd tegen sociale dumping en mensenhandel”. Volgens hem hebben de inspecteurs in kwestie de wet rond kinderarbeid verkeerd geïnterpreteerd.

Wat zegt de wet?

De wet op kinderarbeid uit 1971 bepaalt dat een kind jonger dan 15 jaar geen werk mag uitvoeren, tenzij het binnen de opvoeding of de opleiding valt. Kinderen thuis de afwas laten doen of het gras laten afrijden kan dus wel, want dat past in het domein van de opvoeding. Ook helpen op een schoolfeest of een andere schoolactiviteit is geen probleem.

Calvo: "Plat en flauw"

Om dit soort waanzin tegen te gaan, lanceert De Backer op Twitter de hashtag #helpenisnormaal. Daarmee roept hij mensen op om foto’s en ervaringen van kinderen die hun ouders helpen te delen. Zelf deed hij dat ook. Kristof Calvo van oppositiepartij Groen liet weten dat hij akkoord was met de stelling van De Backer, maar schildert zijn tweet af als “ platte, flauwe campagne tegen eigen administratie”.

De oproep van De Backer kon op veel reactie rekenen:

Lees meer

Dit al gelezen?