© EPA

Verrassend: dit verdienen wereldleiders zoals Trump, Merkel of de Chinese president

11 mei 2017

Hoeveel verdient Donald Trump? Of Merkel? Wat krijgt Premier Michel?  Wie krijgt het meeste of het minste voor de uitoefening van zijn functie? Wie krijgt hoeveel betaald? De antwoorden zijn soms verrassend. Je leest ze hier. 

De Verenigde Staten

Laten we beginnen met de Verenigde Staten. President Donald Trump is de persoon die het meeste verdient tussen deze staatshoofden en regeringsleiders.

Sinds een wet uit 2001 heeft De Amerikaanse Chief Executive 400.000 dollar per jaar, ongeveer 368.000 of zo'n 30.660 euro per maand.

Dit bedrag ligt vast sinds 2001. Dus ook Barack Obama en George Bush verdienden dat. Maar Donald Trump ziet af van zijn presidentieel loon. Dat was ook een verkiezingsbelofte. Waar gaat zijn wedde dan naartoe? In maart heeft Sean Spicer, zijn woordvoerder, verduidelijkt dat Trump zijn volledig loon wegschenkt aan een goed doel. Je moet wel toegeven dat 400.000 dollar maar een bagatelle is in zijn enorm fortuin. Volgens Forbes Magazine wordt dat geschat op 3,7 miljard dollar.

Duitsland

Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, is de best betaalde leider van de Europese Unie. Samen met haar functie van afgevaardigde verdient ze 362.955 euro bruto per jaar. Dat is meer dan 27.000 euro per maand. Volgens een enquête van CNN is dat acht keer het gemiddelde inkomen in Duitsland.

In Duitsland is er als bondskanselier geen limiet in aantal termijnen. Merkel is nu aan haar derde termijn bezig. En ze heeft zich kandidaat gesteld voor de volgende verkiezingen die in september plaatsvinden.

De Duitse bondspresident, Frank-Walter Steinmeier heeft recht op zo'n 18.500 euro per maand of zo'n 221.000 euro per jaar. Het presidentschap is in Duitsland een louter symbolische functie. En eigenlijk kent bijna niemand in de wereld deze man.

Frankrijk

Voor 2007 verdiende de Franse president ongeveer 7.984 euro per maand. Dat was zo vastgesteld door de president Hacques Chirac (1995-2007). Nicolas Sarkozy heeft dat dan verhoogd gelijkgesteld met het loon van de Eerste Minister: zo'n 21.300 euro.

En onder uittredend president Hollande werd dit verlaagd met 30%: 14.910 euro. Dat was trouwens een verkiezingsbelofte van Hollande. Dat werd dan geïndexeerd zoals bij ambtenaren. Dat is dan 14.999 euro.

Dat is dan wat Emmanuel Macron gaat verdienen wanneer hij intreedt in het Elysée. Er komen ook extra's bij de functie: een auto met chauffeur en een prinselijke titel. De Franse president is ook co-prins van Andorra.

De Franse premier verdient als hoofd van de regering 178.920 euro per jaar. Dat is ongeveer 15.000 euro. Tot aan de parlementsverkiezingen van volgende maand is Bernard Cazeneuve de premier.

China

De zevende president van de Volksrepubliek China verdient het minste. Xi Jinping heeft een loon van (omgerekend) slechts 1.550 euro per maand. Dat heeft hij alleszins aangegeven. Hij is in China niet enkel president. Hij is ook Secretaris-Generaal van de Communistische Partij, penningmeester van de Centrale Militaire Commissie en hoofd van het leger.

Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft een loon van ongeveer 10.500 euro per maand. Poetin is al president sinds 2012. Daarvoor was hij ook al president tussen 2000 en 2008.

Opvallend: de premier, Dmitri Medvedev, verdient meer dan president Poetin. Hij krijgt elke maand een kleine 12.000 euro doorgestort.

Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan verdient 15.000 euro per maand. Hij heeft onlangs in een referendum meer macht verkregen. Sinds 2014 is hij president van Turkije.

In 2014 heeft hij een gigantisch paleis ingewijd: het presidentieel paleis of het witte paleis. Het is 40 keer groter dan het Witte Huis in de VS. En Erdogan verdient niet wat de Amerikaanse president verdient.

Canada

De Canadese premier, Justin Trudeau, verdient iets meer dan 22.500 euro per maand.

Hij trad aan in november 2015 en moet net als de premier van het Verenigd Koninkrijk verantwoording afleggen aan de Britse koningin Elizabeth II.

Brazilië

De Braziliaanse president Michel Temer incasseert maandelijks ongeveer 9.200 euro bruto.

Hij volgde in 2016 de omstreden president Dilma Rousseff op. Zij is moeten aftreden nadat ze beschuldigd werd van corruptie en fraude.

Italië

De Italiaanse premier Paolo Gentiloni is de opvolger van Matteo Renzi. Hij verdient 9.500 bruto euro per maand. De Italiaanse premier heeft de uitvoerende functie in Italië.

De president, Sergio Mattarella, verdient 9.500 euro. Het presidentschap in Italië is net zoals de monarchie in België puur symbolisch.

Het Verenigd Koninkrijk

Theresa May is de Britse premier. Zij verdient iets meer dan 177.940 euro bruto per jaar. Dat is ongeveer 15.000 euro per maand. Ze legt net als de Canadese premier verantwoording af aan Queen Elizabeth II.

Op 8 juni zijn er terug verkiezingen in Engeland, al is May daarvoor ook zelf kandidaat.

België

Last but not least: premier Charles Michel (MR) verdient ongeveer 11.477 euro per maand, net als de vicepremiers en de Minister van Buitenlandse zaken. De andere ministers verdienen tussen 10.000 en 11.000 euro per maand. Michel is premier sinds oktober 2014. Hij legt verantwoording af aan koning Filip.

Opvallend genoeg is hij niet de bestbetaalde politicus van het land. De voorzitter van de Kamer (Sigfried Bracke, N-VA) verdient meer. Hij verdient ongeveer 16.925 euro per maand. Natuurlijk verdienen de CEO's van de overheidsbedrijven nog meer.

Lees meer

Dit al gelezen?