Mario Kart 8 Deluxe voor Nintendo Switch is geen nieuwe game: waarom je het spel toch moet hebben

8 mei 2017

Mario Kart 8 is deze maand de grootste nieuwkomer op Nintendo's nieuwste console Switch. Maar vergis je niet: dit is geen gloednieuwe game, wel een nieuwe versie van het spel dat eigenaars van een Wii U al kennen. Loont het dan de moeite om de game te kopen? Voor iedereen die geen wie Wii U heeft gehad, luidt het antwoord volmondig 'ja'. Voor allen anderen is het iets ingewikkelder.

Er is maar één game waarvan we het Nintendo kunnen vergeven dat ze vrij schaamteloos een bewerkte editie uitbrengen voor de Switch. Mario Kart, om het even welke game in de reeks, is gewoon legendarisch. Zo eentje waarvoor je speciaal een Nintendo-console zou gaan kopen. Heel wat gamers hebben ooit toernooien georganiseerd, en zoals je wel weet is het niet altijd de beste racer die wint. Maar het helpt wel om de techniek in je vingers te hebben, vandaar dat de online wedstrijden van Mario Kart 8 een absolute aanrader zijn.

Nintendo heeft door de zwakke resultaten van de Wii U niet zo veel games van Mario Kart 8 verkocht en dus verdient de game nu een herkansing op de Switch. Aan de game zal het zeker niet gelegen hebben, want Mario Kart 8 is zeker één van de beste in de reeks. Aan het bekende recept heeft Nintendo niks veranderd. Het ziet er alleen beter uit, en alles werkt nog beter dan we gewend zijn - het spel heeft op dat vlak altijd een goede reputatie gehad. In de Deluxe-versie voor de Switch is dat allemaal dus nog een beetje opgepoetst en geüpgrated.

Super Mario & Zelda

Laten we beginnen met een introductie van de game voor alle nieuwkomers, vooraleer we een oordeel vellen over de nieuwigheden voor Wii U-gamers. In Mario Kart 8 zitten liefst twaalf 'cups'. Een cup wordt betwist in een reeks van vier races. In totaal zitten er zo 48 circuits in het spel, en dat moet voor Mario Kart een record zijn. De helft daarvan zijn legendarische circuits uit andere games, die uiteraard wel een upgrade hebben gekregen. Alleen dat al bewijst dat Mario Kart op om het even welke console een erg goede game is geweest.

Je kan zowel alleen, als met meerdere spelers en ook online spelen. De moeilijkheidsgraad bepaal je zelf: 50cc, 100cc, 150cc en in deze game zelfs 200cc. Telkens gaan de karts wat sneller en wordt ook de tegenstand sterker. Een ervaren gamer gaat in 50cc met gemak dubbelen, ook al ben je maar 3 rondjes onderweg. Daarentegen is 200cc echt loodzwaar. Aan elke race nemen 12 figuren deel, allemaal bekende (en soms ook minder bekende) personages uit de typische Nintendo-games. Van Super Mario tot Zelda.

Online spelen is geweldig

Erg leuk in Mario Kart 8 is het online gedeelte. Daar kan je deelnemen aan losse races om je reputatie - een soort coëfficiënt - te verbeteren. Of je kan een heel toernooi rijden en proberen om een plaats in de top 20 te versieren. Online loopt Mario Kart 8 als een trein, al is een degelijke internetverbinding wel aan te raden. Anders loop je het risico om midden in een race of toernooi eruit te vliegen, en dat is echt wel frustrerend.

De circuits worden online door alle deelnemers gekozen. Er zijn drie mogelijkheden en via een soort loterij wordt de keuze van één speler er uitgepikt. Wat Mario Kart 8 online extra verslavend maakt is de aanwezigheid van vlaggen naast de naam van elke speler. Je kan dus de Belgische eer verdedigen tegen spelers uit de hele wereld. Maar je kan ook lokaal blijven, en dan zal je vooral Europese tegenstanders krijgen.

Smeerlappen

Omdat het Nintendo is heeft Mario Kart 8 ook een hoog familiespelgehalte. Via versus kan je één tegen één racen, en dan zijn er nog de beroemde ballonnengevechten. Daarbij is het de bedoeling om andere spelers met schilden en dergelijke te raken. Iedere keer dat je geraakt wordt, vliegt één ballon weg. Wie op het einde de meeste ballonnen overhoudt of de meeste punten heeft gescoord wint. En we hoeven niet te zeggen dat je zowel tijdens deze duels als tijdens de races serieus het 'smeerlapke' kunt uithangen.

Maar nu voor de ervaren spelers: is Mario Kart 8 Deluxe de moeite op de Switch als je de game al op Wii U hebt? Dan is het antwoord toch eerder 'neen'. Geen nieuwe circuits, enkel wat nieuwe personages, maar het aanbod was al enorm groot. Alleen als je de uitbreidingspakketten niet gekocht hebt ga je nieuwe tracks tegenkomen. Dat waren er verspreid over twee pakketten toch liefst zestien.

Nieuwe battle mode

De grootste vernieuwing zit in de battle mode, die op de Wii U toch wat kritiek te slikken kreeg. Nintendo heeft vijf nieuwe arena's gemaakt, en ook drie populaire tracks uit eerdere games teruggehaald. Er zijn ook nieuwe 'battle modes', waardoor de nieuwe game op dit vlak wel een aanwinst kan zijn.

Nog een vernieuwing: je kan opnieuw twee voorwerpen dragen in plaats van één. Dat lijkt niet zo belangrijk, maar het maakt races wel een pak spannender. Als je aan de leiding rijdt en ze schieten je van de baan met een schild, dan kan je nooit zeker zijn dat er niet meteen nog iets gaat volgen. Of je kan misschien zelf snel reageren. De hel breekt meer dan ooit los.

Conclusie: 9,5/10

Als je bij de spelers zou horen die Mario Kart 8 op Wii U gespeeld hebben, dan behoor je echter sowieso tot een minderheid. Voor alle anderen is het de kans om kennis te maken met zowat het beste spel dat voor die Wii U gemaakt is. Het leuke is dat je op de Switch het spel overal kunt meenemen. En aangezien Mario Kart destijds op de Nintendo DS ook al zo goed was, zijn de grenzen tussen de game op televisie en op handheld zo vervaagd.

Mario Kart 8 Deluxe is een waanzinnig leuke game, eentje die nooit gaat vervelen. Het is niet dat er momenteel al een gigantisch gamma aan Switch-games bestaat, dus twijfel niet als je het spel nog nooit hebt gespeeld. Mario Kart is een beetje gamegeschiedenis, dus verplichte kost voor iedere speler. Zelfs op onze redactie, waar de games om te reviewen elkaar soms razendsnel opvolgen, blijft een spelletje Mario Kart regelmatig op de agenda staan. Dus misschien tot binnenkort, ergens op één van de vele knotsgekke circuits!

Lees meer

Dit al gelezen?