© iStock

Voor deze 6 dingen kan je van de universiteit gestuurd worden

8 mei 2017

Van de universiteit gestuurd worden tijdens je opleiding, het is zowat het ergste wat je als student kan overkomen. Maar voor welke redenen kan je eigenlijk de bons krijgen? Wij zochten het uit.

1. Je studiepunten zijn op

Blijf je maar buizen op dat ene vak? Schakel dan hulp in, want als je bepaalde examens blijft overdoen, word je op den duur gedwongen om van richting te veranderen. Normaal kan je drie studiejaren op rij een vak overdoen, maar voor échte diehards wordt een uitzondering gemaakt om nog een achtste én negende keer te proberen.

2. Meermaals overlast veroorzaken in de Leuvense uitgaansbuurt

In principe kunnen wildplassen en nachtlawaai je naast een boete van 250 euro ook je opleiding kosten!

Tuchtprocedure

Aan de KU Leuven en de VUB geldt een strikt tuchtreglement. Een student die één of meerdere van onderstaande overtredingen begaat, riskeert in een tuchtprocedure verzeild te raken.

3. Geweldpleging tegen medewerkers van de universiteit

© iStock

Logisch, toch?

4. Het opzettelijk beschadigen van domeinen en/of gebouwen van de universiteit

“Ik haat studeren” op de gevel van de aula spuiten is dus echt een no-go.

5. Diefstal van spullen die van de universiteit zijn

© Facebook @ M E

Een vlag van de universiteit stelen om bij je vrienden mee te pronken? Think again.

6. Het verstoren van de goede orde binnen de universitaire gemeenschap

Je houdt dus beter geen zatte feestjes in de universiteitshallen zonder toestemming.

Tuchtcommissie

Hierna beslist de tuchtcommissie, waar zowel studenten als professoren inzitten, welke straf je krijgt afhankelijk van de ernst van je misstap. Voor wie geluk heeft, blijft het bij een waarschuwing. Wie daarentegen iets mispeuterd heeft aan koten van VUB of KU Leuven, riskeert dat zijn huurcontract verbroken wordt. Ook kan je specifiek geschorst worden voor het bijwonen van bepaalde lessen. Verder kan je als student tijdelijk geschorst worden. Het ergste dat je kan overkomen is uitsluiting. Maar dat gebeurt enkel wanneer een student met opzet één van de bovenstaande uitglijders begaan heeft. In dat geval moet je maar liefst drie jaar wachten vooraleer je je opnieuw mag inschrijven.

Ooit iemand uitgesloten? Jep, studenten die drugs maakten in een universiteitslaboratorium

© iStock

Eind 2011 bleek dat twee chemiestudenten ’s nachts stiekem drugs vervaardigden in laboratoria van de KU Leuven. Ze kregen een definitieve schorsing omdat ze hun creaties zelf uitprobeerden en verdeelden onder vrienden. “We zijn ongelooflijk stom geweest”, klonk het duo. “Maar we zijn geen drugdealers. Het risico leek ons aanvaardbaar om de drugs zelf in te nemen. We onderzochten de plaats van drugs in de maatschappij en degenen die de drugs innamen.”

Wonder boven wonder bleef deze student ongestraft: hij gaf zich in 1951 met succes uit voor koning Boudewijn. Na een genadebrief van het paleis werd de grap hem vergeven.

Lees meer

Dit al gelezen?