Emma Watson en Millie Bobby Brown krijgen prijzen voor beste acteerprestaties op MTV Awards, 'Moonlight' levert de beste kus

8 mei 2017

Waar op muzikaal vlak MTV al lang niet meer relevant en toonaangevend is, werden ze dat dit jaar plots weer wel voor hun film-en televisieprijzen. Nieuw dit jaar was dat er geen aparte prijzen meer uitgereikt zouden worden voor beste acteur en beste actrice, maar één genderneutrale acteerprijs. Ook de prijs voor Beste Kusscène was dit jaar hoopgevend.

Het is niet de eerste keer dat MTV de prijzen voor acteur en actrice samenvoegt, ze deden dat al eens in 2006 en 2007, maar nu lijkt de beslissing te kaderen in een bredere maatschappelijke discussie rond de onderscheiding in awardshows. Velen zien dit onderscheid als seksistisch.

Bovendien wil MTV daarmee ook tegemoet komen aan acteurs zoals Ruby Rose (Orange Is The New Black) of Asia Kate Dillon (Billions) die een genderetiket in de ene of andere richting te beperkend vinden.

Beste Kusscène

En zo werd het met prijzen voor de acteerprestaties van Emma Watson (Beauty And The Beast) en Millie Bobby Brown (de revelatie van Stranger Things) een vooruitstrevende editie van de MTV Awards. Beauty And The Beast won ook in de categorie Beste Film. Stranger Things won Show Of The Year.

Ook bijzonder was de prijs voor Beste Kusscène.

Die ging dit jaar niet naar een traditioneel man-vrouw-moment zoals bij The Fault Of Our Stars, Silver Linings Playbook of of de vier prijzen die Kristen Stewart en Robert Pattinson in deze categorie wisten binnen te rijven voor hun Twilight-kussen, maar naar Jharrel Jerome en Ashton Sanders, die een kus deelden in Moonlight.

Beste Held

Zo lijken we door MTV toch stilaan te gaan komen waar awardshows naar toe zouden moeten bewegen, want ook Taraji P. Henson kreeg een genderneutrale prijs: zij werd Beste Held voor haar rol in Hidden Figures als Katherine G. Johnson, de briljante wiskundige die als zwarte vrouw vocht voor een plaats in een erg blank en mannelijk getinte NASA.

Andere prijzen

Andere prijzen waren er voor Jeffrey Dean Morgan die zeer terecht de prijs voor Beste Schurk mee naar huis mocht nemen voor zijn rol van Negan in The Walking Dead, één van de lichtpuntjes in het meest recente seizoen van de zombiereeks.

Hugh Jackman en Dafne Keen waren dan weer het Beste Duo. Zij speelden samen Wolverine en Laura in het steengoeie Logan, dat een nieuwe dimensie gaf aan de superheldenfilm.

De prijs voor Best American Story kwam de sitcom Black-ish toe (binnenkort te zien op FOX) en Beste Tearjearker in Film en op Televisie was voor This Is Us, de verrassingshit van het voorbije televisieseizoen.

Gelachen kon er dan weer vooral met Lil Rel Howery, die de prijs kreeg voor Beste Komische Vertolking voor zijn rol in de horrorfilm Get Out, die sinds afgelopen woensdag (3 mei) bij ons in de zalen loopt. Voor diezelfde film kreeg hoofdrolspeler Daniel Kaluuya de Next Generation-prijs.

Lees meer

Dit al gelezen?