© EPA

Marine Le Pen geeft nederlaag toe en lijkt meteen FN 2.0 aan te kondigen

7 mei 2017

Marine Le Pen heeft kort na de bekendmaking van de resultaten haar nederlaag in de Franse presidentsverkiezingen toegegeven. Ze haalt waarschijnlijk nog geen 35 procent van de stemmen, tegenover 65 procent voor Emmanuel Macron. In haar uitspraken was ook te horen dat ze haar partij Front Nationale nu grondig wil hervormen. Volgende maand zijn het parlementsverkiezingen.

Voor het Front National was de nederlaag in de Franse presidentsverkiezingen duidelijk, maar het was ook het beste resultaat in de geschiedenis van de partij. Dat betekent dat extreem-rechts dus zeker sterker is geworden. Le Pen belde meteen met Macron en feliciteerde hem voor zijn overwinning. "De nieuwe president is zeker erg jong, maar de politiek die hij gaat voeren is heel oud. Het is dezelfde politiek die al 30 jaar in het land wordt gevoerd", zei ze in haar eerste toespraak.

FN 2.0

Daarmee stelt ze dat de Fransen voor "continuïteit" hebben gekozen. Ze leidt ook uit de resultaten af dat haar beweging nu de grootste groep in de oppositie vormt. Daarom belooft ze stevig oppositie te zullen voeren.

Ook opvallend is dat ze het over hervormingen van het Front National heeft om "een nieuwe politieke kracht" te vormen. Wat ze daarmee bedoelt is niet duidelijk, maar volgens politiek analisten is ze van plan om vanuit de huidige partij een nieuwe beweging te bouwen. Ze riep haar 'medepatriotten' op om mee op straat te trekken. Volgende maand trekt ze met het FN naar de Franse parlementsverkiezingen.

Lees meer

Dit al gelezen?