© EPA

Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk

7 mei 2017

In Frankrijk zijn de stemkantoren net gesloten, maar de eerste officiële exit polls zijn duidelijk: Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. Hij haalt zo'n 65,1 procent van de stemmen, tegenover 34,9 procent voor Marine Le Pen. Dat kan nog wijzigen, maar het is officieel dat hij de tweede ronde heeft gewonnen.

De polls komen overeen met wat RTBF eerder op de namiddag had verspreid. Hoewel in Frankrijk geen resultaten mogen worden bekendgemaakt voor 20 uur, had onze Franstalige openbare omroep toch duidelijke cijfers: Macron zou 62 tot 64 procent van de stemmen halen. Dat wordt nu bevestigd door de exit polls. Meer zelfs, er is sprake van meer dan 65 procent van de stemmen.

Le Pen bijt dus in het zand en zou minder dan 35 procent halen. Binnen nu en een week zou Macron zijn intrek nemen in het Elysée. Het mandaat van de uittredende president François Hollande loopt volgende zondag af.

Veel blanco stemmen

Op basis van de stemmen uit de eerste ronde hebben de meeste kiezers van Benoït Hamon voor Macron gekozen. Ook de meerderheid van de kiezers van François Fillon heeft dat gedaan, al ging daar toch ook een aandeel voor Le Pen. Opvallend is ook dat een pak kiezers blanco of niet heeft gestemd. Dat zou veel meer zijn dan in de voorbije verkiezingen.

Jongste Franse president

Voor Frankrijk is het sowieso een historisch moment. Macron is op z'n 39 jaar de jongste president die het land ooit gekend heeft. Ook opvallend: drie jaar geleden had niemand over hem gehoord. Hoewel er over deze verkiezingen veel gezegd en geschreven is, zou de opkomst volgens de eerste peilingen lager zijn dan de voorbije verkiezingen.

Voor het Front Nationale van Marine Le Pen is het resultaat een flinke tegenvaller, al heeft de partij nog nooit zo'n hoge score gehaald tijdens Franse presidentsverkiezingen. Extreemrechts is dus zeker sterker geworden. Maar toen het nieuws om klokslag 20 uur verkondigd werd, weerklonk getoeter in de straten van Parijs. Een zucht van opluchting wellicht.

Lees meer

Dit al gelezen?