Hollande rondt deze week zijn taken als president af, om daarna langs de achterdeur snel te verdwijnen.

© EPA

In de schaduw van de verkiezingen: wat gebeurt er na vanavond eigenlijk met de onpopulaire Hollande?

7 mei 2017

Op de beslissende dag van de verkiezingen in Frankrijk staat één persoon in de schaduw: de huidige president François Hollande. Hij ging in Tulle, zijn thuisstad, z'n stem uitbrengen en zo mee de toekomst van Frankrijk bepalen. Maar zelf zal hij daar na slechts één termijn geen deel meer van uitmaken. Wanneer treedt Hollande dan definitief af en is dit afscheid ook het einde van zijn politieke carrière?

Toen de Amerikanen Donald Trump tot de nieuwe president van de VS kozen, mocht uittredend president Barack Obama nog zo'n twee maanden in het Witte Huis blijven zitten. In Frankrijk gaat het veel sneller en François Hollande zal over een week het Elysée al moeten verlaten. Een officiële datum is er nog niet, maar ten laatste op 14 mei moet hij z'n koffers pakken. Dan loopt zijn mandaat als president officieel af. Hij legde op 15 mei 2012 de eed af.

Auf Wiedersehen!

De komende week wordt dus ook een beetje de afscheidstournee van Hollande. En die passeert langs z'n Duitse collega Angela Merkel. Morgen zal Hollande zijn opvolger op het Elysée ontvangen, en vervolgens zullen ze samen de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bijwonen. Later op de dag reist Hollande dan naar Berlijn voor een bezoek aan Merkel. Zij was ook het eerste staatshoofd dat Hollande vijf jaar geleden als pas verkozen president bezocht.

Woensdag is er dan de laatste ministerraad, en daarna zal premier Bernard Cazeneuve het ontslag van z'n regering aanbieden. Op basis van de huidige geruchten zal Hollande dan op zaterdag 13 of zondag 14 mei officieel de fakkel doorgeven aan z'n opvolger. In dat geval zou het de eerste keer in de Franse geschiedenis zijn dat de ceremonie in het weekend wordt gehouden.

Verguisde president

Een aftocht in mineur wordt het zeker voor Hollande, die door zijn zwakke populariteit zelf koos om niet deel te nemen aan de verkiezingen. De kans dat we hem nog terugzien in de politiek is klein. Op dat vlak lijkt hem hetzelfde lot als zijn voorganger Nicolas Sarkozy te wachten. Die probeerde ook weer deel te nemen aan de huidige presidentsverkiezingen, maar keerde van een kale reis terug toen hij binnen zijn partij voor François Fillon de duimen moest leggen.

Het absolute dieptepunt bereikte Hollande vorig jaar, toen slechts 4 procent van de Fransen nog achter hem bleek te staan. Toen hij verkozen werd had hij nog de steun van 60 procent van het land. Zo werd Hollande de eerste president in de Franse geschiedenis die niet verkiesbaar was voor een tweede termijn.

Pensioen

Als Hollande met politiek pensioen gaat, dan zal hij er nog steeds warmpjes bij zitten. Volgens zijn voormalige stafchef, Sylvia Hubac, zou hij 15.000 euro per maand krijgen. Tenminste, als hij alle pensioenen claimt waar hij in zijn positie recht op heeft, zegt ze volgens de Sunday Express. Jacques Chirac kreeg destijds wel het dubbele: zo'n 31.000 euro per maand. Aan dat bedrag zal Hollande zeker niet geraken.

Mocht hij politiek actief blijven kan hij misschien nog altijd terugkeren naar Tulle, waar hij van 2001 tot 2008 burgemeester was.

Lees meer

Dit al gelezen?