Google voorspelt dat Blanche het Songfestival niet gaat winnen, en de winnaar is toch een verrassing

7 mei 2017

Google heeft eerder dit jaar al De Mol juist voorspeld, en vorig jaar zaten ze er ook niet ver naast wat het Eurovisie Songfestival betreft. De zoekmachine kijkt wat de trends zijn en maakt op basis daarvan een rangschikking. België gaat het Songfestival dan niet winnen, maar Blanche zingt ons met 'City Lights' wel naar een verdienstelijke zevende plaats in de finale. En de winnaar is ... niet favoriet Italië, maar wel Frankrijk.

Aangezien het Songfestival een populariteitswedstrijd is en de helft van de punten van televoting komen, is Google toch een belangrijke indicatie. Al kunnen de punten van de vakjury alles natuurlijk overhoop gooien en ook onze Blanche nog een paar plaatsen doen stijgen. Vorig jaar was Rusland bij Google de grote favoriet, voor Oekraïne en Nederland. Ook Polen en Armenië scoorden behoorlijk, terwijl Laura Tesoro een plaats in de top tien voorspeld werd. Uiteindelijk won Oekraïne voor Australië en Rusland. België werd tiende, Nederland elfde.

Dansende aap

Dit jaar zetten de trends Frankrijk op de eerste plaats. Zangeres Alma zou met het nummer Requiem 266 punten binnenhalen, maar vermoedelijk moet daar dus nog alles van de vakjury bijkomen. Bij de bookmakers is Italië favoriet, en dat land zou met Francesco Gabbani volgens Google nipt tweede worden. De Franse inzending staat daar maar op de dertiende plaats. Het ziet er dus heel goed uit voor de Italianen, aangezien met Oekraïne vorig jaar ook de tweede favoriet van Google heeft gewonnen. Als geheim wapen hebben ze ook nog eens een dansende aap op het podium gezet - voor het geval het nummer niet overtuigend genoeg is. Voorts komt de lijst goed overeen met wat de bookmakers voorspellen, want ook Bulgarije, Zweden en Portugal doen het goed. Opvallend is dat Australië alweer bij de favorieten hoort met een vierde plaats.

Blanche is door haar zwakke repetities bij de bookies intussen naar de twaalfde plaats gezakt, maar Google is milder. België krijgt er de zevende plaats met 204 punten. Daarmee horen we nog altijd afgetekend bij de favorieten, want de achtste plaats haalt slechts 83 punten, en die is voor Israël.

© Google Trends
Geen Nederland dus, dat bij de bookmakers wel naar de elfde plaats is gestegen. En dat we rekening gaan moeten houden met OG3NE blijkt ook uit de trends op zondagochtend. Is er een verrassing in de maak?

Als je het zelf wil volgen, kan je dat HIER doen.

12 points

Google onderzocht ook aan wie alle landen hun punten zouden geven op basis van lokale zoekresultaten. België kiest dan voor de voorspelde winnaar en geeft 12 punten aan Frankrijk. Vervolgens zijn er 10 punten voor de favoriet Italië. Nederland krijgt zoals altijd ook een flinke beloning, en wel van 8 punten. Voorts zijn er 7 punten voor Zweden, 6 voor Portugal en 5 voor Bulgarije. Australië krijgt er 4, Israël 3, Duitsland 2 en tot slot is er ook nog één puntje voor het Verenigd Koninkrijk.

Blanche zal volgens Google vier keer de volle pot van 12 punten krijgen. Nederland, Frankrijk, Polen en Litouwen zijn de gulle gevers. Ook Zweden, Tsjechië, Moldavië en Israël zullen betoverd zijn door City Lights. Andere landen waarvan we behoorlijk veel punten mogen verwachten zijn: Noorwegen, Zwitserland, Wit-Rusland, Roemenië, Finland, Duitsland, Portugal, Slovenië en Malta.

© Google Trends

Conclusie:

Google kan natuurlijk niet exact voorspellen hoe het zal lopen. Vermoedelijk mag Italië zich nog altijd de grote favoriet noemen. Maar we onthouden ook dat Frankrijk wel eens veel beter dan verwacht zou kunnen scoren. En dat Blanche de finale haalt en daar op een zevende plaats een vervolg geeft aan onze sterke prestaties van de voorbije jaren. Voor wie de favorieten nog eens wil horen, zetten we de top 7 van Google op een rij. De kans lijkt erg groot dat één van deze landen komende zaterdag rond middernacht mag juichen.

1. FRANKRIJK - Alma: Requiem

2. ITALIË - Francesco Gabbini: Occidentali's Karma

3. BULGARIJE - Kristian Kostov: Beautiful Mess

4. AUSTRALIË - Isaiah Firebrace: Don't Come Easy

5. PORTUGAL - Salvador Sobral: Amor Pelos Dois

6. ZWEDEN - Robin Bengtsson: I Can't Go On

7. BELGIË - Blanche: City Lights

Hier kan je alle trends rond het Songfestival bekijken

Lees meer

Dit al gelezen?