© iStock

Herken jij deze zeven subtiele tekenen van depressie?

11 juli 2018

Na het zien van de Netflixreeks '13 Reasons Why' kunnen we het er allemaal over eens zijn: je ziet het niet altijd of iemand goed in z'n vel zit of niet. Soms is het moeilijk om mensen te lezen en dat maakt het natuurlijk ook moeilijker om hen eventueel te helpen. Wij lijstten voor jullie zeven onopvallende dingen op die kunnen wijzen op een depressie.

1. Pijn

Depressie en pijn hebben een aantal hersenchemicaliën gemeen. Dat betekent dat depressie jouw gevoeligheid voor pijn kan veranderen. Onverklaarbare hoofdpijn, rug- of buikpijn kunnen een vroeg teken zijn van een zwakkere mentale gezondheid.

2. Slaappatroon

Als je het moeilijk hebt om in slaap te vallen, 's nachts heel onrustig bent of simpelweg niet kan opstaan in de ochtend en dus een verandering in je slaappatroon ondervindt, kan dat wijzen op een depressie.

3. Libido

Als je merkt dat je steeds minder zin hebt in seks, kan dat een subtiel teken van depressie zijn. Meestal linken we een verlies aan libido aan andere factoren zoals stress, moeheid of een verhoogd comfort bij je partner, maar het kan dus ook gelinkt worden aan een depressie.

4. Verwarring

Trager gaan denken, vergeetachtig worden en geen beslissingen kunnen maken, zijn allemaal menselijke trekjes, maar het kan ook een subtiel teken van een depressieve periode zijn.

5. Tobben en zorgen maken

We kunnen ook spreken van 'herkauwen': als je je overdreven zorgen maakt en je ganse leven vaak overdenkt, kan dat gelinkt worden aan een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Het kan voorkomen dat je neutrale situaties plots heel negatief gaat zien of alleen maar de minder leuke dingen in je leven herinnert. Dat kan wijzen op een depressie.

6. Gewicht en eten

Gewichtstoename of -verlies kan een indicatie zijn voor depressie. Als je eetpatroon verandert en je plots te veel gaat eten of je interesse in eten verliest, kan dat wijzen dat de depressie het deel van je hersenen dat instaat voor plezier en appetijt beïnvloedt.

7. Isolatie en expressie

Als mensen die voorheen heel sociaal waren zich plots terugtrekken uit allerlei activiteiten, kan dat erop wijzen dat ze onder een depressie lijden. Een depressie kan er ook voor zorgen dat de spieren in het gezicht minder actief worden en dat resulteert dan weer in een "stompe" gezichtsuitdrukking.

Hulp

Als jij niet goed in je vel zit of je denkt dat iemand uit je vriendenkring of familie het even niet meer ziet zitten, dan kun je altijd het best hulp vragen aan vrienden of familie of hulp aanbieden. Je kan ook altijd een afspraak bij de huisarts maken om te spreken over hoe jij je voelt.

Onthoud dat je niet alleen op deze wereld bent en dat er mensen jou altijd willen helpen.

Mocht je met vragen zitten over zelfdoding, bel dan de Zelfmoordlijn op het nummer 1813.

Lees meer

Dit al gelezen?