© VTM

Vind jij ook dat De Uitverkorenen op Sorry Voor Alles lijkt? Nicholas legt uit waarom dat puur toeval is

3 mei 2017

Ons geduld is vanavond eindelijk beloond: goochelaar Nicholas maakte bekend dat hij achter De Uitverkorenen zit. Het VTM-programma deed op momenten zeker wat denken aan Sorry Voor Alles, dat in het najaar op Eén te zien was. Een magische versie dan, want uiteraard mogen we nooit weten hoe de goochelaar iets heeft gerealiseerd. Gelijkenissen zijn echter puur toeval.

Plots ontdekken dat je identiteitskaart letterlijk in de binnenkant van een ruit steekt. Zelf onbewust je ring doen verdwijnen en hem terugvinden in een gloeilamp. Wat onverklaarbare dingen betreft ging De Uitverkorenen meer dan een stapje verder dan Sorry Voor Alles. Maar het format voelt vertrouwd aan en het is dan ook begrijpelijk dat veel kijkers een link met dat andere programma opmerken. Toch is dat zuiver toeval, want Nicholas heeft Sorry Voor Alles zelfs nog nooit gezien.

"We waren eigenlijk al aan het draaien toen dat programma op televisie te zien was. Ik heb het wel zien passeren, maar ik heb er nog niks van gezien", zegt Nicholas. "Ik wou het ook niet zien, omdat je dan zelf onbewust dingen kunt overnemen. Maar ik heb die vergelijking nog wel gehoord. Ik denk dat verborgen camera en iemand volgen niet nieuw is. Inhoudelijk zullen er wel verschillen zijn."

Het lot bepaalt

Wat beide programma's ook gemeen hebben is de enorme voorbereiding die erin gekropen is. Ook voor De Uitverkorenen kostte het veel energie om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Met het risico dat het alsnog fout kan gaan. "Iemand volgen met een verborgen camera is een enorme uitdaging, het maakt niet uit of je nu aan het goochelen bent of iets anders doet. Dat kan ik nu wel bevestigen."

Nicholas nodigt mensen uit om onbewust deel te nemen door kaartjes in hun broekzak of handtas te steken. Meer nog dan bij Sorry Voor Alles bepaalt het lot wie deelneemt. "Voor mij is het leuk dat het lot beslist. We hebben geen controle over wie reageert, we konden niemand uitkiezen. Ik probeer als goochelaar ook geen oordeel over iemand te hebben. Van om het even wie wil ik weten hoe die persoon gaat reageren op een truc."

Een verschil met Sorry Voor Alles is dat niemand uit de omgeving van de 'uitverkorene' bij het programma betrokken werd. "Dat hebben we zo veel mogelijk vermeden. Hoe meer mensen het weten, hoe groter de kans dat je door de mand valt." Dat is geen enkele keer gebeurd, al is het na de onthulling natuurlijk niet zo moeilijk om de link met Nicholas te leggen. Dat gevoel hadden wij als kijker ook toen het mysterie eindelijk werd opgelost. De enige verklaring voor het onverklaarbare is in Vlaanderen immers altijd Nicholas.

Morgen lees je op newsmonkey.be een uitgebreid en eerlijk interview met Nicholas. Over De Uitverkorenen, zijn trucs, zijn eeuwige kalmte, zijn inspiratie en ... Harry Potter.

Lees meer

Dit al gelezen?