© iStock

Verkoop iPhones daalt, maar inkomsten stijgen: Apple verdient (nog) meer per verkochte iPhone dan vroeger

3 mei 2017

Apple heeft zijn kwartaalcijfers aangekondigd, maar veel wereldschokkends is daar op het eerste gezicht niet over te zeggen. Apple kan blij zijn met een kleine groei, hoewel de verkoop van iPhones lichtjes daalt. Niets speciaal, toch? Maar een dalende verkoop gecombineerd met een grotere winst, dat wil dus zeggen dat Apple (nog) meer verdient per verkochte iPhone dan vroeger. Toch raar, aangezien Apple-producten al niet meteen de goedkoopste op de markt waren. 

Een degelijk kwartaal. Meer kan je er eigenlijk niet over zeggen, als je de cijfers bekijkt. Ondanks een nieuwe iPad, een shiny nieuwe, rode iPhone en een hoop vernieuwingen aan de Apple Watch, slaagde Apple er maar nipt in om de verwachtingen te overtreffen. En misschien belangrijker: wat de verkoop betreft, tekende het zelfs een kleine daling op. Volgens CEO Tim Cook is die "pauze in verkoop" te wijten aan "de veel vroegere en meer frequente geruchten over de nieuwe iPhone's".

Een daling in verkoop, maar een stijging van de inkomsten. Dat wil dus zeggen dat Apple meer verdient per verkochte iPhone dan vroeger. Voor een product dat al moeilijk goedkoop kon genoemd worden, is dat wel opvallend. Uiteraard moeten die stijgende inkomsten ook deels worden gelinkt aan een verdubbeling van de verkoop van de Apple Watch, een stijging van de verkoop van alle wearables tout court (zoals de Apple Watch, maar ook koptelefoons zoals de Beats by Dre, ...) en een sterke groei van de diensten die Apple aanbiedt. Maar de core business van Apple is en blijft de verkoop van iPhone's. Apple laat ons dus nog meer betalen voor een product dat al geen al te laag prijskaartje had.

Supercycle

Wat moeten we daaruit dan afleiden? Dat Apple dus niet zozeer moet gaan voor een totale groei in verkoop, maar ook kan groeien door een toename in verkoop van enkel de duurdere producten. De gemiddelde verkoopprijs van een iPhone bereikte dit jaar dan ook een recordhoogte: 695 dollar, of zo'n 635 euro.

Dat gezegd zijnde, verwachten verschillende investeerders een 'supercycle' in het komende fiscale jaar. Meer dan 300 miljoen mensen gebruiken een iPhone die al van twee jaar geleden dateert of zelfs nog ouder is. Er wordt verwacht dat Apple binnenkort drie nieuwe iPhone's zal aankondigen, waarvan eentje een jubileumeditie zou zijn met een hoop extra features. Die meer dan 300 miljoen mensen met een oudere iPhone zouden dus misschien wel wachten op deze modellen om een nieuwe iPhone aan te schaffen. Er komt dus misschien wel een enorme boom in de verkoop van iPhone's aan.

Kortom, Apple draaide een degelijk tot goed kwartaal, met een aantal hoopgevende uitschieters, en kan misschien wel uitkijken naar een heel winstgevende periode. Al moeten wij ons toch nog even over het feit zetten dat Apple dus nog meer aanrekent voor een iPhone dan vroeger ...

Lees meer

Dit al gelezen?