© epa

"Extreemlinks laat niemand binnen": Theo Francken moet z'n lezing aan de VUB schrappen

3 mei 2017

Hij moest een lezing komen geven, "Actuele vragen voor Asiel & Migratie", maar Theo Francken (N-VA) kwam er niet in aan de VUB. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie kreeg geen toegang, voor de deuren van de universiteit had zich een groepje protesterende studenten verzameld, dat de boel blokkeerde. Er zat niets anders op dan de lezing af te lassen, want ze konden "de veiligheid niet garanderen".  

Wat wel lukte aan de andere grote universiteiten, kan voor Theo Francken niet aan de VUB. Want de staatssecretaris is aan het toeren met z'n lezing "actuele vragen voor Asiel & Migratie", waarbij hij z'n beleid toelicht. Eerder hield hij al sessies aan de UGent, de KUL, en de UCL. Maar aan de VUB had een groepje studenten voorgenomen om zich met hand en tand te verzetten tegen een soortgelijke lezing.

Er zat niets anders op dan hele event te schrappen

Ze versperden de toegang tot de lokalen waar Francken zijn lezing, op uitnodiging van de faculteitskring KEPS VUB (de kring van Politieke Wetenschappen, Sociologie, TEW en Bedrijfskunde) zou moeten geven. Dat protest was hardnekkig: ze weigerden plaats te maken. Uiteindelijk kon de universiteit de veiligheid niet garanderen, en zat er niets anders op dan het hele event te schrappen op de campus in Brussel.

Zelf tweette Francken: "Extreemlinks laat niemand binnen. Event geannuleerd. Democratie anno 2017." En VUB-rector Caroline Pauwels reageerde zelf ook verontwaardigd: "De VUB staat voor vrij onderzoek, voor woord en wederwoord. Onaanvaardbaar." Maar bij de actievoerders kwam de reactie dat het niet om woord en wederwoord ging, want het was een lezing, en daarin zou enkel Francken aan het woord komen.

De staatssecretaris geeft het hoe dan ook niet op. Vanmorgen tweette hij een nieuwe lezing, deze keer aan de UGent opnieuw, op uitnodiging van de KVHV. "Iedereen van harte welkom volgende week!" zo voegt hij eraan toe. Afwachten of daar ook protest volgt volgende week dinsdag.

Maar de KVHV is katholiek en erg Vlaamsgezind: de kans dat zij 'hun' staatssecretaris niet met hand en tand zouden gaan verdedigen, is alvast erg klein.

Lees meer

Dit al gelezen?