© EPA

Volgens sp.a betalen we net méér belastingen dan drie jaar geleden. N-VA: "Cijfers oppositie kloppen niet"

30 april 2017

Volgens sp.a is de belastingdruk in ons land helemaal niet gedaald, zoals de regering daar fier mee uitpakte. De studiedienst van de oppositiepartij zegt dat de inkomsten uit belastingen gestegen zijn. Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) geeft de tax shift van 2015 de schuld waardoor het goedkoper werd om werknemers in dienst te nemen. Maar regeringspartij N-VA wijst erop dat er nu meer mensen aan het werk zijn, en er dus meer inkomsten uit belastingen zijn. Ook stelt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) dat sp.a zich op foute cijfers gebaseerd heeft. Gents burgemeester Termont (sp.a) blijft achter de studie staan en wijst op het begrotingstekort.

Volgens sp.a zijn de belastingen voor Belgen op drie jaar tijd helemaal niet gedaald, zoals de regering dat beweert. Zo bracht de oppositiepartij een studie uit waaruit blijkt dat dat de totale inkomsten uit belastingen 7,9 procent gestegen zijn in vergelijking met 2014. Sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven zegt in De Zondag dat de federale regering een foutief beeld ophangt dat we dankzij de tax shift netto meer geld overhouden.

Die tax shift kreeg in 2015 groen licht waardoor de belastingen voor werkgevers op personeel daalden van 32,4 naar 25 procent. Voor een eerste werknemer moet een baas nu zelfs niets meer betalen. Het is dus goedkoper geworden om mensen in dienst te nemen. Daartegenover staat dat andere taksen omhoog gingen zoals de btw en lasten op milieuvervuiling. Vanvelthoven stelt dat daardoor “de belastingen voor de hardwerkende Vlaming met 7,9 procent gestegen zijn. Van 79 miljard euro in 2014 naar 85 miljard euro in 2017. Deze regering verdoezelt dus gewoon dat de belastingen gestegen zijn.”

Zelfs als de cijfers waar Vanvelthoven het over heeft, kloppen, bewijst dat nog niet dat de belastingdruk in België effectief hoger is geworden. Sinds de start van regering-Michel in 2014 zijn er meer dan 100.000 nieuwe jobs bijgekomen in ons land. Dat betekent natuurlijk meer belastingbetalers, en dus meer inkomsten uit belastingen. Aan de andere kant hield de taks shift heel wat hogere kosten in die een invloed hebben op de belastingdruk, zoals een verhoging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent.

N-VA: "Cijfers kloppen niet"

Al haalt sp.a zijn gegevens bij het onafhankelijke monitoringcomité, Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) spreekt Vanvelthoven niet alleen tegen, maar zegt ook dat sp.a zich op foute cijfers gebaseerd heeft. Van Overtveldt zei aan persbureau Belga dat de regering om de belastingdruk te meten “objectieve cijfers gebruikt heeft, en niet die van een studiedienst van een oppositiepartij”. Volgens de minister is zowel uit cijfers van het OESO, de Europese Commissie en de Nationale Bank gebleken dat de belastingdruk in België gedaald is.

N-VA-Kamerlid Rob Van de Velde springt zijn partijgenoot bij en zegt aan Belga dat sp.a een foute redenering maakt. “Sp.a maakt hier een simpele optelsom waarin groei, de effecten van meer mensen aan werk, inflatie en fiscale maatregelen op een hoopje worden gegooid”, aldus Van de Velde. "Als er in 2017 bijvoorbeeld 50.000 meer mensen aan het werk kunnen, is het nogal logisch dat we samen meer belastingcenten afdragen. En dat die mensen meer kunnen uitgeven doet ook de btw-inkomsten stijgen."

Termont: “Show us the money

Toch blijft Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) achter de studie van zijn partij staan. Hij zegt dat Van Overtveldt naar Europese cijfers verwijst omdat die zijn eigen cijfers niet betrouwt. “Onze studiedienst heeft de berekeningen gemaakt op basis van de officiële cijfers van de federale regering”, zegt Termont in VTM Nieuws. “Hij moet zich nu verdedigen met cijfers van anderen. Het is het één of het ander.”

“N-VA heeft trouwens in een eerste reactie gezegd dat de cijfers juist zijn. Maar dan nog is de vraag: waar is het geld naartoe? Om mijn collega De Wever te citeren: show us the money. Want het begrotingstekort is er nog altijd.”

Lees meer

Dit al gelezen?