Alweer een maand voorbij: hier zijn de 36 nummers uit april die je gehoord moet hebben

1 mei 2017

In één maand muziek gebeurt er veel. In april onthulde Beth Ditto van Gossip haar eerste solosingle, verzoende Harry Styles zijn vrienden en vijanden met zijn schitterend solonummer, kwamen de zussen van HAIM weer piepen en bracht The War On Drugs een nieuw nummer uit van meer dan elf (!) minuten. 36 nummers hebben wij uit de maand april gelicht. Onderaan in één handige playlist.

1. The War On Drugs - Thinking Of A Place

Een nummer van elf minuten, het lijkt lang, maar nog elke keer denken wij bij Thinking Of A Place: "Is dat nu al gedaan?" The War On Drugs bracht het nummer speciaal op de markt voor Record Store Day, maar de single heeft ondertussen ook zijn weg gevonden naar het internet én de radiogolven. Dat laatste is bijzonder, want zelfs op Studio Brussel hebben ze 't tot op heden nog niet gewaagd om de single ondanks zijn lijvige speelduur vroeger af te breken. Hulde aan Adam Granduciel en de zijnen die met Thinking Of A Place nu al een klassieker hebben afgeleverd.

The War On Drugs zijn trouwens klaar met hun vierde album en hebben een wereldtournee aangekondigd. Op 4 november staat de groep bij ons in Vorst Nationaal. Op 4 mei begint daarvoor de ticketverkoop.

2. Lana Del Rey feat. The Weeknd - Lust For Life

We gaan nog even verder met de Knuffelrock, want Lana Del Rey en The Weeknd hebben hun lot nog eens aan elkaar verbonden. Lana heeft al enkele keren op een plaat van The Weeknd mogen verschijnen, nu heeft zij hem ook eens bij haar thuis uitgenodigd. Samen zijn ze gezellig verliefd op Lust For Life (wat overigens niets te maken heeft met de gelijknamige song van Iggy Pop) en hun stemmen blenden perfect.

3. Tash Sultana - Murder To The Mind

In Vlaanderen doet Tash Sultana nog niet veel belletjes rinkelen, ondanks haar jarenlange ervaring. Ze zat bij de laatste lichting namen voor Rock Werchter (ze mag de KluB C openen op zaterdag) en heeft een - nog maar eens - fantastische nieuwe single uit dus wij voorspellen verandering. Tash Sultana is een rasartieste: ze zingt, ze beatboxt, ze speelt gitaar en ze doet ondertussen allerhande maffe dingen met effectpedalen. Ze is gitaar beginnen spelen op haar derde (!) en ze doet op het podium Ed Sheeran-gewijs alles alleen tot ze klinkt als een volledige band. In 2016 bracht ze al een fantastische EP uit, het eerste album is in de maak.

4. Beth Ditto - Fire

Net toen we ons niet meer afvroegen wat er van haar geworden was, was daar Beth Ditto van Gossip. Deze keer met een solosingle. Geen slechte zaak, want Gossip was wat ons betreft leeggeschreven en die eerste single van Ditto klinkt toch fris en veelbelovend. Meer op Rock Werchter op donderdag in KluB C.

5. Feist - Century

De tijd vliegt, dat denken we vaak als we voor onze platenkast staan en er nog eens een willekeurig plaatje uit pikken. 'Metals' van Feist bijvoorbeeld - voor ons dé plaat van 2011 - is al zes jaar oud. Haar nieuwe album 'Pleasure' is net uit en klinkt gelukkig très Feist, net zoals deze Century, die de titeltrack opvolgde als voorproefje.

Wie Feist deze zomer live wil zien, kan dat maar op één plek: Brussels Summer Festival.

6. Kele Okereke - Yemaya

Vergeet alles wat je weet over Kele Okereke. Met Bloc Party is het ergens, na een nochtans erg veelbelovende start, danig misgelopen, de laatste plaat was een draak van jewelste en de soloplaten van de Bloc Party-frontman blinken vooral uit in middelmatigheid. Maar met deze akoestische nieuwe single Yemaya heeft hij ons toch weer verrast. Of er meer komt in deze stijl blijft vooralsnog een vraagteken, maar Kele komt ons alvast eens laten horen hoe hij akoestisch klinkt op Les Nuits Botanique op 21 mei.

7. Dua Lipa feat. Miguel - Lost In Your Light

Dua Lipa had welgeteld één single nodig om zichzelf op de kaart te zetten: het onwaarschijnlijk aanstekelijke Be The One. Het brengt haar tot de Sound Of-lijst van BBC en ze is meteen gelanceerd. De vervolgsingles Hotter Than Hell en Blow Your Mind zijn niet minder goed, maar het is met het ingetogen Thinking 'Bout You dat ze nog eens verrast. Haar debuutplaat is er eentje om naar uit te kijken en zelf zegt ze daarover dat de invloed van de hiphop groot is. Op haar nieuwste single werkt ze samen met popsensatie Miguel. Afspraak op 30 juni op Rock Werchter?

8. Katy Perry feat. Migos - Bon Appétit

Er ligt een dikke laag stof over ons Frans, maar "bon appétit" kunnen we nog wel vertalen. Het is de titel van de nieuwe Katy Perry en Migos en hoewel we aanvankelijk nog wat weerstand boden, krijgen we het nummer niet meer uit ons hoofd. Zie het als een waarschuwing.

9. London Grammar - Oh Woman Oh Man

Tegen Hannah Reid van London Grammar zouden we ook wel eens "Bon appétit" willen zeggen, tijdens ons ontbijt op bed of zo, maar ook als we puur professioneel blijven, zijn we na al die jaren nog even verliefd en onder de indruk op en van haar stem. De verrassing is weg, de schoonheid blijft. Op 9 juni volgt hun tweede album 'Truth Is A Beautiful Thing'.

10. HAIM - Right Now

Verrassen, dat was precies wat de zussen HAIM wel deden met hun nieuwe single. Van de springerige pop à la Fleetwood Mac is op dit nieuwe streepje muziek niet veel te horen. De drie hebben hun tijd genomen om te werken aan een tweede plaat - singles Forever en Don't Save Me zijn al van 2012 - en zo te horen zijn ze ook aan het experimenteren gegaan met hun sound. Benieuwd naar meer? 7 juli!

11. Millionaire - I'm Not Who You Think You Are

Ook terug sinds april 2017: Millionaire! Het was twaalf jaar geleden dat de band rond Tim Vanhamel nog eens van zich liet horen, maar toch wil Vanhamel het niet over een comeback hebben. Hijzelf noemt het nieuwe hoofdstuk van Millionaire liever een verderzetting. Die verderzetting werd ingeluid met de stomende single I'm Not Who You Think You Are, maar dat nummer is niet representatief voor 'Sciencing', aldus Vanhamel. Hij weet alvast hoe hij een mens nieuwsgierig moet maken. De plaat komt eraan op 19 mei.

12. Hypochristmutfreefuzz - Clammy Hands

En zo brengt Millionaire ons bij Hypochristmutfreefuzz, want toen we hen voor het eerst hoorden moesten we aan Millionaire denken. Ook Hypochristmutfreefuzz is eigenzinnig, veelzijdig en onvoorspelbaar en hun album is één van de meest fascinerende die we dit jaar al gehoord hebben. Eén van de grootste onrechtvaardigheden uit de recente Belpop-geschiedenis is dat The Spitter niet meer hoofden heeft doen draaien. Nu is het de beurt aan Clammy Hands, maar iets zegt ons dat het ook niet die single zal zijn die voor de doorbraak zal zorgen. Zo'n moeilijke muziek, meneer!

13. Big Boi feat. Adam Levine - Mic Jack

Big Boi - echte naam Antwan André Patton - heeft al met honderdduizend artiesten samengewerkt, maar zal altijd het bekendst blijven als de helft van OutKast. Met die groep heeft hij sinds 2003 geen plaat meer uitgebracht en sinds de reünietournee die hen in 2014 naar Pukkelpop bracht, blijft het ook stil. Wel brengt Big Boi een nieuw soloalbum in stelling en dat is toch ook weer zijn eerste sinds 2012. Dit is de vrijgegeven samenwerking met Adam Levine die vooral lijkt te wonen in de studio's van The Voice USA, maar af en toe toch ook nog eens iets doet met zijn groepje Maroon 5.

14. Harry Styles - Sign Of The Times

Vanaf nu als we 't over Sign Of The Times hebben gaan we moeten verduidelijken of het over die van Prince (Sign O' The Times) of over die van Harry Styles gaat. Gelukkig is het geen cover, want het nummer van Prince is heiligdom, en hebben de twee liedjes verder niets met elkaar te maken. Wat wel opvalt: voor iemand die van One Direction komt, is Sign Of The Times opvallend volwassen en ambitieus. Raar om te zeggen, maar het heeft ons doen uitkijken naar wat Harry Styles nog uit zijn hoed te toveren heeft.

15. Conor Oberst - Barbary Coast (Later)

Enkele jaren geleden werd het leven van singer-songwriter Conor Oberst omgetoverd in een hel. In 2014 werd hij (valselijk, zo bleek al snel), beschuldigd van verkrachting door een fan. Uiteindelijk dus geen veroordeling, maar de stress en de reputatieschade bleven wel. Oberst stortte in tijdens het toeren en moest worden afgevoerd naar een ziekenhuis, waar een cyste op de hersenen werd vastgesteld. Hij besloot om zich terug te trekken in Nebraska en daar een plaat te schrijven, de stress van zich af te schrijven.

Dat deed hij en hij besloot meteen om de demo's uit te brengen zonder er verder nog aan te prutsen. Dat werd 'Ruminations' uit 2016. En dit jaar is er 'Saluations', dezelfde nummers maar mét band en zo mogelijk nog beter.

Op 14 augustus komt hij naar het Rivierenhof in Deurne (Antwerpen) om een uitwisbare indruk te maken. M. Ward krijg je er gratis bij.

16. Dan Auerbach - King Of A One Horse Town

Heel snel zit een opvolger voor 'Turn Blue', het meest recente album van Black Keys uit 2014 er niet aan te komen. Drummer Patrick Carney heeft de voorbije maand in een interview laten optekenen dat hij al jaren "voortdurend" aan PTSS lijdt door het voortdurende toeren en dat hij dus een pauze nodig heeft.

En omdat Dan Auerbach volgens kompaan Carney een rusteloze ziel heeft, is hij dus al klaar met zijn tweede plaat sinds 2014. In 2015 bracht hij een album uit met zijn nieuwe groep The Arcs, nu doet hij het voor het eerst sinds 2009 nog eens onder zijn eigen naam.

'Waiting On A Song' verschijnt op 2 juni.

17. Douglas Firs - Shine 'Em Up Sadie

Douglas Firs heet in het dagdagelijkse leven gewoon Gertjan Hellemont en is één van de meest onderschatte songschrijvers van ons land. Can You Tell Her I Said Hi?, Pretty Legs And Things To Do en Through Watery Eyes - om er maar enkele te noemen - zijn van een in Vlaanderen zelden gehoorde schoonheid en met de nieuwe single Shine 'Em Up Sadie bewijst Hellemont nogmaals dat hij weet wat een goeie song nodig heeft.

Voor zijn derde album trok Gertjan naar New York, waar hij zich onderdompelde in de cultuur en verhalen die de stad rijk is. De muziek is meer uptempo en dan ooit tevoren, de plaat wordt voorgesteld in AB Club op zaterdag 28 oktober.

18. Shabazz Palaces feat. Thaddillac - Shine A Light

Het is nu al enkele jaren dat we roepen naar wie het maar horen wil dat ze naar Shabazz Palaces moeten luisteren en nieuwe single Shine A Light zal de drang om dat te doen alleen nog maar versterken. Met twee zijn ze en ze zijn niet vies van het incorporeren van een beetje jazz of wat wereldmuziek in hun eigen sound. Zo vormt een sample van Dee Dee Sharp (I Really Love You, 1965) de basis van Shine A Light.

Op 14 juli komt bij Sub Pop het nieuwe album 'Quazarz: Born On A Gangster Star' uit. Het album gaat over een buitenaardse gangster – met de naam Quazarz – die de aarde bezoekt. Om maar te zeggen: speciaal groepje.

19. Afghan Whigs - Oriole

En Sub Pop gaat ons leven nog mooier maken, want ook The Afghan Whigs van Greg Dulli brengen bijna een nieuwe plaat uit. Bijna als in: vrijdag 5 mei. Deze Oriole is alvast vintage Afghan Whigs met die sound die laag per laag opgebouwd wordt (met hier opvallend veel strijkers) totdat Dulli er net niet aan ten onder gaat.

Deze zomer komen ze maar liefst drie keer naar ons land: één keer in Trix (woensdag 14 juni), één keer in AB (donderdag 15 juni) en een keer naar Pukkelpop (woensdag 16 augustus, al is die datum nog niet officieel bevestigd). Dus zeg niet dat u geen kans hebt gehad om ze te zien dit jaar.

20. Royal Blood - Lights Out

Royal Blood is nog een jonge band en toch hebben ze al een verdomd herkenbare sound. Lights Out heeft alles wat een single van Royal Blood moet hebben (en daar zit géén elektrische gitaar bij) en is de voorbode van hun tweede album 'How Did We Get So Dark?' dat vooral zal handelen over het succes dat het tweetal overviel en het voortdurende toeren.

Releasedatum staat op 16 juni, net vroeg genoeg om de plaat uit het hoofd te leren voor hun passage op de Main Stage van Rock Werchter op vrijdag 30 juni.

21. Goillaz feat. Rag N' Bone Man, Zebra Katz & RAY BLK - The Apprentice

Ook op Rock Werchter: Rag 'N Bone Man. Hij was één van de meest verrassende namen op de tracklist van het nieuwe album van Gorillaz. Rag 'N Bone Man is samen met Zebra Katz en RAY BLK te horen op The Apprentice en hoewel het nummer een paar draaibeurten nodig heeft, wordt ook dit weer elke keer beter.

22. blackwave. - If I

Als er één Belgische plaat is waar we op dit moment het meest naar uitkijken, dan is het die van blackwave., een Antwerps-Gents hiphop-duo dat indruk maakte met hun eerste ep 'Mic Check'. blackwave. is hiphop op een hoog internationaal niveau, te vergelijken met Young Fathers.

We waren al onder de indruk door hun eerste single Flow en met If I hebben ze de lat nog wat hoger gelegd.In een erg laidback nummer mijmeren de twee (Willem Ardui & Jean Atohoun) "If I would've known how the world worked/I would've never grown up/If I would've known how time flies by/I would still be a child."

23. Brihang - Ik Wil Alles, Behalve

Brihang is de Tourist LeMC van Vlaanderen en maakt dezelfde opgang mee dan de Tourist een jaar of twee geleden. Zijn debuut 'Zolangmogelijk' werd bedolven onder de positieve recensies en op zijn optredens staat tegenwoordig opvallend meer volk. Brihang is van West-Vlaanderen, maar rapt verbazend verstaanbaar. In Ik Wil Alles, Behalve heeft hij het over die zo voor de Vlaming kenmerkende bescheidenheid waar hij zich weigert naar te plooien. Brihang heeft een droom en hij jaagt 'm na.

24. Friends In Paris - When Your Heart Is A Stranger

Als het internet één ding makkelijker heeft gemaakt, is het wel samenwerken terwijl je elk aan een andere kant van de wereld zit. Kris Buckle en Dave Neutron leven respectievelijk in Londen en in Australië en doen het al een tijdje zo.

En over hun nieuwe single When Your Heart Is A Stranger kunnen we maar één ding zeggen: waarom horen we dat nog niet elke dag op de radio?

25. Perfume Genius - Go Ahead

Zeven jaar alweer is het geleden dat Mike Hadreas onder het alias Perfume Genius de wereld versteld deed staan door zijn debuut 'Learning'. Hij verhaalde op die plaat heel openlijk over het misbruik in zijn jeugd en over die keer dat hij in elkaar geslagen werd omwille van zijn homoseksualiteit. Een halfuurtje duurde de plaat maar, maar het was de grens van intensiteit die we konden verdragen.

Zeven jaar later heeft Mike Hadreas meer fans en meer zelfvertrouwen. Zijn vierde album 'No Shape' is uitstekend en laat dat zelfvertrouwen ook horen. Het is veelzijdig én coherent, het is meer poppy dan ooit tevoren en tegelijkertijd ook zeer Perfume Genius.

Op 9 juni komt hij die plaat voorstellen in AB Club, maar dat concert is al uitverkocht.

26. Charlie Puth - Attention

Charlie Puth is een jonkie - bouwjaar 1991 - en heeft nog maar één album uitgebracht. Hij heeft al wereldhits gescoord aan de zijde van Meghan Trainor, Selena Gomez en Wiz Khalifa. Met die laatste maakte hij See You Again, het liedje dat ervoor zorgde dat we aan het einde van Fast & Furious 7 in de cinema collectief een traantje wegpinkten om Paul Walker. Attention is de voorbode van zijn tweede album en een steengoed popnummer.

27. Kygo & Ellie Goulding - First Time

De Noorse wonderproducer Kygo staat momenteel nog hoog in de hitparades met It Ain't Me, een samenwerking met Selena Gomez, of hij heeft zijn volgende bestorming al klaar. Het zou ons verbazen als First Time, met Ellie Goulding, een niet minstens even groot succes zal worden.

28. Lethal Bizzle feat. Skepta - I Win

We hebben het even nageteld en de Britse acteur en rapper Lethal Bizzle heeft sinds 2004 maar liefst - hou u vast - 27 singles uitgebracht. En toch is deze I Win - een samenwerking met Skepta - de eerste keer dat hij op onze radar komt. Het gaat ongelooflijk snel vooruit, maar "I win" meebrullen op het einde van iedere regel, dat moet toch nog lukken!

29. Roger Waters - Smell The Roses

Het moet zijn dat Roger Waters zich verveelt of dat hij het beu is om nog maar eens een tounee rond 'The Wall' af te werken, maar iets heeft hem ertoe gebracht om zijn eerste soloplaat in 25 jaar (!) af te werken. Op 2 juni brengt hij 'Is This The Life We Really Want?' uit. De vraag stellen is ze beantwoorden.

De plaat werd geproducet door Nigel Godrich, vooral bekend van zijn werk met Radiohead, en de eerste single Smell The Roses doet muzikaal vooral heel erg aan Have A Cigar denken uit het legendarische album 'Wish You Were Here.'

30. Algiers - The Underside Of Power

The Underside Of Power. Proef de titel. Het is de titelsong van de tweede plaat van Algiers die ze zullen uitbrengen op 23 juni. Het trio heeft zichzelf aangevuld met voormalig Bloc Party-drummer Matt Tong en gaat nu dus als kwartet door het leven en in die hoedanigheid beloven ze een zeer gevarieerde én maatschappijkritische plaat.

Muzikaal zal het van rap, over soul en gospel tot grime gaan en de thema's hebben vooral te maken met macht. Zo zal ook het brutale politiegeweld in Amerika niet geschuwd worden als thema.

31. Goldfrapp - Systemagic

Na de kunstzinnige en ingetogen plaat 'Tales Of Us' uit 2013 is Goldfrapp weer belandt bij het kunstje dat ze het best beheersen: nummers maken die vooral heel erg Goldfrapp klinken. Hoewel het lijkt alsof we dit dingetje al jaren kennen, is het toch ook weer erg lekker!

32. Biezen - Find Us A Star

Een dik jaar geleden is het nu dat Erik Van Biesen, ex-bassist van Gorki,een nieuwe start heeft genomen als Biezen na het overlijden van zijn frontman en dierbare vriend Luc De Vos. Het eerste wapenfeit was de uitstekende plaat 'The Birds Return' die evenwel niet zoveel weerklank kreeg als we hier verhoopt hadden.

Biezen blijft echter niet bij de pakken neerzitten en heeft voor Record Store Day een nieuwe dubbelsingle uitgebracht. Ook op deze nieuwe Find Us A Star doet Biezens songschrijverij ons denken aan Mark Lanegan. En dat is een compliment.

33. Ghostpoet - Immigrant Boogie

Wij zijn blij, want Ghostpoet heeft deze maand z'n eerste nieuwe muziek gelost sinds hun laatste album uit 2015 en het is een intelligent stukje verhaalverrtellerij geworden.

Amper 2 minuten 40 duurt het nummer en toch heeft Obaro Ejimiwie aan die beperkte tijd genoeg om het verhaal te vertellen van een vluchteling die op zoek gaat naar een beter leven. Eerst nog hoopvol, gelovend in een betere toekomst, daarna ingehaald door de realiteit. Straf!

34. Little Dragon feat. Agge - Celebrate

"Prince is alive and kicking", dat is het eerste dat ons door het hoofd schoot toen we Celebrate van Little Dragon hoorden. De goep rond frontvrouw Yukimi Nagago katapulteert ons rechtstreeks naar de 80's en als de retro sound het niet doet, dan schreeuwt toch zeker de gitaarsolo van gastster Agge PRINCE.

35. Zimmerman - Chances

We vatten het nog eens samen: de leden van Balthazar hebben hun agenda's zodanig goed op elkaar afgestemd dat ze terwijl de groep geniet van een welverdiende pauze hun broedende soloprojecten naar buiten konden brengen. Maarten Devoldere werd Warhaus, Jinte Deprez brengt binnenkort zijn debuut uit als J Bernardt en Simon Cassier noemde zich Zimmerman.

In het najaar van 2016 bracht hij 'The Afterglow' uit en nu is er al 'Chances Changes Choices', twintig minuten nieuwe muziek in de vorm van zes tracks. De eerste single daaruit, Chances, ligt perfect in het verlengde van wat hij bracht op zijn debuut en gaat over kansen grijpen en kansen missen. Deuren openen, goed wetende dat daardoor andere deuren voorgoed dicht zullen blijven. We gokken dat ook dit nummer over zijn nieuwe liefde Noémie Wolfs gaat, de relatie die hem hielp om de breuk waarover hij op 'The Afterglow' ook al zong te verwerken.

36. Raymond Van Het Groenewoud - Meisjes 2017

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat Raymond Van Het Groenewoud een hit scoorde met Meisjes en dus speelt hij ook een aantal concerten onder de noemer '40 jaar Meisjes'. Maar er is meer, want Raymond voorziet ook een nieuw album, getiteld 'Allermooist Op Aard', niet toevallig een knipoog naar de tekst van Meisjes. Op de plaat zal een nieuwe versie te vinden zijn van de hit van destijds, alsook enkele andere herwerkingen én nieuw materiaal. Het wordt het eerste album van Raymond in zes jaar tijd.

In de nieuwe versie van Meisjes wordt "ze komen zelden klaar meneer" vervangen door een proper "je bent er nooit mee klaar" en de "statitistieke meisjes" worden vervangen door "merveilleuze meisjes."

Op 18 mei komt Raymond de nieuwe plaat voorstellen in De Roma in Borgerhout en dat is dag op dag 40 jaar nadat Meisjes voor het eerst op de radio te horen was. Wij hebben hier één probleem: de nieuwe versie is nog niet online te vinden...

Lees meer

Dit al gelezen?