© Activision

'Call of Duty: WWII' is nu ook officieel aangekondigd en daar hoort een mysterieuze website bij

28 april 2017

Activision pakt het groots aan. Afgelopen woensdag werd de nieuwste telg in de 'Call of Duty'-franchise voorgesteld en dat werd op gejuich onthaald door vele fans. Want de shooter keert terug naar zijn roots met 'Call of Duty: WWII'. Tijdens een livestream werd de game verder uit de doeken gedaan. Voor de extra aandachtige kijker had Activision iets speciaals in petto, want er werden in ware 'De Mol'-stijl ook codes getoond die je naar een mysterieuze website leiden. 

Het is nog wachten tot 3 november voor wie de game echt wil spelen, maar Activision en developer Sledgehammer Games gaven woensdag in een livestream al meer uitleg over de game. Al was het allemaal zeer gecontroleerd en werd er ook niet enorm veel gelost. Wij lijsten op wat er wel al geweten is over de nieuwe CoD:

Realistischer

Games worden alsmaar realistischer en realistischer. Maar deze keer gaat het niet enkel over de overweldigend accurate graphics. In een oorlog vecht je nooit alleen, dat is wat de game wil overbrengen. Niet meer je verschuilen om je health wat te laten recupereren. Ben je geraakt, dan heb je nu echt de hulp van je squad nodig. Niet alleen dat, maar ook voor meer ammo zal je op je team moeten vertrouwen.

Wordt er iemand van je maten neergeschoten, dan heeft dat ook een zware impact op hoe je het spel zal moeten spelen. "Als je niet meer bij je ammo guy bent, dan zal je minder makkelijk je ammo kunnen aanvullen", zo zegt Michael Condrey, mede-oprichter van Sledgehammer. Belangrijk dus dat je je team heel houdt, nog belangrijker dan vroeger.

Globaal

Hoewel het verhaal vooral de soldaten van de '1st Infantry Division' zal volgen, gaat de game niet over hen alleen. WWII was een globaal conflict, en dat willen de makers ook overbrengen. "De geallieerden waren een globale kracht, net als de, zogenaamde, Asmogendheden. Dat waren niet alleen de nazi's", legt Condrey uit. "Dit is geen Amerikaanse oorlog. Dit is niet het verhaal van een Amerikaans team. Het is een globale cast."

We zullen dan ook niet alleen als Amerikanen spelen. Twee soldaten van die '1st Infantry Division' zijn wel de hoofdpersonages, maar er werd ook al een ander speelbaar personage bevestigd: Rousseau, een Franse verzetsstrijdster. Inderdaad, 'strijdster', dus een vrouw. Daarnaast zijn er ook al een hoop andere personages bekendgemaakt. "Er is een Duitse familie en twee zussen; Crowley, een Britse officier; Cormack, een Afro-Amerikaanse officier", vertelt Condrey. "We willen echt tonen dat de oorlog een globaal gegeven was."

Multiplayer en 'War'-mode

"Fans willen een terugkeer naar strategische, snelle actie in multiplayer, zoals vroeger? Wel, people are going to go bananas", schuwt Condrey de hoge verwachtingen niet. En er wordt ook een nieuwe multiplayer-mode geïntroduceerd: 'War', volgens Condrey een "serie van objectief-gedreven conflicten."

Alles draait om de vooropgestelde objectieven. Voor de geallieerden is dat misschien 'neem de heuvel - vernietig de radiotoren en schakel de 88's uit', vanuit het Duitse perspectief wordt dat dan 'houd de heuvel - lukt dat niet, trek dan terug naar de radiotoren en verdedig de 88's'. "De confrontatie tussen de objectieven van die twee kampen, is eigenlijk wat de Tweede Wereldoorlog misschien nog het best beschrijft", vindt Condrey.

Allemaal goed en wel, maar waar zijn de zombies?!

De 'hoofd'-game kan dan nog zo goed zijn, maar Call of Duty zou Call of Duty niet zijn zonder de zombies. En ook die keren terug in CoD: WWII, al willen ze daar nog niet veel over vertellen. Het zou gaan over een "volledig nieuw verhaal" en het zou een "schrikwekkende ervaring" worden. Het zou gaan om het verhaal van de laatste poging van het Derde Rijk om een leger te creëren.

Mysterieuze site

Voor wie zijn extra oplettendheid van tijdens De Mol nog niet op vakantie had gestuurd, had het misschien al gemerkt. Tijdens de livestream werden een aantal tweets verstuurd met rare codes in. Combineerde je die, dan kreeg je "CAL LOF DUT Y.C IED", en daar maak je al snel Call of Duty Classified van. Dat verwijst naar een mysterieuze geheime website: www.callofduty.com/wwii/classified. Daar vind je dan weer een typemachine. Leuk, maar het gaat nog verder.

In een teaser voor de nazi-zombie mode, kon je een code achterhalen: IUFDI BHLOP JMUBA. Toevallig drie codes van vijf cijfers, hetzelfde aantal als dat er op de typemachine mogelijk is. Geef je die één voor één in, krijg je nieuwe letters terug. ANEHW, ORROR en RISES. Plak je die achter elkaar, dan krijg je 'A NEW HORROR RISES'. Een duidelijke verwijzing naar de zombie-mode dus!

Als je dat hebt gedaan, verschijnt een oude map die je kan openslaan. Je ziet eerst een afbeelding van Frederick Barbarossa, wat zou kunnen verwijzen naar Operatie Barbarossa (de Duitse invasie van de Sovjet-Unie in 1941). Daarnaast een schilderij getiteld 'Portrait of a Young Man, Rafael', een schilderij dat gestolen werd door de nazi's.

Cool! Maar er is nog meer. Onderaan de typemachine staat een code: 51.0344n2.3768e. Als je die in Google ingeeft, dan merk je dat het de coördinaten zijn van Duinkerke, verwijzend natuurlijk naar de Slag van Duinkerke en de bevrijding enkele jaren later.

Er zijn ongetwijfeld nog codes, verwijzingen en hints te vinden. Als jullie er ontcijferen, laat het ons dan weten!

Lees meer

Dit al gelezen?