© Getty, Game of Thrones

Lena Headey, aka Cersei Lannister uit Game of Thrones, kaart vluchtelingencrisis aan met dramafilm ‘The Flood’

24 april 2017

Cersei Lannister uit Game of Thrones, in het echte leven actrice Lena Headey, heeft zich tegen het vluchtelingenbeleid van het VK gekant. Ze vindt dat veel mensen “verschrikkelijk en onmenselijk” behandeld worden en roept op om “van houding te veranderen”. Die verandering probeert ze zelf teweeg te brengen met een nieuwe dramafilm The Flood waarin ze een meedogenloze douaniersagente speelt die over het lot van vluchtelingen beslist. In juli komt er een nieuw seizoen van Game of Thrones aan. Projecten als dit doet Headey naar eigen zeggen niet voor het geld.

Actrice Lena Headey, beter bekend als Cersei Lannister uit Game of Thrones, heeft gezegd dat vluchtelingen in het VK “verschrikkelijk en onmenselijk” behandeld worden. Daarmee kant ze zich tegen het vluchtelingenbeleid van het land.

Binnenkort speelt Headey in een nieuwe dramafilm The Flood de strenge douaniersagente Wendy die over het lot moet beslissen van Haile, een verdachte, Afrikaanse vluchteling die de Engelse kust bereikt heeft vanuit het ‘jungle’-kamp van Calais. Hoewel er al talloze documentaires over de vluchtelingencrisis zijn geproduceerd, is dit de eerste echte langspeelfilm over de kwestie.

Nu Headey (voor de camera) zelf in de schoenen van de douane heeft gestaan en waargebeurde verhalen heeft gelezen van medewerkers van de veiligheidsdienst Home Office, vindt ze dat er iets moet veranderen aan de houding van de Britten tegenover vluchtelingen. Ook is ze vorig jaar naar Griekenland getrokken om met mensen te praten die zich aan de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee gewaagd hebben.

"Het gaat over mensen, niet een 'probleem'"

“Ik begrijp dat veiligheid en controles belangrijk zijn,” geeft Headey toe aan de Britse krant The Guardian. “Maar dat kan allemaal toch ook op een menselijk en empathisch niveau. Ik snap het wel, dit is een crisis op zoveel niveaus. Maar we moeten niet vergeten dat het hier over mensen gaat, en dus niet over een ‘probleem’. De vluchtelingen die hier aankomen zijn mensen van vlees en bloed, en wij ontmenselijken hen.” Ze vindt het verschrikkelijk dat de vluchtelingen na hun lange, gevaarlijke reis “hier meteen met wantrouwen en angst geconfronteerd worden” en dat de vluchtelingencrisis overschaduwd wordt door issues als de Brexit.

Haar belangrijkste motivatie om mee te doen aan de film was dan ook om de schrijnende toestand opnieuw in the picture te zetten. The Flood is geïnspireerd op een incident waarbij 35 mensen uit Afghanistan ontdekt waren in een scheepscontainer in Essex. Onder hen vielen enkele doden.

De kracht van film

“Je mag de kracht van film niet onderschatten,” aldus Headey. “Een film kan mensen van gedacht doen veranderen. Deze film gaat over hoe akelig het is dat wij gewoon aan de kant staan en niets doen terwijl vluchtelingen die naar Europa trekken een echte hel moeten doorstaan.”

Headey snapt ook dat mensen het beu zijn om bestookt te worden met “expliciete foto’s van mensen in nood”. Toch vindt ze het heel belangrijk dat mensen zich minder schrikachtig opstellen tegenover de immigranten en hen niet allemaal afschrijven als terroristen.

“We moeten die mensen erkennen voor wat ze vroeger waren, voordat ze gedwongen werden om hun land te verlaten,” benadrukt de actrice. “De meesten zijn opgegroeid met sterke familiewaarden. Ze hadden carrières en huizen zoals wij. Als we dat niet onder ogen zien, dan komen we in de problemen. Dan gaat er een nog grotere woede tegen het Westen broeien, dat kan je voelen.”

Niet voor het geld

In juli gaat het nieuwe seizoen van Game of Thrones in première. Het is dus niet zo dat Headey de vluchtelingencrisis aankaart om meer aandacht te krijgen. Ze heeft ook leren leven met de kritiek die je krijgt als je je achter bepaalde issues schaart.

“Mensen denken vaak dat het gemakkelijk is om als acteur een kritisch standpunt in te nemen. Het publiek noemt ons weleens ‘salonsocialisten’, maar dat is onzin. Wij zijn gewoon mensen met een geweten. Mijn kinderen moeten weten dat ik wél ‘een shit geef’. Dat is wat mij het meest motiveert. Acteren is mijn job waarmee ik geld verdien, maar soms doe ik gewoon mee aan projecten in de hoop mensen van gedacht te kunnen doen veranderen.”

Lees meer

Dit al gelezen?