© iStock

Tip van de dag: dit is het beste moment om te studeren

7 juni 2018

Ben jij een vroege vogel of een nachtuil en schuif je een beetje met je schema als de blok eraan komt? Dan ben je waarschijnlijk ook op zoek naar de sweet spot in de dag om te studeren. Gelukkig is er de wetenschap om deze levensvraag te beantwoorden: later is beter. Draai je nog eens om in bed, dus. 

Natuurlijk gaat de studie, die uitging van de universiteit van Nevada, Reno en de Open Universiteit van het Verenigd Koningkrijk, niet alleen over de blokperiode. Integendeel, de onderzoekers vroegen zich af hoe leerpatronen evolueerden gedurende de dag en de vroege vogel-theorie werd al snel afgeknald.

Er is geen precies moment in de dag om te studeren, geen magisch uurtje van twaalf tot één waarbij de leerstof magisch in je hoofd verdwijnt, maar research toont dus wel dat studenten beter leren op een later moment in de dag. Later dan de lessen nu starten, alleszins. Dat werd al eerder aangetoond, maar nu is het dus nog eens specifiek bewezen op studenten.

Mariah Evans, prof sociologie aan de Universiteit van Nevada en Reno en co-auteur van de studie zei aan de Britse krant The Independent dat "het basisidee is dat het beste moment van de dag om te studeren voor hogeschool en universiteitsstudenten later op de dag is dan standaardlesuren momenteel. Zeker voor eerste- en tweedejaars zouden we namiddag en avondlessen als deel van het standaardcurriculum moeten opnemen."

Blijkbaar begint de natuurlijke wek- en slaapcyclus van studenten in die leeftijdscategorie twee uur later dan ideaal voor volwassenen. Toch maar aan de prof vragen om een uurtje of twee later te beginnen dan? 't Is het proberen waard.

Lees meer

Dit al gelezen?