© vrt

Open Vld stuurt definitief de torpedo over meerwaardebelasting: "Dat is gewoon een draak van een voorstel"

21 april 2017

Al maanden groeide de frustratie bij Open Vld over het idee van de meerwaardebelasting, dat CD&V in oktober op tafel legde. Want dat kwam er in ruil voor een N-VA-plan om de vennootschapsbelasting te hervormen. Maar waarom zouden de Vlaamse liberalen dergelijke deal moeten slikken, waar voor hen nauwelijks iets inzit? Niet dus: de torpedo kwam gisteren.

"Zo dood als een pier", zo was woensdag al bij de top van Open Vld te horen over de meerwaardebelasting. Die constructie belandde in oktober 2016 op tafel van de regering, bij de begrotingsbesprekingen. N-VA wilde daar het plan van hun minister van Financiën Johan Van Overtveldt erdoor duwen om de vennootschapsbelasting te hervormen. CD&V pakte iedereen koud met een plan uit de koker van voormalig minister van Financiën en tegenwoordig Justitie Koen Geens en vicepremier Kris Peeters (CD&V) sloeg op tafel: een meerwaardebelasting moest en zou er komen.

Maar die taks deugt niet voor Open Vld. Omdat ze complex ineen zit en nauwelijks iets gaat opbrengen. Eerder was er quasi hetzelfde verhaal met de speculatietaks, die een ramp betekende voor de beurshandel en de bijhorende beurstaks. Uiteindelijk moest de regering die intrekken.

En dan is er natuurlijk het principe voor de liberalen: ze willen gewoon niet nog eens een belasting slikken. De symboliek is groot, en de prijs die ze in ruil krijgen veel te klein. Want anders dan de N-VA, die echt wel wil onderhandelen om een eigen trofee binnen te halen, zit er voor Open Vld geen echte 'winst' in zo'n deal. Dat De Wever in de VRT-studio's het had over "praten over een rechtvaardige fiscaliteit", werd door de openbare omroep vertaald tot de N-VA "die de deur open zet voor een meerwaardebelasting". N-VA moest bijsturen, zo hadden ze het niet gezegd, maar het jaagde vooral Open Vld de kast op.

CD&V verslikt zich in de koffie

In de Kamer maakte fractieleider Patrick Dewael een vuist. Dat hij dat uitgerekend deed in het debat waarbij de meerderheid haar eenheid zou tonen, nadat CD&V-voorzitter Wouter Beke en N-VA-voorzitter Bart De Wever samen hun Kumbaya-verklaring hadden rondgestuurd, kon niet deren. De lieve vrede in de regering werd zo meteen weer aan flarden geschoten, maar Open Vld had z'n punt gemaakt.

"Sommigen hebben misschien de deur op een kier gezet, maar voor ons blijft de deur naar een meerwaardebelasting gesloten en op slot. Die deur gaat niet open. Dat was gisteren zo, dat is vandaag zo, dat zal morgen niet anders zijn. (...) Meer belastingen hebben nog nooit één job opgeleverd. We zijn al het meest belaste land ter wereld. Een rechtvaardigere fiscaliteit is gewoon een lagere fiscaliteit", haalde Dewael gewoon ouderwets uit.

Bij CD&V verslikten ze zich in hun koffie: was dit dan de sfeer van vrede en verzoening die de premier samen met voorzitters Beke en De Wever had vastgelegd? Dat Open Vld daarbij niet aan tafel zat, wreekte zich minder dan 24 uur later. Voor de camera's van Villa Politica schoot Beke terug: "Welke partij zit al sinds 1999 onafgebroken in de regering? En wie wil het hebben over de te hoge belastingdruk?"

Het toont aan hoe het onderliggende conflict, dat sinds het mislukte overleg van oktober 2016 is blijven gisten, nog steeds de regering achtervolgt. Vredesverklaringen tussen Beke en De Wever gaan daar weinig aan veranderen.

Lees meer

Dit al gelezen?