© VTM

"Opgezet spel!" Eén ding lijkt zeker: de winnaar van Mijn Pop-uprestaurant 2017 is op dit moment genomineerd

21 april 2017

opinieMitchell en Daniela hebben zich als eerste geplaatst voor de finale van Mijn Pop-uprestaurant 2017. De finale? Ja, de echte finale. Enkele weken geleden werden Meat & Griet én TJOP's als finalisten naar Blankenberge gestuurd. Verdiend, door de jury zelf gekozen. Maar nu bleken Sergio Herman en co plots toch te vallen voor Table'O. Sterker nog, ze steken er volgens Sepideh "met kop en schouders" bovenuit, en halen zo 6 op 6 stemmen. Zo is de aangekondigde finale plots een halve finale. En dat veroorzaakt toch wel wat discussie en frustratie op de sociale media. Wees maar zeker dat de winnaar van deze nominatieronde het hele spel gaat winnen.

Mijn Pop-uprestaurant is een beetje in de soep aan het draaien. Al weken wachten we tot de strijd echt gaat losbarsten. Waar zijn die leuke recensenten waarvoor we de voorbije jaren twee keer per week op dit heerlijke programma afstemden? Iets te veel vernieuwing, iets te weinig geslaagde nieuwe elementen. Het nieuwe format krijgt ook op de sociale media kritiek. Enkele weken geleden koos de jury uitdrukkelijk voor Meat & Griet in Kortrijk, en voor TJOP's in Antwerpen. Volgens ons ook de enige juiste finale. Twee pop-ups met een sterk concept, en met een duo dat aanslaat.

Table'O kreeg vanaf de eerste week veel kritiek te slikken, omdat de jury het kunstconcept niet begreep. Nog steeds niet trouwens, als je Sergio Herman tekeer hoorde gaan tijdens het jurybezoek. Alhoewel, even later had hij het plots wel over "art on the plate". Het concept roept dus nog altijd twijfels op, maar we geloven wel dat Mitchell als kok het beste eten serveert. Gelukkig is hij net op tijd de smaak op de eerste plaats gaan zetten. Alsof ze uit de dood zijn opgestaan mochten ze na hun uitschakeling toch naar Blankenberge, en daar verrassen ze nu vriend en vijand door de twee finalisten in de schaduw te zetten en naar de halve finale te verwijzen. Kan je nog volgen?

De beste chef

Het is goed dat VTM dit jaar wat vernieuwing zocht voor Mijn Pop-uprestaurant, maar de klant is altijd koning en de kijker heeft altijd gelijk. Je mag de succesrecepten van een goed programma niet zomaar vervangen. We misten tot hiertoe leuke recensenten, en het gaat ook allemaal erg snel. Andere jaren duurt het programma tot in juni, nu zitten we in april al op twee weken van de ontknoping. Geen tijd om de duo's echt goed te leren kennen, geen tijd om speciale figuren bij het personeel te ontdekken. Denk maar aan mama Sara vorig jaar bij Jalapeño Loco.

Maar de wedstrijd gaat door en Mitchell en Daniela spelen dus zeker de finale. Uiteindelijk zal de kijker z'n gelijk wel halen, dat is altijd zo. En daardoor ziet het er eigenlijk niet goed uit voor Table'O. Niet dat we het hen niet gunnen, want van alle duo's weet je gewoon dat Mitchell het geld het meest gaat gebruiken om iets culinair hoogstaand te realiseren. En op basis van wat we gezien hebben, heeft hij het potentieel om een goede chef te worden. Sterker zelfs, dat is hij al.

Nominatie = winst

Het blijft natuurlijk een populariteitswedstrijd, en dan liggen de andere twee duo's gewoon mijlen voor. Mitchell en Daniela zijn nog nooit genomineerd geweest, en dat is meestal een garantie om de finale te verliezen. Denk maar aan het eerste seizoen, toen Jaro en Hanne in Brussel echt iedere keer genomineerd werden, en met een legioen aan fans de finale speelden. Hun tegenstanders uit Antwerpen waren geen enkele keer genomineerd en moesten zo kansloos de duimen leggen. Wie genomineerd is moet immers campagne voeren en daardoor krijgt dat duo in één klap meer fans dan een duo dat gewoon mag toekijken.

Als het publiek dan nog eens het gevoel heeft dat een finalist niet verdiend in die finale staat, dan is het helemaal hopeloos. Vorig jaar werden de sluwe vosjes Chloë en Magali als underdog plots favoriet omdat de kijker de indruk had dat ze werden benadeeld. Bovendien waren Miette en Willem op het einde een deel van hun aanhangers verloren. Ook Mitchell en Daniela hebben een aanzienlijk deel van de kijkers tegen zich. Mocht de chef straks z'n beloofde huwelijksaanzoek uitspelen, dan heeft Mitchell wel nog een mooie troef achter de hand. Hij kan dus maar beter snel een verlovingsring gaan kopen.

IJsjes met vlees en vis?

Zowel Yannick en Leena als Birger en Karel moeten nu beroep doen op hun ruime achterban. Op Facebook hebben ze bijna evenveel volgers. Ook dat is belangrijk, want Mitchell en Daniela hebben een derde fans minder dan de andere twee. Facebook is ieder jaar al de perfecte barometer van de wedstrijd gebleken, en dan zou het dus andermaal terecht geweest zijn om een finale tussen Meat & Griet en TJOP's te krijgen. Moesten Mitchell en Daniela dan echt koste wat het kost de finale halen?

Ook vorige week hadden kijkers al het gevoel dat alles in het nadeel van vooral Meat & Griet verliep. Yannick en Leena moesten met vlees en vis ijsjes gaan maken, en dat hebben ze in onze ogen uitstekend geprobeerd. Maar wat heeft dit nog met een pop-uprestaurant te maken? Wat voorts opviel is dat de jury tijdens de ultieme beoordeling unaniem was, en dat moest ook wel een beetje. Stel je voor dat ze iedere vlag met twee niveaus hadden doen stijgen, dan moest er nog een extra proef worden afgelegd - er komt dit jaar ook wat wiskundige kennis aan te pas.

Daarmee willen we zeker niet zeggen dat het opgezet spel was. Maar we hebben andermaal gezien dat zo'n wedstrijd in de eerste plaats televisie blijft. Het verhaal van de underdog is ook altijd net iets mooier dan twee finalisten van het eerste uur te kiezen. Eigenlijk heeft de jury ook in het verleden zelden resoluut de kant van de meest populaire deelnemers gekozen. En dan zijn er nog de stemmen. Kijkers gaan veel meer stemmen nu ze weten dat hun favorieten genomineerd zijn. Geheel onlogisch is de keuze van de jury dus niet als je onthoudt dat het een tv-programma is.

Wie wint Mijn Pop-up?

Genoeg gediscussieerd, de wedstrijd gaat verder. Wie wordt dan de andere finalist? Dat zal van enkele stemmen verschil afhangen. Juist daarom was Meat & Griet versus TJOP's één van de betere finales van de voorbije jaren geweest. Aan de ene kant kiezen we voor Meat & Griet omdat Leena één van de beste deelnemers van de voorbije jaren is. Ze heeft haar grenzen verlegd en haar mentaliteit is schitterend. Aan de andere kant toch ook voor Birger en Karel, want zij hebben als duo echt een droom waar ze voor willen gaan. De balans helt bij ons voorlopig iets meer over in het voordeel van Yannick en Leena, maar details zullen bepalend zijn.

Het is dus eindelijk weer aan de kijker nu. Wie wint Mijn Pop-uprestaurant 2017? Als we de sociale media geloven, dan gaan we dat met deze stem beslissen. Het worden dus erg spannende dagen, daar is VTM in elk geval met glans in geslaagd. Maar misschien toch eens nadenken over het format als het geliefde programma volgend jaar een vervolg krijgt. Nu zit het even verwarrend in elkaar als de play-offs in het voetbal. Of noem het volgende keer gewoon meteen de halve finale, dan is er eigenlijk niks om over te discussiëren.

Lees meer

Dit al gelezen?