© iStock

De aanslag op Parijse Champs-Elysees wordt opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat

20 april 2017

Op de Parijse Champs-Elysees heeft gisterenavond een schietpartij plaatsgevonden. Een politieman overleed aan zijn verwondingen, een andere raakte gewond. Ook de dader is overleden. Het gebied rond de Champs-Elysees is afgesloten en politie raadt iedereen aan om de buurt te vermijden.

De schietpartij gebeurde ter hoogte van de Marks & Spencer-winkel omstreeks 21u00.

Automatische wapens

Volgens de woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken Pierre-Henry Brandet is een wagen gestopt naast een combi. Een persoon stapte uit en begon met automatische wapens te schieten op de combi.

Daarbij overleed een agent en raakte een andere agent gewond. Er zou sprake zijn van nog twee gewonden. De schutter werd gedood door de politie.

Aanval op ordediensten

Het ministerie denkt dat de aanval bedoeld was om de ordediensten te raken en denkt voorlopig niet in de richting van een terroristische aanval. Toch is ondertussen ook de Cel Anti-terrorisme gearriveerd op de Champs-Elysées.

Er zijn getuigen die spreken over een tweede aanvaller, maar daarover wordt voorlopig niets bevestigd.

Trump

De reacties op de schietpartij in Parijs stromen ondertussen binnen. De Franse presidentskandidaten die deze avond een debat hadden vlak voor de eerste ronde van de verkiezingen betuigen op sociale media hun steun aan de ordediensten en familie van de slachtoffers. Ook de Amerikaanse president Trump reageerde snel om zijn steun te betuigen en de president maakte direct de veronderstelling dat het gaat om een terroristische aanslag.

Hollande

De Franse president Francois Hollande zegt in een toespraak dat de ordediensten uitgaan van een terroristische aanval, maar het onderzoek is nog volop aan de gang.

Hij betuigt ook zijn steun aan de familie van de overleden politieagent en bedankt de ordediensten voor hun optreden.

Islamitische Staat

Het officieuze persagentschap van Islamitische Staat, Amaq, eist de aanslag in Parijs op en geeft zelfs meer info over de dader. Volgens het bericht gaat het om Abu Yusuf, "een Belg die voor IS strijdt".

Ondertussen zijn er ook beelden van de schietpartij opgedoken op sociale media.

Dit al gelezen?