© epa

Putin stuurt troepen naar de grens met Noord-Korea uit schrik voor een Amerikaanse aanval op Kim Jong-un

20 april 2017

De Russische president Putin heeft troepen met bijhorende uitrusting gestuurd naar de grens met Noord-Korea. Dat doet de president uit schrik voor een Amerikaanse aanval op Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea. De beslissing van Putin komt er nadat ook China al 150.000 troepen stuurde naar zijn eigen grens met Noord-Korea.

Rusland heeft net zoals China troepen gestuurd naar hun grenzen met Noord-Korea, omdat ze vrezen dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn aartsvijand Kim Jong-un zou aanvallen en zo een oorlog zou ontketenen. Rusland en China zijn beiden vooral bang dat een gewapend conflict tussen de VS en Noord-Korea een vluchtelingenstroom op gang zou brengen naar hun landen.

De Amerikaanse aanval zou er kunnen komen nadat Noord-Korea de voorbije weken een uitdagend spelletje speelt met de VS door het uitvoeren van rakettesten en stoere taal naar Trump toe. Volgens de Amerikaanse vice-president Mike Pence geraakt het geduld van Trump stilaan op en verdraagt hij het gedrag van Noord-Korea niet langer.

Nucleaire wolk

Putin heeft naast een eventuele vluchtelingenstroom ook nog andere zorgen aan zijn hoofd. Mocht er een nucleaire aanval komen op de Noord-Koreaanse, nucleaire installaties, dan kan de nucleaire wolk binnen de twee uur boven het Russische Vladivostok hangen.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov verklaart dan ook dat "we jammer genoeg moeten toegeven dat het risico op een ernstig conflict in deze regio enorm is toegenomen." Hij roept dan ook alle betrokken partijen op om hun verantwoordelijkheid op te nemen en zo een escalatie te verhinderen.

Lees meer

Dit al gelezen?