© VRT

Nog een verrassend reisprogramma op televisie: Jan Van Looveren trekt met BV's naar deze 7 prachtige landen

20 april 2017

Reizen Waes, Goed Volk, Peking Express, De Mol, La vie en rose, ... we hebben in 2017 al een stukje van de wereld gezien op de Vlaamse televisie. Het lijkt wel een trend sinds Vlaanderen Vakantieland van het scherm verdween. En we krijgen er voor de zomer nog eentje bij: Op weg met Jan. En Jan is Jan Van Looveren, die telkens een bekend gezicht meeneemt voor een avontuurlijke road trip ergens in een uithoek van de wereld. Al gaat het minstens zo vaak over het leven van die reisgezel.

Zeven gasten, zeven bijzondere reizen. In tegenstelling tot Tom Waes doet Jan Van Looveren het dus niet alleen. Zijn bestemmingen zijn vaak wel een pak avontuurlijker dan die van Tom, en soms denken we dat Reizen Waes er in een vierde seizoen ook wel eens zou kunnen passeren.

Over avontuur en vaders

De reisgenoten van Jan zijn niet allemaal sexy namen die ons doen springen om hun avontuur te zien, maar het is ook wel een voorwaarde dat ze iets te vertellen moeten hebben. Overleden ouders, problemen met vaders, ... het vormt een rode draad doorheen het programma. In dat opzicht zal Op weg met Jan een spiegel worden voor de vele kijkers die ongetwijfeld zelf met zo'n dingen te maken hebben gehad. Het toont bovenal dat BV's ook maar mensen zijn.

Jan Van Looveren is natuurlijk geen journalist, maar in een periode van zes dagen slaagt hij er door de intieme reis wel in om diep te graven. Hij filmt grote stukken ook zelf, zodat er soms geen cameraploeg aan te pas komt. "Voor mij is het een nieuwe stijl van interviewen, als het al een interview is", vertelt hij. "Het is een gesprek van zes dagen waarbij we ons allebei openstellen." Zo geeft ook Jan zelf zijn emoties bloot door z'n eigen verdriet over het verlies van z'n vader te delen. Daardoor vergeet je soms dat de twee op reis zijn, en zo vormen de landschappen en gebeurtenissen tijdens de trip een plotse, welgekomen afleiding.

Dit zijn de zeven bestemmingen en bekende gezichten die aan bod zullen komen:

1. MONGOLIË - met CARRY GOOSSENS

© VRT

De eerste reis gaat naar Mongolië, en wel naar het meest noordelijke punt van het land. Daar daalde de temperatuur tot -45 graden Celsius. "Ik heb eens geprobeerd om zonder handschoenen rond te lopen, maar dat was niet te doen. Je handen vriezen echt aan het materiaal vast", zegt Jan. Nochtans was deze bestemming de droom van zijn reisgezel Carry Goossens. En we geven het toe: wanneer ze samen op paarden door de eindeloze besneeuwde steppes rijden zijn we toch een beetje jaloers.

De twee kenden elkaar overigens al voor de reis, maar dan eerder oppervlakkig. Zo stonden ze allebei op de set van De Zonen van Van As. "Meestal is hij een hele drukke mens op de set, dus die probeer ik wat te vermijden", grapt Carry. En ook tijdens de reis kreeg hij het soms op z'n zenuwen van Jan Van Looveren. Carry noemt hem "een koppige ezel". Eén keer werd hij er zelfs kwaad van, omdat Jan koste wat het kost een weg wilde volgen waarvan iedereen wist dat het niet goed zou komen. "Ik dacht: ik wil wel terug in Wachtebeke geraken, en als we dat doen, dan gaat dat niet lukken."

Uiteindelijk kwam alles goed, en de meest opmerkelijke scène heeft zelfs niks met het indrukwekkende landschap of de avontuurlijke wegen te maken. Carry vertelt daarin over zijn ouders, die hem als kind liever niet in de buurt hadden. Hij groeide op bij zijn tante, ze vergaten hem vaak van school af te halen, en toen hij toch bij hen ging wonen bleek het niet meer te werken. Vooral wanneer Carry het over zijn vader heeft wordt het erg pakkend. Niet toevallig is deze aflevering de eerste in de reeks.

2. ETHIOPIË: met KAMAL KHARMACH

© VRT
Het hoeft niet altijd koud te zijn, met Kamal Kharmach gaat hij in Ethiopië naar het andere uiterste. Hun einddoel is het zwavelmeer van Dallol, officieel de "heetste plek op aarde". Zoals in elke aflevering zullen de wegen ernaartoe de grootste uitdaging blijken.

3. GEORGIË: met GOEDELE LIEKENS

© VRT
De VRT heeft dit jaar iets met Georgië, want na Tom Waes trekt ook Jan Van Looveren naar het eerder onbekende land. Nochtans is de natuur er niet mis. Met Goedele Liekens reist Jan dwars door de Kaukasus vol steile, niet geasfalteerde bergpassen. Wie Reizen Waes gezien heeft, kreeg van die weggetjes al een voorsmaakje.

4. PERU: met MARC HERREMANS

© VRT

Met Marc Herremans naar de hoogste toppen van het Andesgebergte in Peru reizen, dat ligt niet zo voor de hand. De verlamde ex-triatleet heeft even getwijfeld voor hij toezegde om mee te gaan, en ook Jan geeft toe dat ze het een beetje onderschat hebben. Marc is na de reis ook twee weken ziek geweest met koorts, dus het is een reis waar veel energie in is gestoken. Er was voor één keer nog een extra reisgenoot bij, een vriend van Marc, want anders was de reis onmogelijk geweest.

Van alle gasten in het programma heeft Marc Herremans de meeste redenen tot klagen, maar dat ga je niet merken. Toen ze hem vooraf vroegen wat hij in het land graag wilde doen, zei hij steevast dat hij een ritje met zijn handbike wilde gaan maken. Omdat het waarschijnlijk de laatste keer is dat hij dat in zo'n omgeving zou kunnen doen. Voor zijn ongeval was hij al iemand die er juist van hield om het avontuur op te zoeken en bergen te beklimmen.

Nu is douchen al één van de grootste avonturen die hij op een dag tegenkomt. Je krijgt in deze aflevering te zien hoe hij met een stoel en handdoeken zelfstandig in de douche kruipt. Maar wat bij ons na een tiental minuten al voorbij is duurt bij hem soms uren. En toch blijft hij met de glimlach zitten in die vaak hachelijke situaties, want hij weet dat anderen die nog meer verlamd zijn het nog moeilijker hebben. "Het glas is bij hem altijd halfvol, en nooit halfleeg", omschrijft Jan zijn opmerkelijke reisgenoot.

5. MADAGASKAR: met ANN TUTS

© VRT

Jan Van Looveren was net zoals vele andere kijkers onder de indruk van de acteerprestatie van Ann Tuts in Bevergem. "Een Oscar waard", zegt hij. Het was in elk geval het moment waarop ze haar eeuwige imago van Doortje uit F.C. De Kampioenen van zich wist af te schudden. Haar deelname aan Op weg met Jan zal ons zeker nog een andere kant van de actrice doen leren kennen. "Ik had het gevoel dat ze in Madagaskar nog iets wilde afsluiten", zegt Jan. Mogelijks, want 23 jaar geleden reisde ze met haar toenmalige lief Walter Michiels, jawel Pico van Doortje, door het land.

Ze volgen de beruchte Route Nationale 5. Al kan je het onmogelijk een weg noemen. Het is een lang traject vol modder en putten. Plots kan de weg onderbroken zijn door een touw, omdat iemand er een centje bij probeert te verdienen. Officieel heeft die dan de weg onderhouden ... Eén keer heeft Ann misschien wel het leven van haarzelf en van Jan gered. De "koppige ezel", zoals Carry Goossens hem noemt, wou over een wankele brug rijden. Ann stelde haar veto, waarna Jan er even over liep. Plots zakte de brug door, zodat ze met zekerheid kunnen stellen dat ze met hun Jeep in het ravijn waren gestort.

Ook Ann heeft pakkend verhaal over haar privéleven. Ze verloor een paar jaar geleden haar mama, nadat die gestikt was. Dat was het gevolg van een ongeval in de jaren 90, toen ze werd aangereden. Ann legt uit hoe ze sindsdien leefde en door een verlamming niet goed meer kon slikken. "Het was een tikkende tijdbom." Het is in deze aflevering dat we ook Jan zijn verdriet over z'n vader zullen zien delen.

6. BOLIVIA: met ASSITA KANKO

© VRT

Assita wie? Het is je vergeven als je haar niet kent, en daar zal deze aflevering verandering in brengen. Ze is opgegroeid in Burkina Faso, maar intussen is Assita Kanko een Waalse politica die fel met vrouwenrechten bezig is. Ook in Bolivia zijn het de vrouwenrechten die haar aandacht trekken, hoewel er ginder duidelijk nog veel werk is. Eén keer ging ze zonder de cameraploeg wandelen, en de mannen reageerden totaal anders. "Het deed me denken aan Sofie Peeters en haar film in Brussel", zegt ze. "Maar er is hoop voor vrouwen, want ik heb Jan kunnen overtuigen."

Ook Assita Kanko heeft wel wat te vertellen over haar vader. Hij was polygaam en hield er dus nog een andere vrouw op na naast haar moeder. Ze heeft haar mama daarom geholpen bij de scheiding, maar toen is het mis gegaan met haar vader. Jarenlang heeft hij niet tegen haar gesproken.

De reis was één van de meest avontuurlijke, want de wegen waren vaak niet breder dan de wagen waarmee ze reden. Jan denkt daar als avonturier niet altijd aan. "Wat voor mij avontuur is, is voor anderen gevaar", zegt hij. En zo heeft Assita hem wel eens moeten vragen om wat trager te rijden. "Ik ben eigenlijk bang voor bergen", zegt de politica. "Dus ik heb mijn grenzen moeten verleggen, maar nu wil ik graag terug gaan naar dit soort plekken."

7. ALASKA: met SARAH BETTENS

Voor zijn laatste reis trok Jan Van Looveren naar Alaska. Hij koos Sarah Bettens als reisgenoot. De zangeres woont al twintig jaar in de VS, maar ze is nog nooit in de afgelegen staat geweest. Samen reizen ze over de gevreesde Dalton Highway van Anchorage naar Deadhorse aan de Noordelijke IJszee. En het zal opnieuw koud worden, bij een gevoelstemperatuur van -35 graden.

Op weg met Jan - vanaf maandag 1 mei om 20u35 op Eén

Lees meer

Dit al gelezen?