© epa

Venezuela zit compleet aan de grond, maar gaf wel een pak geld aan Trump voor zijn inauguratiefeest

20 april 2017

Het land zit compleet aan de grond, de winkels zijn leeg, er zijn geen medicamenten meer voorhanden en gisteren werden er tijdens de 'Moeder aller Protestmarsen' nog drie mensen doodgeschoten door het regime van president Maduro. Maar toch was Venezuela de op één na grootste sponsor van het inauguratiefeest van Donald Trump. 

Venezuela, dat in een diepe economische crisis verkeert, zat in de top-4 van sponsors, samen met JP Morgan Chase en Exxon, die ook 500.000 dollar gaven. De grootste donatie kwam met 1 miljoen dollar van de Bank of America.

Andere grote sponsors, zoals Pepsi en Walmart, gaven aanzienlijk minder, respectievelijk 250.000 en 150.000 dollar.

Al enkele weken wordt in Venezuela gedemonstreerd tegen Maduro. Betogers eisen zijn vertrek, omdat hij er niet in slaagt een eind te maken aan de ingrijpende economische crisis in het land. Ook beschuldigen ze hem ervan dat hij steeds meer dictatoriale trekken krijgt: hij zette onlangs nog het parlement buiten spel en blijft verkiezingen opschorten.

Moeder

Eergisteren was opgeroepen om de 'Moeder aller Protestmarsen' te houden. Tienduizenden betogers gaven daaraan gehoor en trokken vanaf 26 punten in de hoofdstad naar het stadscentrum.

Betogers probeerden het centrum de afgelopen weken al vaker te bereiken, maar elke keer werden ze tegengehouden door politie in pantserwagens, die traangas inzette en met rubberkogels schoot om de massa tegen te houden.

Een Venezolaanse student werd in zijn hoofd geschoten. Hij stierf niet veel later in het ziekenhuis. Hij werd volgens ooggetuigen neergeschoten door aanhangers van de regering-Maduro die eveneens de straat op waren gegaan. De student was niet eens in de stad om te demonstreren. Hij was op weg naar een voetbalwedstrijd toen hij tussen betogers verzeild raakte.

In Táchira, dicht bij de grens met Colombia, werd een vrouw van 24 doodgeschoten bij een anti-regeringsdemonstratie. En in de noordelijke deelstaat Miranda wel een man bij protesten door kogels van een scherpschutter neergemaaid.

Olie

Vandaag kwam dan aan het licht dat Venezuela een half miljoen dollar gedoneerd heeft voor de inauguratie van de Amerikaanse president Trump en het was daarmee een van de grootste geldschieters voor diens eerste feestje.

Het bedrag komt van oliemaatschappij Citgo Petroleum, onderdeel van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA.

De donatie is moeilijk te rijmen met de houding van president Maduro ten aanzien van de VS. Hij beschuldigt Amerika ervan dat het hem wil afzetten. Venezuela is voor zijn inkomsten grotendeels afhankelijk van de verkoop van olie aan de VS.

Onder Trump is de Amerikaanse kritiek op Venezuela bovendien toegenomen en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf dinsdag een verklaring waarin het het recente geweld tegen demonstranten openlijk afkeurt.

Lees meer

Dit al gelezen?