© Getty Images

EP met nieuw materiaal van Prince zal niet verschijnen na kort geding

20 april 2017

Morgen is het precies één jaar geleden dat Prince gestorven is. Er werd een EP aangekondigd met zes voorheen ongehoorde nummers, die opgenomen werden tussen 2006 en 2008. Die EP komt er nu niet, want de producer zou geen toestemming hebben van de erfgenamen van Prince. Ook de reeds vrijgegeven single 'Deliverance' wordt teruggetrokken.

Die erfgenamen hebben de release van de EP weten te voorkomen via een kort geding dat ze afgelopen woensdag hebben ingediend. De klacht was gericht tegen Ian Boxill, de producer met wie Prince aan de nummers in kwestie werkte. De rechter besloot om de release van vrijdag te verbieden.

Boxill heeft tijdens de opnames een document getekend waarbij al het materiaal dat hij met Prince opnam ook exclusief eigendom van Prince zou blijven. Boxill had dus het recht niet om de nummers op eigen houtje naar buiten te brengen.

Eeuwigdurende discussie

Het is de steeds wederkerende discussie die we na het overlijden van artiesten zien opduiken, zie ook Michael Jackson en Freddie Mercury. Moet extra materiaal, indien voorhanden, echt wel het buitenlicht zien? En had de artiest in kwestie, als hij dat had gewild, zijn nummers zélf niet naar buiten gebracht?

Ongetwijfeld is er nog veel materiaal voorhanden van Prince, want zijn woning in Paisley Park was tevens zijn studio. Sinds 1985 - toen Prince ook het gelijknamige nummer Paisley Park uitbracht - werd het complex niet enkel een thuis voor Prince, maar ook dé plek waar zijn creativiteit gestimuleerd werd en tot uiting werd gebracht. Het is dan ook geen toeval dat het lichaam van de muzikant en zanger daar werd gevonden in een lift, onderweg naar één van de opnamestudio's.

Maar voorlopig blijft het dus een vraagteken of we dat materiaal ooit zullen horen.

Lees meer

Dit al gelezen?