“Russen probeerden wel degelijk Trump president te maken en verkiezingen te manipuleren”

20 april 2017

Volgens vier voormalige ambtenaren van de Amerikaanse regering en drie die nog steeds in dienst zijn, hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten twee documenten in handen waaruit overduidelijk blijkt dat de Russen wel degelijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerden te manipuleren.

Bronnen dicht bij de Amerikaanse regering bevestigen dat een Russische denktank in ieder geval plannen zou hebben ontwikkeld om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump. De denktank zou door de Russische president Vladimir Poetin zelf zijn aangestuurd.

Vier voormalige ambtenaren van de Amerikaanse regering en drie die daar nog werkzaam zijn zeggen dat ze twee vertrouwelijke documenten hebben gezien die in handen zijn van de Amerikaanse inlichtingendiensten. De documenten zijn opgesteld door het in Moskou gevestigde Russische Instituut voor Strategische Studies. Dat instituut wordt geleid door gepensioneerde Russische buitenlandse inlichtingenambtenaren van wie de meesten daar door Poetin zelf zijn benoemd.

"Clinton mag niet winnen"

In één document, van juni vorig jaar, staan voorstellen voor een propagandacampagne op sociale media en het beïnvloeden van de Amerikaanse bevolking via Russische staatsondersteunde nieuwskanalen zoals Sputnik News en RT. Het doel is volgens het document om “de Amerikaanse kiezers aan te moedigen om een ​​president te kiezen die een zachtere koers tegenover Rusland zou varen dan de regering van Barack Obama”.

In het andere document, opgesteld in oktober, wordt gewaarschuwd dat Hillary Clinton dreigt te winnen. Om dat te voorkomen wordt geadviseerd de pro-Trump-propaganda te beëindigen en in plaats daarvan te focussen op “het vertrouwen in het Amerikaanse kiessysteem te ondermijnen en de reputatie van Clinton te beschadigen”.

Putin heeft steeds ontkend dat hij zich heeft bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen.

Vier van de ambtenaren zeiden nochtans tegen Reuters dat de Putin-administratie al in maart 2016 al opdracht gaf aan Russische media en internationale nieuwsoutlet die geld krijgen van het Kremlin zoals Russia Today en het nieuwsagentschap Sputnik, om te beginnen positief nieuws te brengen over Trump.

“Putin had the objective in mind all along, and he asked the institute to draw him a road map”, volgens één van de klokkenluiders.

Lees meer

Dit al gelezen?