© EPA

CD&V en N-VA maken het terug 'aan': “We beloven geen ruzie meer te maken”

19 april 2017

Zand over de ruzie tussen CD&V en N-VA. Op een gezamenlijke meeting beloofden  N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-voorzitter Wouter Beke bij premier Charles Michel (MR) om de rit van de regering ordentelijk uit te rijden, en het gekibbel achter zich te laten. "Geen ruzie meer maken, elkaar niet meer tegenwerken en constructief samenwerken om de doelstellingen van het regeerakkoord samen te behalen", beloven ze in een gezamenlijk persbericht.

“Wij willen een streep trekken onder het verleden," klinkt het. "Wij hebben hierover samen met de premier een diepgaand gesprek gehad. Er is afgesproken om te focussen op inhoudelijke discussies tussen politieke (meerderheids)partijen en niet te vervallen in gekissebis en geruzie. Op die manier wil de regering de komende maanden op een constructieve manier en met ambitie haar werk verderzetten.”

De regering Michel is van in de zomer van 2015 ontaard in een 'kibbelkabinet' waarbij constructieve samenwerking nooit meer bovenaan de agenda stond. Geregeld werden ministers of parlementsleden onder vuur genomen door hun eigen coalitiepartners. Twee weken geleden zorgde staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) nog voor een grote rel met CD&V, waarna daar excuses werden geëist. Maar die kwamen er niet, waarop CD&V dreigde de vertrouwensstemming rond de beleidsnota van Demir te boycotten.

Hernieuwing van het huwelijk binnen de regering: verder tot de finish

Maar nu beloven ze dus een positieve en constructieve ommekeer. “'Een economisch engagement, een sociaal project'. Dat is de titel van het regeerakkoord dat in oktober 2014 werd afgesloten. De voorbije jaren werden in uitvoering van dit regeerakkoord belangrijke hervormingen doorgevoerd."

"De private jobcreatie stijgt, meer mensen zijn aan de slag en dankzij de taksshift houden werknemers meer over van hun loon en zijn onze bedrijven weer concurrentieel. Het land is veiliger en we investeren weer in politie en justitie."

"We hebben de ambitie om onder dit motto de komende twee jaar verder te werken. Dit mogen geen verloren jaren worden. Bovendien liggen er ook nog grote uitdagingen op ons bord."

En meteen hernieuwen ze dus hun geloof in deze regering, en zetten ze de lijnen voor de komende jaren uit: "We hebben de ambitie om onder dit motto de komende twee jaar verder te werken. Dit mogen geen verloren jaren worden. Bovendien liggen er ook nog grote uitdagingen op ons bord. Een economisch engagement, een sociaal project'. Dat is de titel van het regeerakkoord dat in oktober 2014 werd afgesloten. De voorbije jaren werden in uitvoering van dit regeerakkoord belangrijke hervormingen doorgevoerd. De private jobcreatie stijgt, meer mensen zijn aan de slag en dankzij de taksshift houden werknemers meer over van hun loon en zijn onze bedrijven weer concurrentieel. Het land is veiliger en we investeren weer in politie en justitie.”

Lees meer

Dit al gelezen?