Wie is die mevrouw Erdogan eigenlijk? Een feministe met dure smaak die opkomt voor de vrouw... aan de haard. Huh!?

20 april 2017

Achter elke sterke man staat een nog sterkere vrouw, dat zegt het spreekwoord toch. Is dat bij de Turkse president Erdogan ook zo. Overal waar hij komt, duikt ook zijn vrouw Emine uit. Maar nog nooit hebben we haar iets horen zeggen of doen... behalve wuiven. Wie is die vrouw toch? Een vat vol tegenstrijdigheden blijkbaar...

Emine Gülbaran werd geboren in een conservatieve familie in het Siirt-district in Zuid-Oost-Turkije. Ze komt uit een middenklassefamilie en hing oorspronkelijk het shafisme aan. Da's een conservatieve, strenge tak uit het soennisme. Intussen bekeerde ze zich naar een andere tak, waardoor ze bijvoorbeeld wel handen van staatsleiders en niet-conservatieve vrouwen mag schudden. Ze heeft vier oudere broers en zussen. en trouwde met Tayyip Erdogan, die ze ontmoette terwijl hij poëzie voordroeg op een conferentie rond vrouwenzaken, in 1978.

Emine Erdogan heeft geen diploma, hoewel ze oorspronkelijk naar de Mithat Paşa Akşam Art School ging, maar kreeg met Erdogan vier kinderen: Ahmet, Sumeyye, Necmettin en Esra. Ze engageert zich als presidentsvrouw vooral voor vrouwenzaken. Dat klinkt als typische First Lady-stuff, maar haar invloed is anders dan die van bijvoorbeeld Michelle Obama. Want een deel van de doctrine van Erdogan is: dat vrouwen hun plaats moeten kennen.

Een conservatieve feministe

Als jonge vrouw zat Erdogan nochtans bij de "Idealist Women's Association", maar dat is niet precies wat je er van zou verwachten. Het feminisme van Emine Erdogan is namelijk vrij dubieus. Ze staat keihard achter vrouwenrechten en is ook dag in dag uit met vrouwenrechten bezig. Zo nam ze een standpunt in tegen kindhuwelijken dat niet in de hele islamwereld geapprecieerd werd.

Tegelijk deed ze in het verleden ook al wat krasse uitspraken. Zo zei ze vorig jaar dat "Harems belangrijke vaardigheden aanleerden aan meisjes" tijdens de periode van het Ottomaanse rijk. Die zin ging toen de wereld rond, maar er werd weinig aandacht geschonken aan het feit dat Emine in essentie haar man steunt met die woorden. Want Tayyip Erdogans droom is een soort heruitvoering van het Ottomaanse rijk.

Vandaar dat mevrouw Erdogan zich zonder blikken of blozen een feministe durft te noemen. In haar ogen is dat ook zo: zij verdedigt, samen met haar man, conservatieve waarden. Die geven in het geval van de Erdogans vrouwen een specifieke plaats, een niet-luidruchtige, rustige en onopvallende plaats als vrouw en moeder. Ze is dus een soort zeer conservatieve feministe, waardoor ze opkomt voor de vrouw ... aan de haard.

Shopaholic

Maar dat ideaalbeeld van sobere vrouw die in haar keuken citroenschillen bijhoudt om er azijn van te maken, wordt helaas een beetje tegengewerkt door de shopping sprees en het riante paleis van de Erdogans. En die berichten bereiken ook de media.

Zo liet Emine Erdogan ooit een Brussels shoppingcentrum afsluiten om daar exact één handtas te gaan bekijken en kopen. Ze drinkt ook witte thee, op zich vrij makkelijk verkrijgbaar in Turkije, maar dan wel een soort die tot 1.500 euro per kilo kost. Hun woonst, het witte paleis, heeft ook meer dan 500 miljoen euro gekost.

Daar komt nog eens bij dat we eigenlijk niet weten waar de bescheiden Emine en haar man hun kapitaal gehaald hebben. Tayyip Erdogan heeft inkomsten uit beleggingen en vastgoed, maar waar die investeringen dan weer plaatsvinden, is ook niet duidelijk.

Maar, volgens cijfers van de Europese Unie, in een onderzoek uitgevoerd door Bahcesehir University Centre fro Economic and Social Research, zijn twee op de drie kinderen in Turkije arm. Daarmee staan ze vlotjes op de eerste plaats binnen Europa, op twee staat Roemenië. Daar is 'slechts' één op de drie arm.

Lees meer

Dit al gelezen?