© epa

Internationale waarnemers snoeihard voor Turks referendum: geweld, intimidatie, misbruik, ...

17 april 2017

Het referendum in Turkije is niet eerlijk verlopen. Dat zeggen internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Vooral in de voorbereiding op het referendum kon het nee-kamp niet met gelijke wapens strijden volgens hen.

Met een heel nipte meerderheid kozen de Turken er gisteren voor om de macht van president Recep Tayyip Erdogan grondig uit te breiden. Tijdens dat referendum waren waarnemers van het OVSE aanwezig en die kwamen vandaag naar buiten met een vernietigend rapport.

Er staat eigenlijk maar één positieve noot in het verslag: de verkiezingen gisteren zijn ordelijk en technisch goed verlopen. Daarnaast bevat het vooral kritiek. Volgens het OVSE waren de basisvoorwaarden van een "echt democratisch referendum" niet aanwezig.

Pers monddood

De twee kampen konden volgens hen niet met gelijke wapens strijden. Zo is na de mislukte staatsgreep al maanden de noodtoestand van kracht in het land, waardoor leden van het nee-kamp vaak met intimidatie en geweld te maken kregen. Bijeenkomsten van de oppositie konden op die manier ook eenvoudig verboden worden.

Ook werd de pers monddood gemaakt en kregen de Turken weinig informatie over de standpunten van het nee-kamp. Toch lijkt de kans klein dat Erdogan rekening zal houden met het rapport. Hij heeft Europa al vaker anti-Turks genoemd en zal dus ook nu waarschijnlijk niet luisteren naar een Europese instantie.

Lees meer

Dit al gelezen?