42 landen sturen het beste van wat ze in huis hebben. Dat dénken ze. Newsmonkey's Madame Soleil voorspelt alle resultaten! Dit is deel 3, mét België. #Eurosong

© Gerry Wouters

De Grote Songfestival Voorspelling: wie wint in 2017 het songfestival? (DEEL 3 - MÉT BELGIË)

17 april 2017
!
Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar.

Geen Eurovisiesongfestival in 2017? We kregen bijna een hartaanval bij het lezen van die onheilspellende berichten uit Oekraïne. Ze hebben er daar in Kiev een serieus boeltje van gemaakt. Gelukkig hebben ze op tijd schoon schip gemaakt; ons favoriete feestje gaat gewoon door. 43 landen sturen het beste van wat ze in huis hebben. Het is te zeggen: dat dénken ze. Sommige sturen leuke popliedjes en mooie ballades. Andere landen zijn er dan weer in geslaagd om echte crap te sturen. Oh Lord. Of wat dacht je van de soundtrack voor de homoversie van 'Temptation Island'? Vraag is nu: hoe gaan die landen en liedjes scoren? Wel, Newsmonkey’s Madame Soleil is terug met … De Grote Songfestival Voorspelling. Mijn glazen bol gaat alle kanten uit en in vier delen review ik alle liedjes én voorspel hun resultaat op het scorebord. But hey, what’s the pressure?

Mijn glazen bol heeft enkele favorieten zien passeren: wint Blanche voor België? Of doet Salvador uit Portugal het ondenkbare? Of komt het gevaar toch van de jongste kandidaat dit jaar, Kristian uit Bulgarije? De inzendingen van Spanje, Montenegro, Cyprus, Israël, San Marino, Noorwegen en Polen komen in dit derde deel ook te weten wat hun te wachten staat in mei.

Zorgt Blanche voor #Brussels2018, wint België het songfestival?

Op social media, bij bookmakers, op YouTube … in zowat elk lijstje staat België bij de eerste vijf. Velen zien in de Belgische inzending een winnaar. Nu al. Dat is lang geleden. Zelfs Loïc Nottet en Tom Dice hebben het met minder moeten doen. Liedje City Lights zit dan ook steengoed in elkaar. De muziek, het refrein, de opbouw en vooral … de geweldige en intrigerende lage stem van Ellie Delvaux (echte naam van Blanche). Ons liedje weet drie minuten lang te boeien. Dit smaakt naar meer. Positief nieuws dus voor ons. Minpuntjes: live (en qua act) is er nog veel werk aan de winkel en naar het einde toe valt de song een beetje in herhaling … Maar goed: ons liedje is heel ‘nu’ en we brengen als een van de weinige landen géén ‘standaard ballade’. Nee, onze inzending brengt iets teweeg. België komt voor de dag met (slimme) moderne electro pop die jong en oud aanspreekt. Mijn bol heeft meteen véél vertrouwen in ons land, maar als puntje bij paaltje komt lijkt het er op dat we toch weer niet gaan winnen. Mijn bol voorspelt dat drie landen ons zullen voor bij steken. Het is misschien té goed om te winnen. Een vierde plaats en voor het derde jaar op rij een plek in de top 10? Dat zou mooi zijn. Wat ben ik trost op ons land!

Voorspelling: plaats 4 in de finale – Persoonlijke score: 20 op 20

Zou er in Montenegro een homoversie zijn van 'Temptation Island'?

Arme huismoeders in Montenegro, ze gaan niet weten wat ze zien in mei. “Wet dreams, wild nightmares, I surrender. Come into me from within. We can be as one in the sin”, zingt Slavko Kalezić. Dan weet je hoe laat het is. Dit zou zo de soundtrack kunnen zijn van een homoversie van Temptation Island. Wat moeten we hier nu mee? Dit is een guilty pleasure. Space is een heel fout discoliedje, maar je zingt het wel snel mee. Daar kunnen heel wat artiesten dit jaar alleen maar van dromen.

Slavko, hij had evengoed pornoacteur kunnen zijn (misschien is hij dat ook wel!), is een showman en verkoopt zijn liedje als de beste. Hij weet wie zijn publiek is. Ik verwacht een show met veel blote lijven en andere geneugten. Terug naar die huismoeders dan, wat gaan zij denken over Space? “The spaceship is ready to blow. Drunk in love, I'm gonna explode”. Ik vrees dat het ruimteschip van Montenegro niet zal doorvliegen naar zaterdag. Waarom niet? Huismoeders moeten we reanimeren, en de juryleden gaan dit met de grond gelijk maken. Too much, darling …

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 15 op 20

Bulgarije gooit er geld tegenaan, ze willen winnen!

Deze song heet Beautiful Mess. Aan de titel te horen heeft Kristian Kostov, de jongste kandidaat dit jaar, het concept van het songfestival dus goed door. Het land werd vorig jaar vierde en wil nu nog beter doen. Hun team van vorig jaar zorgde weer voor het liedje en de videoclip ziet er indrukwekkend uit. Hier zit geld achter. Voorlopig lijkt deze tactiek te werken, want Bulgarije staat hoog in de lijstjes. En dat met een zoveelste ballade. Gelukkig is hier wél hard aan gewerkt. ‘Interessant’, zo omschrijf ik deze inzending graag. Nu, het is een liedje dat bij deze Madame Soleil niet blijft hangen. Ik mis een cool refrein. Het zit allemaal erg slim en strak (het liedje voor alle duidelijkheid) in elkaar en alles is tot in de puntjes uitgewerkt, maar het laat me koud. Maar koud, zo voelt mijn glazen bol NIET aan. Top 5 oké, maar gaat dit echt helemaal bovenaan eindigen? Bulgarije profiteert van het wegvallen van Rusland en maakt vooral daardoor kans om weer hoog te eindigen.

Voorspelling: plaats 3 in de finale – Persoonlijke score: 14 op 20

Israël zorgt voor leuke afwisseling, niet meer en niet minder

Het songfestival dat is feest, dat is fun. Dat heeft IMRI uit Israël ook door. Zijn I Feel Alive is een heerlijk dansliedje dat terecht de tweede halve finale mag afsluiten. Finale gegarandeerd. Eigentijdse muziek, hier en daar wat Oosterse riedeltjes, een knappe zanger, kortom de ideale combo. Winnen doet dit niet, maar dat hoeft niet. Israël zorgt voor welgekomen afwisseling en zorgt er voor dat ook de jongere kijkers bij de les blijven. Missie geslaagd. Meer valt hier nu ook weer niet over te zeggen. Gewoon leuk, erg leuk zelfs.

Voorspelling: plaats 13 in de finale – Persoonlijke score: 19 op 20

'Lost Frequencies light' voor Noorwegen

Hitlijsten, festivals en radio’s worden tegenwoordig gedomineerd door dj’s, maar die trend bleek nog niet erg succesvol te zijn op ons favoriete feestje. De Noren wagen de gok. Het nummer van JOWST is erg ‘nu’ en leunt aan bij wat populair is in Scandinavië. Mocht België Lost Frequencies naar het songfestival sturen, zouden we ook met iets als Grab the Moment op de proppen komen. Al kunnen we maar hopen dat dan de hit-factor groter zal zijn. Want hoe je het ook draait of keert: dit liedje is niet heel speciaal. Dijk van een refrein, dat wel. Maar het springt er niet uit en ik vrees dat er op het podium ook niet veel zal gebeuren. Mijn glazen bol voorspelde eerder dat dit de finale wél zou halen, maar op dit moment ziet de toekomst van JOWST er weer troebel uit. Even het buikgevoel volgen:

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 12 op 20

Voelen Litouwers de nattigheid al?

Fusedmarc zingt het speciale, maar schreeuwerige liedje Rain of Revolution. Deze groep is in hun thuisland blijkbaar vrij toonaangevend. Dat komt er hier dan toch niet uit. Instrumentaal valt dit nog mee, want de muziek is wel leuk om horen. Maar die tekst en zang? Nee, dat verpest het volledig. Ik versta zelfs niet wat het arme kind zingt. Is dat Engels? Ze zingen over regen, wel er zit inderdaad nattigheid aan te komen. Een koude douche. Dit mag geen finalist zijn. Al weet je met Litouwen nooit …

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 9 op 20

De zaklamp van Polen schijnt niet hard genoeg

Hier is de Poolse inzending, Flashlight. Dit land was vorig jaar dé verrassing tijdens de vernieuwde puntentelling. (De Polen in) Europa viel(en) vorig jaar als een blok voor het liedje. Mijn glazen bol voorspelde hun vorig jaar een plaatsje in de finale, dit jaar gaat mijn bol alle kanten uit. Waarom? Dit liedje is best wel interessant en goed gemaakt. Het is ook weer een eerder ‘donker’ liedje met Kasia als uitstekende zangeres. Maar de Poolse inzending mist een beetje herkenbaarheid. Je bent het zo weer vergeten en na één minuut heb je het wel al gehad met Flashlight. De zaklamp van Polen schijnt niet hard genoeg. Degelijk, maar twee jaar geleden misschien niet eens goed genoeg voor de finale. Uiteindelijk voorspel ik dat Polen de finale niet zal halen, al heb ik er precies al spijt van. Het kan even goed zijn dat dit doorstoot naar zaterdag en dan bij de eerste 15 landen staat. Terecht? Da’s nog maar de vraag.

Voorspelling: nét geen finale – Persoonlijke score: 13 op 20

Had Justin Bieber nu een Spanjaard geweest …

Ik kan er niet aan doen, maar telkens ik de Spaanse inzending hoor, moet ik aan Justin Bieber denken. Dit had evengoed van hem kunnen komen. Goede referenties dus? Niet echt, want de producties van Bieber zijn ook niet altijd top. Al komt hij er wél mee weg. Do It For Your Lover van Manel is een liedje om op de achtergrond te horen terwijl je kuiert in de duinen of een dutje doet op het strand. Met andere woorden: dit is geen liedje waarvoor je de volumeknop van je radio luider gaat zetten. Manel neemt ons mee op zijn surfvakantie en het zou me niet verbazen moest hij na 13 mei alweer snel op zijn plank zitten … Het is zo verwaarloosbaar, het komt en gaat. En waar gaat het dan naar toe? Juist ja, naar de vergeetput.

Voorspelling: plaats 25 in de finale – Persoonlijke score: 7 op 20

Het liedje is er, hopelijk maakt zanger Cyprus het live waar

Jawel, Cyprus is bij de les dit jaar. Hun liedje, gemaakt door een van de makers van Euphoria, is één lang refrein. De popmuziek valt soms weg om er dan ineens weer volledig in te haken. Heerlijk! Een goed liedje staat of valt natuurlijk met de zangprestaties van de artiest. Hovig ziet er goed uit en zijn zangkunsten zijn oké. Dus (voorlopig) niet helemaal top. Perfecte zanglijnen zijn bij een vlot dansliedje als Gravity natuurlijk net iets minder belangrijk, maar er blijft toch gevaar dat deze inzending live ten onder gaat. Spannend!

Voorspelling: plaats 19 in de finale – Persoonlijke score: 17 op 20

San Marino blijft gebruik maken van handleiding ‘Hoe maak ik een gedateerd liedje’

De teller staat nu op 4. Valentina Monetta (2012, 2013, 2014 én nu ook 2017) neemt opnieuw deel voor San Marino, nadat ze vorig jaar voor een Turkse zanger gekozen hadden. Ze krijgt hulp van ene Jimmie. Ralph Siegel, een oude man die heel lang geleden eens succes had op het songfestival, zorgt opnieuw voor het liedje van Valentina. En voor de vierde keer is het een uitermate gedateerd liedje. Hilarisch toch? Spirit of the Night valt ook onder de categorie van de guilty pleasures. Heerlijk fout, maar oh zo meezingbaar. De handleiding ‘Hoe maak ik een gedateerd liedje’ is een meesterwerk, want ook nu weer zijn alle elementen aanwezig: een goedkoop deuntje, een even goedkoop refreintje, een key change … Hoe doen ze het toch? Respect, Ralph! Valentina en Jimmie zingen goed, maar zelfs dan valt deze inzending niet te redden. Al hoop ik stiekem dat dit de finale wél haalt, gewoon om de boel wat op te vrolijken. Maar eerlijk: de spirit van San Marino dwaalt al iets te lang rond in het verre verleden …

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 12 op 20

Portugal kiest voor een klein, breekbaar liedje. De schaduwfavoriet?

Amar Pelos Dois van Salvador (gecomponeerd door zijn zus) brengt ons zonder verpinken terug naar de jaren ’40 en ’50. Tussen al die bombastische ballades, perfect afgemeten popliedjes en weinig originele dansliedjes, komt Portugal aanzetten met een klein, breekbaar liedje zoals we er nog maar weinig gehoord en gezien hebben op het Eurovisiesongfestival. Ik dacht dat dit ondenkbaar was anno 2017. Salvador Sobral is een echte artiest. Hij zingt zijn liedje op een heel aandoenlijke manier. Dit heeft geen act nodig. Deze inzending is zo uniek dat Portugal voor ’t eerst in jaren erg hoog staat bij de bookmakers en in andere polls. Mijn bol heeft het altijd moeilijk om het resultaat van een grote favoriet te voorspellen. Je denkt ‘iedereen lijkt dit leuk te vinden’, dan kan je als Madame Soleil zijnde niet achterblijven. En toch, toch zie ik hier niet dé grote nummer één of twee in. Ik kan me voorstellen dat dit lied ook veel 'tegenstanders' heeft. Want als San Marino gedateerd is, waarom is Portugal dat dan niet? Stof tot nadenken. Toch voorspel ik een plaats in de top 10, omdat de jury’s dit volgens mij veel punten gaan geven, net zoals de West-Europeanen thuis.

Voorspelling: plaats 8 in de finale – Persoonlijke score: 12 op 20

Mijn voorlopige voorspelling van het scorebord tijdens de finale:

Omdat Rusland er dan toch voor gekozen heeft om zich terug te trekken en dit jaar niet deel te nemen, heb ik de posities van Bulgarije (paar plaatsen hoger) Hongarije en Frankrijk ((elk een plaatje hoger) aangepast. Ik schatte de Russische inzending namelijk erg hoog in (wegens meligheid en de hype). In Deel 4 maak ik bekend welk land volgens mij gaat lopen met de finaleplek van de Russen.

© Jasper Van Biesen

Ontdek hier mijn voorspellingen uit Deel 1

Ontdek hier mijn voorspellingen uit Deel 2

Dit al gelezen?