© EPA, VRT

Hendrik Bogaert (CD&V) wil dubbele nationaliteit afschaffen na referendum Turkije. Francken en De Wever (N-VA): “Goed idee”

17 april 2017

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert heeft in een tweet ervoor gepleit om de dubbele nationaliteit in België af te schaffen. Dat doet hij naar aanleiding van het referendum waarbij Belgische Turken massaal stemden voor de machtsuitbreiding van Turks president Recep Erdogan. "Een goed idee," reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Op Libanon en Jordanië na werd nergens op de wereld zo uitgesproken “ja” gestemd bij het Turkse referendum als in België. Daarom haalt Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) de discussie over de dubbele nationaliteit opnieuw boven.

Datzelfde voorstel werd enkele weken geleden al gedaan door Kamerleden Peter De Roover (N-VA) en Sarah Smeyers (N-VA). Wel gaf Smeyers toen aan dat een onmiddellijke afschaffing van de dubbele nationaliteit juridisch niet haalbaar zou zijn.

Francken: "Goed idee"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tweet dat hij het idee van Bogaert steunt en zegt dat zijn partij al langer voorstander is.

Francken had al verschillende tweets de wereld ingestuurd over de uitslag van het Turkse referendum. Zo tweette hij vanmorgen: “In België stemmen ze (Turken, red.) op zogenaamd progressief-linkse partijen, in Turkije op conservatief-rechtse. Tiens, tiens, hoe zou dat toch komen.”

Moskeediscussie

De relatie tussen CD&V en N-VA was er de jongste tijd slecht aan toe na openlijke discussies over de erkenning voor de Fatih-moskee en felle uitspraken van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA).

Francken haalt ook de moskeediscussie boven. Volgens hem werd in de Diyanet-moskeeën propaganda gemaakt voor Erdogan. “Toch maar eens heel stevig onder de loep nemen,” schrijft hij op Twitter. “Ik voel me meer dan ooit gesterkt in beslissing om geen importimams voor niet-erkende moskeeën meer toe te laten tot ons grondgebied.”

De Wever enthousiast, Beke voorzichtig

Ook liet N-VA-voorzitter Bart De Wever aan persbureau Belga weten dat hij "over de partijgrenzen heen werk wil maken van het uitdoven van de dubbele nationaliteit". Volgens De Wever zijn er misschien wel technische en praktische belemmeringen, “maar deze zijn niet onoverkomelijk”.

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft aan Belga laten weten dat het afschaffen van de dubbele nationaliteit in de praktijk "niet evident" is. Wel geeft hij aan dat het “logisch” is “dat iemand maar één nationaliteit heeft”.

De tweets van Theo Francken naar aanleiding van het Turks referendum:

Lees meer

Dit al gelezen?