© Twitter @TheBackPackerz

Gaat Kendrick Lamar Jezus achterna? Alle indicaties waarom K-Dot morgen met een tweede album komt

15 april 2017

Kendrick Lamar dropte gisteren onder grote belangstelling zijn nieuwe album 'DAMN.'. Dat dat net op Goede Vrijdag gebeurde, was voor velen op het internet niet toevallig. Er wordt namelijk gespeculeerd dat K-Dot morgen, op Pasen, met een tweede album zou komen. Zo zou hij net als Jezus vrijdag 'gestorven' zijn en herrijst hij morgen uit de doden. Te ver gezocht? Wij lijsten op waarom het gerucht wel eens waar zou kunnen zijn.

Er werd met heel veel aandacht uitgekeken naar het nieuwe album van Kendrick Lamar. Na 'good kid, m.A.A.d city' (2012) en 'To Pimp a Butterfly' (2015) waren de verwachtingen enorm hoog gespannen. Alles wat Lamar de voorbije tijd deed, werd dan ook zwaar geanalyseerd om mogelijks toch al iets te weten te komen over wat zijn nieuwe meesterwerk moest zijn. En nu 'DAMN.' gisteren ook daadwerkelijk is gereleased, zijn ze het er op het internet over eens: zondag op Pasen komt K-Dot met een tweede album.

DAMN+NATION = DAMNATION

Een paar dagen voor hij zijn plaat ook echt dropte, maakte Kendrick zelf op Twitter de titel en het artwork bekend. De plaat zou 'DAMN.' heten. En daar zagen een hoop Reddit'ers al meteen een eerste clue in. Dat de plaat op Goede Vrijdag zou uitkomen, bevestigde dat alleen maar. Want wat gebeurt er met Jezus op Goede Vrijdag? Hij sterft aan het kruis en twee dagen later, op Pasen, herrijst hij. Hieruit menen ze dan ook af te leiden dat er een tweede plaat komt. En niet alleen dat, maar ook dat die plaat 'NATION.' zal heten. Want DAMN + NATION = DAMNATION.

Samen met het artwork gaf hij ook meteen de tracklist prijs. Opvallend aan die tracklist is dat de namen van alle songs in drukletters staan en eindigen op een punt. Dat wordt nog extra in de verf gezet door hoe ze zijn opgelijst. De laatste letter van elke songtitel staat namelijk op een andere achtergrond. Het internet zag ook hier een aanwijzing in. Want al die laatste letters zouden een anagram zijn voor "Earth led 2 death", als zou Kendrick dus dood zijn gegaan, net als Jezus. Dat Kendrick 'dood' zou zijn, zien velen dan weer 'bevestigd' doordat de eerste track 'BLOOD.' eindigt met geweerschoten. In de track hoor je ook de lyrics "you have lost something / You've lost your life."

Over dat artwork zelf is ook een hoop geschreven. Criticasters vonden het een zware stap terug na zijn prachtige hoes voor 'To Pimp a Butterfly'. Maar er zit misschien meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken. De 'M' zou niet zomaar op het hoofd van Kendrick staan. Als je je ogen een beetje dichtknijpt, zie je er misschien wel duivelhoorns in. Op een mogelijke cover van het tweede album 'NATION.', zou het dan weer de O kunnen zijn die als een aureool boven zijn hoofd zweeft. Twitteraccount The BackPackerz was een van die eerste die dit aanhaalde en poste een fake albumecover (zie tweet).

Rood ... en blauw?

Nog niet overtuigd? Wel, het gaat nog verder, want dat The Bacpackerz in hun albumcover blauw gebruikt als 'thema' is niet toevallig.

In zijn single 'The Heart Part 4', die hij een tijdje voor 'DAMN.' dropte, horen we "My next album, the whole industry on a ice pack / With TOC, you see the flames / In my E-Y-E's; it's not a game." En het is vooral die 'TOC' die mensen aan het denken heeft gezet. Zo zou het volgens velen voor 'the other colour' staan. Op de cover staat in rode letters de naam van het album 'DAMN.' en het begint ook met de track 'BLOOD.', dat uiteraard ook verwijst naar de kleur rood. 'De andere kleur' zou dan blauw moeten zijn.

Op het album staat hij voor een rode muur, maar eergisteren veranderde hij zijn profielfoto op Spotify naar een foto voor een blauwe muur. Met 'BLOOD.' en rood en het eventuele blauw, zou hij ook kunnen verwijzen naar de vete tussen de 'bloods' en de 'crips'. Dat zijn twee bekende Californische bendes die al jarenlang in conflict liggen. De 'bloods' dragen steevast rood, de 'crips' altijd blauw. Lamar is van Compton, in Californië, en verwees op vroegere albums al naar de vete tussen de twee bendes.

The Matrix

Gisteren tweette Sounwave, een producer voor het label van Kendrick Lamar Top Dawg Entertainment, nog iets mysterieus: "Wat als ik jullie zou zeggen ... dat het niet de officiële versie is ...". Al zei hij later wel dat hij met de 'onofficiële versie' de gelekte versie bedoelde.

Niet veel later postte hij echter een tweede tweet. Deze keer met een foto van Morpheus uit de sci-fi film The Matrix met het bijschrift '4/14/17'. In The Matrix biedt Morpheus aan Neo (Keanu Reeves) twee pillen aan, en je raadt het al: een rode en een blauwe. In 'DNA.' verwijst Lamar ook zelf naar The Matrix: "This how it is when you’re in the Matrix / Dodgin' bullets, reapin' what you sow".

Neo, het hoofdpersonage uit The Matrix dat de keuze krijgt tussen de rode en blauwe pil, wordt ook vaak gelinkt aan en vergeleken met Jezus. Dat Kendrick zou sterven met 'DAMN.' en weer zou herrijzen, net als Jezus, met een nieuw album, is dus niet ondenkbaar. Zeker niet omdat K-Dot in verschillende tracks ook verwijzingen maakt naar het christendom.

Vergezocht? Niet voor Kendrick

Is dit alles te ver gezocht? Voor de meeste rappers waarschijnlijk wel. Maar we hebben het hier dan ook niet over 'zomaar een rapper', we hebben het hier over Kendrick Lamar. In 'The Heart Part 4' wordt niet alleen het cryptische 'TOC' gebruikt, maar zegt hij ook "Dropped one classic / Came right back". Dat Kendrick vrijdag een classic heeft gedropt, daar zijn velen het over eens. Maar komt hij morgen met een tweede album? Wij zullen alvast aandachtig het internet in het oog houden.

Lees meer

Dit al gelezen?