© iStock

Net nu VIER ons wil tonen hoe we moeten solliciteren, blijkt dat sollicitatiegesprekken eigenlijk nutteloos zijn

15 april 2017

Je kent het vast wel: je beste kleren zijn netjes gestreken, je haar ligt mooi in de plooi en je bent zenuwachtig, maar goed voorbereid om een job binnen te halen. Solliciteren is vaak een hel en uit een studie van de universiteit van Yale School of Management blijkt nu zelfs dat sollicitatiegesprekken eigenlijk nutteloos zijn. Say what?!

Jason Dana, een assistent professor van de management en marketing afdeling van Yale School of Management zegt in de New York Times dat sollicitatiegesprekken eigenlijk nutteloos zijn en zelfs kwaad kunnen doen bij het zoeken naar de beste kandidaat voor een job.

Dana claimt dat interviewers vaak sterk gevormde indrukken krijgen van sollicitanten die vaak compleet fout blijken te zijn.

Tijdens een studie in 1979 werd de University of Texas Medical School gevraagd om 50 extra studenten toe te laten dan eerder voorzien. Die studenten waren eerder al afgewezen op de school, maar achteraf bleek dat die studenten exact dezelfde resultaten haalden als de studenten die wel direct hun plaats op de school verworven hadden. Met andere woorden: het oordeel van interviewers lijkt geen rol te spelen in het onderscheiden van de meest bekwame studenten.

Papier vertelt meer

Nog een zorg is dat sollicitatiegesprekken afbreuk kunnen doen aan andere waardevolle informatie over de kandidaten. In een eigen studie die Jason Dana gedaan heeft, vroeg hij aan 76 studenten om elkaar te interviewen. Op basis van het interview en informatie over behaalde schoolresultaten vroeg Dana aan zijn studenten om het toekomstige succes van de persoon die ze geïnterviewd hadden, te voorspellen.

Daarna werd gevraagd om gevraagd om het succes van een - willekeurige - andere student te voorspellen op basis wat ze op papier zagen; dus zonder het interview. Het resultaat? De voorspellingen die gemaakt werden zonder het interview, waren met grote voorsprong het meest accuraat.

Zelfvertrouwen

Volgens Dana komt dat omdat mensen vertrouwen hebben in zichzelf als het aankomt op het inschatten van mensen door een een-op-eengesprek. We geloven dat 10 minuutjes praten met iemand ons een beter idee geeft over wat iemand voor een bedrijf kan betekenen dan hun CV, referenties, ... Volgens Dana is dat een foute redenering.

"Realistisch gezien zullen ongestructureerde sollicitatiegesprekken niet snel verdwijnen. Tot die tijd moeten we nederig blijven over de kans dat de indruk die we nalaten een realistisch beeld geven van de toekomstige prestaties van een kandidaat."

Het is dus de vraag of het tv-programma De Sollicitatie echt mensen vooruit zal helpen met hun sollicitatieproces, maar we zijn benieuwd om zo'n gesprekken eens mee te maken vanuit de luie zetel.

Lees meer

Dit al gelezen?