Watteeuw komt met jubelbericht over circulatieplan in Gent, maar echte test is volgende week 

14 april 2017
© vrt

Het Gentse stadsbestuur en hun schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) klopt zichzelf op de borst. In een eigen evaluatie beoordeelt hij de effecten van z'n omstreden plan als 'positief'. Maar tegelijk onthullen z'n cijfers ook de problemen: extra files op de stadsring duiken op. De echte test komt volgende week dinsdag, als de schoolvakantie voorbij is. 

Eén ding moet je Filip Watteeuw en z'n Gentse collega's in de meerderheid wel geven: z'n communicatie is wel doordacht. De groene schepen besteedt erg veel aandacht aan hoe het nieuwe circulatieplan in de markt gezet wordt, naast de timing van de invoering.

Want niet toevallig rolde Gent het nieuwe plan uit aan het begin van de paasvakantie, als het allemaal wat rustiger is in de stad en de scholen dicht zijn. En nu, nog voor het einde van die vakantie, komt hij met een eigen evaluatie vol positief nieuws, die De Morgen meteen op haar voorpagina afdrukt.

Watteeuw ziet vooral zijn achterban winnen: fietsers nemen helemaal de stad over. De cijfers zijn voor de afgelopen paasvakantie spectaculair: er zou een stijging zijn van 27 procent meer fietsen, ten opzichte van vorig jaar. Het goede weer kan daar tussenzitten, maar het was vorig jaar ook behoorlijk mooi. Het effect van het plan is er dus zeker.

En dat de binnenstad zou leeglopen door het circulatieplan, klopt voorlopig ook niet. Het was de dienst Economie van de stad Gent, die meting deed op basis van smartphones in de binnenstad. Daaruit blijkt dat er erg veel bezoekers waren in de binnenstad, het was de op één na drukste maand.

Problemen op de Gentse ring

Maar tegelijk onthullen de cijfers dat er problemen ontstaan op de Gentse ring, de R40. Die is niet in staat om al die extra auto's uit het centrum aan te kunnen. Zowel aan de Dampoort en aan het kruispunt met de Nieuwevaartbrug waren er lange files de afgelopen dagen.

De grote test volgt volgende week: dan komt het normaal verkeer weer op gang en moet er veel meer volk in de binnenstad zijn voor z'n job of omdat de kinderen er op school zitten. Vraag is hoe groot de chaos zal zijn, of net dat ook die categorie massaal kiest voor alternatieve vervoersmiddelen.

Maar in tussentijd hebben Watteeuw en het Gentse stadsbestuur zeker de communicatieslag al gewonnen. Dat bijvoorbeeld de ploeg van AA Gent met Watteeuw kwam fietsen in de binnenstad om het nieuwe circulatieplan te leren kennen, was een grote PR-overwinning voor de groene schepen. Het was de voetbalploeg zelf die vroeg om zo'n bezoek te kunnen doen: coach Hein Vanhaezebrouck wil dat zijn team de vinger aan de pols houdt met wat er leeft in de stad. Voor Watteeuw was het bezoek meteen een cadeau in geschenkverpakking.

Lees meer

Dit al gelezen?