© YouTube

Rusland wil geweigerde kandidate niet vervangen en neemt definitief niet deel aan het Eurovisiesongfestival

13 april 2017

Rusland zal volgende maand definitief niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Kiev. Dat is het gevolg van het feit dat hun inzending, Yulia Samoylov, Oekraine niet binnen mag omdat ze in het verleden de wet heeft overtreden. Ze heeft namelijk recent opgetreden op de Krim, het door Rusland geannexeerde schiereiland van Oekraïne. Rusland wil de zangeres niet vervangen en zal dus niet deelnemen.

De Krimoorlog tussen Rusland en Oekraïne is al even bezig, maar straalde vorig jaar ook af op het Eurovisiesongfestival. De Russische topfavoriet verloor toen van Oekraïne, dat deelnam met een duidelijk politiek nummer.

Daardoor is het Eurovisiesongfestival dit jaar dus in Kiev. Rusland selecteerde rolstoelzangeres Yulia Samoylov, maar die heeft in het verleden opgetreden op de Krim en dat is verboden. Ze krijgt daarom geen visum. De organisatie EBU stelde voor om de zangeres te vervangen door iemand anders of haar aan de grens te laten zingen en met een livestream op het podium te tonen.

Die twee oplossing worden nu door Rusland geweigerd omdat ze niet aanvaarden dat Samoylov geweigerd is. Daarom zendt de verantwoordelijke zender Channel One het festival niet uit en mag Rusland dus als straf definitief niet deelnemen. Het is de eerste keer sinds 1999 dat het land er niet zal bijzijn.

Lees meer

Dit al gelezen?