© Oxford museum

Deze garnaal maakt meer lawaai dan een rockconcert!

12 april 2017

Belgische wetenschapper Sammy De Grave ontdekte onlangs een garnalensoort die hij vernoemde naar de Britse band Pink Floyd. De garnaal heeft een roze schaar en doodt vissen met een geluid dat luider is dan een rockconcert. 

Bioloog Sammy de Grave van Oxford University Museum of Natural History doopte de pistoolgarnaal met de wetenschappelijke naam: Synalpheus Pinkfloydi. Pink Floyd was de ideale naam voor de garnaal want ze heeft een rood-roze schaar en produceert luide klanken. De Grave ontdekte de garnaal tijdens een wandeling op het strand aan de Pacifische kust van Panama.

Lawaai

Pistoolgarnalen kunnen luide klanken produceren. Door de scharen maken ze bellen met zeer hoge druk. Het geluid gaat tot 210 decibel en is krachtig genoeg om vissen te verdoven of zelf te doden. Als dat niet genoeg is: de imploderende bubbel creëert ook temperaturen die kunnen oplopen tot 4.400 °C, dat is bijna even heet als de zon. Sommige pistoolgarnalen gebruiken hun scharen als sonische boor om door steen te boren.

Mick Jagger

De bioloog ontdekte eerder ook een andere garnaal en noemde hem Mick Jagger van de Rolling Stones. De mannetjes hadden een opvallend grote penis dus de wetenschappers hebben hun inspiratie gehaald uit het nummer "(I can't get no) satisfaction".

De Grave is oorspronkelijk van Antwerpen maar ging 30 jaar geleden naar Engeland.

Lees meer

Dit al gelezen?