© vrt

CD&V veroorzaakt straks geen regeringscrisis rond Zuhal Demir: verder dan dreigen gaat het niet

11 april 2017

Neen, het stof rond staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) is nog niet gaan liggen. CD&V blijft boos, nu ze geen excuses hebben gekregen. In de wandelgangen dreigden ze ermee om Demir geen vertrouwen te geven bij het voorstellen van haar beleidsbrief. "Zo'n vertrouwen moet langs twee kanten komen, als zij het niet heeft in ons, moeten wij het dan in haar hebben?"

Volgende week dinsdag moet Zuhal Demir (N-VA) haar beleidsbrief in de Kamer komen voorstellen. Daar moet ze het vertrouwen van de meerderheid kunnen krijgen, dat is normaal gezien een formaliteit bij coalitiepartners. Maar CD&V liet gisteren een ander geluid horen. Niet on the record, maar wel off aan het VRT-radionieuws. "Als zij ons niet vertrouwt, waarom zouden wij haar dan het vertrouwen geven in de Kamer. Vertrouwen komt en gaat langs twee kanten."

Dat dreigement was de zoveelste episode in speldenprikken tussen twee Vlaamse coalitiepartners, waarbij N-VA lijnrecht tegenover CD&V komt te staan. Wat opvalt: hoe Demir als staatssecretaris voor Gelijke Kansen in een verbaal opbod zit met haar Vlaamse tegenhanger, Liesbeth Homans (N-VA), de Vlaamse minister van Gelijke Kansen. Beiden staken elkaar de afgelopen weken de loef af in zo fel mogelijke uitspraken doen, die achteraf telkens de coalitiepartners irriteerden.

Zeker bij Demir ging de N-VA een brug te ver voor CD&V en hun voorzitter Wouter Beke. Want Demir had CD&V verweten "een moslimpartij" te zijn, die "moslims behandelt als kiesvee". De achterban van CD&V voelde zich zwaar gepakt. Beke eiste formeel excuses van Demir, maar kreeg die niet. Wel stelde Demir "dat ze de kritiek van de premier aanvaardde". Premier Charles Michel (MR) had haar op de vingers getikt over haar uitspraken. "De rol van staatssecretaris is niet die van parlementslid. Wat mij betreft, incident gesloten", tweette Demir zondagavond.

Maakt CD&V haar dreigement hard? Meer dan waarschijnlijk niet

Maar met het uitblijven van excuses konden Beke en z'n partijgenoten moeilijk vrede nemen. Vandaar dat maandag het dreigement van geen vertrouwen te geven aan de beleidsnota naar boven kwam, op een vraag van de VRT-radio.

Het enige probleem met dreigementen: als je niet bereid bent ze hard te maken, stellen ze weinig voor, en berokkenen ze eerder schade. Maar Demir geen vertrouwen geven, zou de persoonlijke uitspraken van de staatssecretaris wel meteen verheffen tot een regelrechte regeringscrisis. En dat lijkt CD&V er nu ook weer niet voor over te hebben. Maar de zaak gewoon zo laten, willen ze ook niet. De partij verwacht nog steeds een gebaar van Demir.

Het is niet de eerste keer dat CD&V de N-VA onder druk zet door geen vertrouwen dreigen te geven aan een beleidsnota. In november 2016 dreigde CD&V om staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geen steun in de Kamer te geven voor z'n beleidsbrief. Maar uiteindelijk moesten de christendemocraten hun staart intrekken en stemden ze gewoon mee. Het ziet er naar uit dat het deze keer ook zo afloopt.

Ondertussen treedt een afkoelingsperiode in: verdere escalatie wil eigenlijk niemand. Want alternatieven voor de federale regering zijn er niet, en niemand durft de stekker eruit te trekken. Demir haar beleidsnota komt ook pas volgende week naar de Kamer, tegen dan is het stof mogelijks wel gaan liggen. Of heeft er al een nieuw incident plaatsgevonden tussen N-VA en CD&V, waarna het hele circus weer op gang komt. Want die cultuur van extreme frictie tussen coalitiepartners is ondertussen voor iedereen 'business as usual' geworden.

Lees meer

Dit al gelezen?