© iStock

Tripje naar zee gepland? Smeren maar, want morgen kan je al verbranden in de lentezon

8 april 2017

Het wordt morgen warmer dan 20 graden en voor het eerst dit jaar gaat de zon echt keihard schijnen. Dagje aan zee of picknick in het park gepland? Vergeet je dan zeker niet in te smeren. En als je kleine ‘buiten-speel-bengels’ rondlopen hebt: niet twijfelen, maar smeren!

Yes! Morgen wordt een topdag met temperaturen tot 22 graden. Tripje naar de kust gepland? Smeer je dan zeker goed in, want morgen krijgen we zonkracht 4 tot 5 op ons velleke. Dat is behoorlijk hoog, en na de winter is onze huid nog niet gewend aan zo’n hoge kracht. Dat zegt meteoroloog Jaco van Wezel op de website Weeronline. In de namiddag loop je echt het risico te verbranden.

Alleen wie lang buiten is

Zeker insmeren dus als we morgen naar de bakker gaan? Wrong! "Voor een middagwandelingetje van 30 minuten hoef je je met deze zonkracht niet in te smeren", zegt stralingsdeskundige Harry Slaper in het Nederlandse dagblad Nu. “Het is zelfs beter om je voor korte blootstelling aan de zon niet in te smeren, aangezien Uv-stralen helpen bij de aanmaak van vitamine D.”

Wie morgen lang buiten is, moet zich natuurlijk insmeren. Ook mensen met een gevoelige huid nemen beter het zekere voor het onzeker. “Een gevoelige huid kan dan al binnen een half uur zoveel Uv-straling oplopen dat later op de dag roodheid ontstaat,” aldus Slaper.

Kinderen

"De ene persoon verbrandt sneller dan de ander en de huid van kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen,” gaat Van Wezel door. “Ook wanneer je niet verbrandt kan te veel Uv-licht de huid beschadigen en zorgen voor snellere veroudering. Dus het is aan te raden om je ook in deze lentezon al in te smeren met zonnebrandcrème", zegt Van Wezel.

En voor de zomer?

Wie zich optimaal wil beschermen tegen de zon moet blijkbaar een dikke laag zonnecrème aanbrengen. "Voor een lentezon met lagere zonnekracht is het nog niet nodig, maar zeker in de zomer is het van belang een stevige laag aan te brengen die regelmatig wordt ververst. Gebruik je een hoge factor, dan hoeft de laag minder dik te zijn. Factor 10 is nu prima."

Lees meer

Dit al gelezen?