© Getty

Weer tegenslag voor Trump: 17 staten slepen hem voor rechter om nieuw klimaatdecreet

6 april 2017

Met een rechtszaak trekken 17 Amerikaanse staten ten oorlog tegen het nieuwe klimaatdecreet van president Donald Trump. Daarmee wil hij de klimaatmaatregelen van Obama terugschroeven. De coalitie van staten, onder leiding van New York, neemt het niet dat de regering meer luchtvervuiling zal toelaten. Als Trumps decreet in de praktijk uitgevoerd wordt, heeft dat op lange termijn ook gevolgen voor ons.

President Donald Trump zette vorige week zijn krabbel onder een decreet waarmee hij de klimaatmaatregelen van zijn voorganger Obama afvoerde. Onder leiding van New York hebben 17 Amerikaanse staten nu een rechtszaak aangekondigd tegen dat klimaatdecreet.

De staten pikken het niet dat de regering zijn wettelijke plicht om luchtvervuiling terug te dringen niet nakomt. “De wet is duidelijk,” zegt minister van Justitie Eric Schneiderman van de staat New York. “Het EPA (Environmental Protection Agency, red.) moet de CO2-uitstoot door kolencentrales inperken.”

17 staten

Naast New York bestaat de coalitie van staten uit Californië, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington DC en enkele kleine districten.

Opvallend: enkel de staat Iowa stemde bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 op Trump. De stem van de overige 16 staten ging uit naar de democratische Hilary Clinton.

Energie-onafhankelijk?

Met zijn klimaatdecreet wil Trump de kolen-, gas- en olie-industrie een stevige duw in de rug geven. Hij droomt ervan om “Amerika energie-onafhankelijk te maken”.

Dat moet geweldig klinken voor zijn aanhangers, maar eigenlijk is de VS al min of meer energie-onafhankelijk. Energiecentrales importeren er nauwelijks kolen of gas voor de energievoorziening.

Ook gevolgen voor ons

Als Trumps decreet in de praktijk uitgevoerd wordt, heeft dat niet alleen gevolgen voor het klimaat van Amerika. Zo zal de zeespiegel op lange termijn stijgen. Begin maar nieuwe dijken te bouwen, Nederland.

Ook de droogte in Afrika zal steeds groter worden, waardoor meer mensen gaan emigreren. Meer vluchtelingen dus naar Europa. En dat zijn maar de eerste zaken die in gedachte komen.

Lees meer

Dit al gelezen?