43 landen sturen het beste van wat ze in huis hebben. Dat dénken ze. Newsmonkey's Madame Soleil voorspelt alle resultaten! #Eurosong

© Foto: Gerry Wouters

De Grote Songfestival Voorspelling: wie wint in 2017 het songfestival?

3 april 2017
!
Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar.

Geen Eurovisiesongfestival in 2017? We kregen bijna een hartaanval bij het lezen van die onheilspellende berichten uit Oekraïne. Ze hebben er daar in Kiev een serieus boeltje van gemaakt. Gelukkig hebben ze op tijd schoon schip gemaakt; ons favoriete feestje gaat gewoon door. 43 landen sturen het beste van wat ze in huis hebben. Het is te zeggen: dat dénken ze. Sommige sturen leuke popliedjes en mooie ballades. Andere landen zijn er dan weer in geslaagd om echte crap te sturen. Oh Lord. Of wat dacht je van een man die een duet zingt met zichzelf? Vraag is nu: hoe gaan die landen en liedjes scoren? Wel, Newsmonkey’s Madame Soleil is terug met … De Grote Songfestival Voorspelling. Mijn glazen bol gaat alle kanten uit en in vier delen review ik alle liedjes én voorspel hun resultaat op het scorebord. But hey, what’s the pressure?

Mijn glazen bol begint deze week met: de Servische lieveling van blogger Perez Hilton, de Petra van Malta, een Kroaat met dubbele persoonlijkheid, de schattige zusjes uit Nederland en de verrassing uit Macedonië (VJR). De liedjes van Griekenland, Finland, Armenië, Frankrijk en Azerbeidzjan krijgen ook hun eindoordeel.

De Serviërs hebben aandachtig naar de radio geluisterd

Op veilig spelen; sommige landen komen er makkelijk mee weg, anderen hebben een echte bom van een hit nodig om nog maar in de finale te komen. Servië zit in dat eerste kamp. Zij halen relatief makkelijk de grote finale (dit jaar op 13 mei) en nemen daarom geen al te grote risico’s dit jaar. Sympathieke Tijana zingt In Too Deep, maar ze trappelt met dit liedje mooi met haar voetjes op de grond. De Servische inzending is dan ook een degelijke popsong met wat Drum-'n-bass op de achtergrond. Niet meer en niet minder. Een liedje dat heel wat artiesten tegenwoordig uitbrengen en de radio mee halen. Dat weten ze in Belgrado dus ook. Populaire Amerikaanse blogger Perez Hilton is grote fan van Servië dit jaar.

En ook de jury’s en kijkers zullen hem daar in volgen, maar helemaal bovenaan zal dit niet eindigen. Dat zou dan wél weer een gevaarlijke sprong in het diepe zijn. #knipoog

Voorspelling: plaats 15 in de finale – Persoonlijke score: 14 op 20

Breathlessly zingt de Maltese Claudia … was dat maar waar

Wij hebben Petra (vier keer deelgenomen aan voorronde Eurosong) en in Malta hebben ze Claudia Faniello (negen keer deelgenomen, elf ingezonden liedjes). Enig verschil: Claudia slaagde er uiteindelijk wél in om de voorronde te winnen. Dit jaar schoot ze namelijk raak met ballade Breathlessly. Veel landen hebben voor deze 62e editie van het songfestival een ballade ingestuurd. Ze zijn bijna allemaal in het zelfde bedje ziek: de liedjes zijn zo nietszeggend, vergankelijk en vooral … oersaai. De officiële videoclip van Claudia is al even inspiratieloos. De zangeres staat in een lege kamer te zingen en er passeren cheesy scènes uit een romantische film. Allemaal heel (fake) Amerikaans, maar de inzending van Malta slaagt er op een geen enkele manier in om écht te klinken als een top ballade van P!nk of Mariah Carey. Het volgend jaar nog eens een keertje proberen?

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 13 op 20

Dat Kroatische selectiecomité moeten ze ontslaan. NU.

Je zou denken: “Kroatië is in to win”. Ze sturen met Jacques Houdek namelijk een van hun populairste en meest succesvolle zangers. Ze duidden hem aan en even later raakte zijn lied My Friend bekend. Mijn glazenbol dampt aan en krijgt een vieze, groene kleur. Ik kan er niet bij dat het Kroatische selectiecomité gedacht heeft “Met een lied als dit, winnen we het daar op één been”. Voor mij komt de slechtste inzending van 2017 uit dit land. In My Friend zingt Houdek een duet … met zichzelf. Chapeau dat de Kroaten de gespleten persoonlijkheid van hun zanger alle ruimte geven. Komt daar nog bij dat Jacques in zijn thuisland bekend staat als een grote homofoob. ‘My Friend’, juist ja. Hij zingt in het Engels en in het Italiaans. Houdek smijt er al zijn vocale geweld tegen aan. Het lied gaat van hier naar daar. Van pop naar bombastische (lees: over the top) operamuziek waar je van gaat lopen. Het is zelfs grappig (en pijnlijk) als hij in twee verschillende toonaarden “My Friend” zingt. Een van zijn twee persoonlijkheden heeft nog geen baard in de keel. Hij wil ons in die drie minuten zo graag overpoweren met zijn zangkunsten. Die missie lijkt geslaagd, maar of hij daar punten voor zal krijgen? Mijn voorspelling is héél duidelijk:

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 1 op 20 (voor de muziek?)

Leuk familie-uitje voor Nederland, maar daar win je niets mee

De lieve zusjes van OG3NE vertegenwoordigen Nederland. Dat zijn Lisa en tweeling Amy en Shelley. Het liedje heet Lights and Shadows. Dat werd geschreven en gecomponeerd door vader Rick Vol en Rory de Kievit, het vriendje van Shelley. Het lied ontstond in de woonkamer van de familie. Het is een ode aan de hoop en aan hun zieke moeder. En ze leefden nog lang en gelukkig. Een ontroerend verhaal, maar daar win je het songfestival niet mee. Al kan het wel helpen. Spijtig genoeg is het liedje zelf nogal oubollig en te dunnetjes. Het komt een paar jaar te laat. Lights and Shadows doet bij momenten denken aan de (slechte) soundtrack van een zoveelste Vlaamse feelgood film van Jan Verheyen. Kortom: boodschap; ja, sterke song; nee. Gelukkig zingen de zusjes erg goed en weten ze hoe ze die meerstemmigheid op een mooie manier in de verf kunnen zetten. Toch denkt deze Madame Soleil dat dat in deze sterke halve finale niet genoeg zal zijn. Het had wat meer (van het scherm) mogen spatten.

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 10 op 20

Macedonië gaat voor geslaagde mix van Kylie Minogue en Róisín Murphy

“The former Yugoslav Republic of Macedonia, 12 points!” De kans zit er dik in dat we dat zinnetje een paar keer gaan horen. Dance Alone van Jana Burčeska is dit jaar een van de verrassingen. Dit leuke clubliedje heeft een dijk van een refrein en een leuke en aanstekelijke vibe. Jana en haar team brengen een geslaagde mix van Kylie Minogue en Róisín Murphy van Moloko. Een verrijking voor deze editie. De song is al erg populair op YouTube en na het songfestival zal het waarschijnlijk makkelijk zijn weg vinden naar Spotify en Deezer. Er is één grote ‘maar’: je moet een liedje als dit weten over te brengen naar een heel groot en divers publiek op een gigantisch podium. Heel wat landen zijn daar in het verleden al te kort in geschoten. De storm in mijn glazen bol is dan ook een beetje troebel: dat finaleticket lijkt binnen, maar daarin wacht misschien wel een koude douche als blijkt dat er geen plaats in de top 10 inzit.

Voorspelling: plaats 16 in de finale – Persoonlijke score: 16 op 20

Griekenland stelt – tegen alle verwachtingen in – teleur

De Grieken haalden vorig jaar de finale niet. Voor de allereerste keer. Die afgang willen ze vermijden. Ex-winnares Helena Paparizou paste uiteindelijk waardoor ze bij een andere populaire zangeres uitkwamen: Demy. Het meisje kreeg een heel ervaren team achter zich. De makers van haar song scoorden in het verleden meermaals op het songfestival. Het was dus uitkijken naar This Is Love. Maar het werd een teleurstelling. Een land als Duitsland of Portugal haalt hier de finale niet eens meer mee. De Griekse inzending is een niet origineel en inspiratieloos dance-liedje uit de stal van Cascada en onze eigenste Jessy. De bazen van de Griekse omroep zijn natuurlijk tevreden: met een liedje als dit zullen ze waarschijnlijk wél genoeg stemmen krijgen om door te gaan naar zaterdag en ze winnen er niet mee. Case closed. Zelfs een topteam kan dus al eens een offday hebben. Arme Demy. Griekenland steelt dit jaar de finaleplaats van een land met een beter nummer (lees hieronder).

Voorspelling: plaats 21 in de finale – Persoonlijke score: 13 op 20

Inzending Finland raakt gevoelige snaar … maar heeft pech

Mijn glazen bol en ik hebben medelijden. De Finnen zijn ingedeeld in de eerste halve finale en komen uit tegen ofwel favorieten of sterke landen die sowieso heel wat stemmen binnen halen. Dat is dan ook de reden waarom ik voorspel dat de tiende finaleplaats naar Griekenland zal gaan en niet naar inzending Blackbird van Finland. Zonde. Bevriend duo Norma John brengt namelijk een bloedmooie pianoballade waarin er ruimte is voor een al even mooie pianosolo. Zangeres Leena draagt het donkere en mysterieuze liedje op uitstekende wijze. Drie minuten zijn veel te kort voor deze top song. Hopelijk vliegt het zwarte vogeltje toch naar de finale, maar ik voorspel iets anders.

Voorspelling: nét geen finale – Persoonlijke score: 15 op 20

Armenië; van Afrika tot in Amerika

Elk songfestival heeft zijn eigen slogan en thema. Dit jaar is dat ‘Celebrate Diversity’. De Armeense inzending is daarop gebaseerd en geïnspireerd. Je hoort het goed: hier is over nagedacht. Mijn titel is een beetje misleidend. Nee, Fly With Me van Artsvik is géén kinderliedje van K3, maar er zitten wel verschillende muziekstijlen en elementen in haar liedje. Armeense, Afrikaanse, Aziatische en zelfs Amerikaanse. Artsvik heeft het ‘lichtvoetige Balkanliedje’ waar Sertab Erener, Ruslana en Hadise in het verleden mee wisten te scoren een serieuze update gegeven. Ze hebben voor een moderne folksong gekozen die heel wat Europeanen zal aanspreken. Dat gaat punten opleveren. Terecht!

Voorspelling: plaats 6 in de finale – Persoonlijke score: 16 op 20

Kan Alma uit Frankrijk de verwachtingen inlossen?

In Parijs zijn de verwachtingen hooggespannen. Amir scoorde vorig jaar een grote hit en bracht Frankrijk weer naar de top 10. Alma, in haar thuisland uitgeroepen tot een van de meest beloftevolle artiesten van het moment, moet nu nóg beter doen. Ai, ai. Liedje Requiem lijkt op hit Dernière Danse van Indila. Kanttekening: de song van die laatste is de betere van de twee.

Toch hebben de Fransen weer een degelijk liedje ingestuurd, maar de hit-factor die J’ai cherché (inzending 2016) had, ontbreekt. Nog meer negatief nieuws: de vernieuwde versie van Requiem bevat ook Engelse tekst, en die staat jammer genoeg haaks op de rest. Er zit potentieel in dit liedje, dat hoor je. Hopelijk komt het er op tijd uit.

Voorspelling: plaats 12 in de finale – Persoonlijke score: 12 op 20

Dihaj uit Azerbeidzjan doet wat moet

Bij hun debuut profileerde dit land zich meteen als een sterke speler op het songfestival. Ze wonnen in 2011 zelfs. De laatste jaren leverden hun combinaties van krachtig zingende zangers of zangeressen en liedjes in de Amerikaanse of Zweedse stijl niet de gewenste resultaten (meer) op. Samra werd vorig jaar maar zeventiende in de finale. Dihaj tapt uit een andere vaatje. “Drum drum drum, bring out the guns”, zingt ze. En ja hoor, ze haalt inderdaad het grote geschud boven. Dat koor is geweldig! Skeletons is een van de alternatievere songs dit jaar, maar langs de andere kant toegankelijk genoeg voor het grote publiek. De zangeres kan een aardig stukje zingen en dat samen met de mysterieuze, elektronische muziek op de achtergrond maakt van Skeletons een kandidaat voor de top 10 dit jaar. Enig minpuntje: het refrein blijft te weinig hangen.

Voorspelling: plaats 7 in de finale – Persoonlijke score: 15 op 20

Mijn voorlopige voorspelling van het scorebord tijdens de finale:

© Jasper Van Biesen

Dit al gelezen?