© BBC

Eindelijk met z'n 'tijd' mee: Doctor Who krijgt lesbische assistente

1 april 2017

Meer dan tien jaar nadat de moderne versie van Doctor Who door de BBC werd gelanceerd, krijgt de TARDIS eindelijk een passagier die lesbisch is. In het nieuwe seizoen van de serie heeft de dokter een nieuwe partner, en actrice Pearl Mackie kondigde in aanloop naar de start aan dat haar personage Bill Potts lesbisch is en daar ook gewoon voor uitkomt.

Het werd eens tijd dat er iemand in Doctor Who uit de kast komt. In al die jaren hebben de moderne dokters al vijf vaste assistentes gehad: Rose, Martha, Donna, Amy en Clara. En met Rory was er ook één keer een vaste mannelijke reiziger bij. Meermaals ontwikkelden die assistentes wel ergens verdoken gevoelens voor de dokter. Ze waren in elk geval duidelijk liefhebber van een portie mannelijk testosteron. Bill zal zo niet zijn, en dat zal veel kijkers plezier doen.

Al in haar tweede zin zal Bill duidelijk zeggen dat ze lesbisch is. "Dat zou in de 21ste eeuw geen probleem meer mogen zijn", vertelde actrice Pearl Mackie gisteren aan de BBC. "Dat we dit doen is belangrijk, zeker in een populaire show."

Russell T. Davies, de man die de serie in 2005 weer tot leven wekte, is zelf een trotse homo en toch was hij destijds tegen een vast homoseksueel personage in de TARDIS. Op dat vlakte reisde de serie dus vooral terug in de tijd in plaats van naar de toekomst.

Zwarte, vrouwelijke dokter?

Uiteindelijk zal Bill niet het eerste homoseksuele personage in de serie zijn. Captain Jack maakte een tijd geleden al z'n opwachting. Hij werd het eerste biseksuele personage in de reeks. De bedenker van Captain Jack is de huidige showrunner Steven Moffat. Hij zorgde dus voor de diversiteit die de serie nodig heeft. Maar na dit seizoen gaat hij met pensioen, en ook de huidige dokter, gespeeld door Peter Capaldi, geeft de fakkel door. Vraag is of hun opvolgers een ander probleem zullen oplossen: waarom moet de dokter altijd een blanke man zijn?

Net zoals bij een nieuwe James Bond zal druk gespeculeerd worden wie de hoofdrol zal overnemen. De dokter zal na drie seizoenen weer moeten 'regenereren', en dat betekent dat hij een nieuw lichaam krijgt. Moffat heeft wel de basis gelegd voor een revolutionaire dokter. Zo zagen we al dat zijn aartsvijand van een blanke man in een zwarte vrouw is kunnen regenereren.

Meteen een zware beslissing voor de nieuwe showrunner Chris Cabnall. Maar eerst zullen we naar het nieuwe seizoen met Bill Potts als nieuwe assistente kijken. Dat start op 15 april op de BBC.

Lees meer

Dit al gelezen?