De muziekmaand maart was om duimen en vingers bij af te likken: deze 48 nummers moet je gehoord hebben

2 april 2017

De lente is nu ook officieel begonnen en geen idee of het aan ons ligt of aan de zon die de afgelopen dagen op onze kruin heeft kunnen schijnen, maar de playlist van maart lijkt plots een stuk zonniger te klinken. Er was ook véél moois in maart, wat een stevig lijstje oplevert. We hebben 48 tracks geselecteerd waar we hélemaal achter staan.

1. Rilan & The Bombardiers - Supernatural

Het gebeurt niet heel erg vaak, maar deze playlist zouden we graag laten vertrekken in Nederland. Dat doen we omdat we Rilan Ramhane ontdekt hebben, een jongeman met een heerlijke afro en een hemelsbrede glimlach, Nederlands maar met een achtergrond "zo gevarieerd als het wereldklimaat", zo staat er op zijn Facebookpagina te lezen.

Dat maakt meteen het bruggetje naar zijn nieuwe single Supernatural, want hoewel het gewoon een leuke lentesingle lijkt à la Uptown Funk van Mark Ronson en Bruno Mars heeft Supernatural meer in zijn mars. Rilan zingt namelijk niet over de vrouwtjes, maar over onze kostbare planeet. "Ik wil een steentje bijdragen aan de bewustwording over het klimaat", zegt hij daarover. "De schoonheid van de natuur is niet zo vanzelfsprekend, we moeten dat koesteren."

Ook aan te raden: de fantastische single Walking On Fire uit de gelijknamige EP uit 2015. Het lijkt maar een kwestie van tijd voor Rilan & The Bombardiers ook de Belgische radiogolven zal veroveren.

2. Dan Auerbach - Shine On Me

Heel snel zit een opvolger voor 'Turn Blue', het meest recente album van Black Keys uit 2014 er niet aan te komen. Drummer Patrick Carney heeft deze maand in een interview laten optekenen dat hij al jaren aan "voortdurend" aan PTSS lijdt door het voortdurende toeren en dat hij dus een pauze nodig heeft.

En omdat Dan Auerbach volgens kompaan Carney een rusteloze ziel heeft, is hij dus al klaar met zijn tweede plaat sinds 2014. In 2015 bracht hij een album uit met zijn nieuwe groep The Arcs, nu doet hij het voor het eerst sinds 2009 nog eens onder zijn eigen naam.

'Waiting On A Song' verschijnt op 2 juni, de eerste single Shine On Me is alvast een aardig zomerdeuntje.

3. Gorillaz feat. D.R.A.M. - Andromeda

Eindelijk was het lange wachten voorbij: vorige week was er na maandenlang teasen meer nieuws van Gorillaz. Op 28 april verschijnt hun nieuwe plaat 'Humanz' met opnieuw een indrukwekkend gastenlijstje. Grace Jones doet mee, evenals Vince Staples, Popcaan, De La Soul, Noel Gallagher, Jehnny Beth van Savages en nog heel veel anderen. Wie de deluxe versie van het album bestelt, krijgt er nog samenwerkingen met onder andere Rag 'N' Bone Man en de grote Carly Simon (die van You're So Vain) bovenop.

Om het lange wachten goed te maken, loste Gorillaz in één keer vier nieuwe nummers en die waren alle vier niet minder dan briljant. We hebben er hier eentje uitgeplukt, het nummer waar we op dit moment het meest verliefd op zijn.

4. Kendrick Lamar - HUMBLE.

April was ook de maand waarin Kendrick Lamar zijn wederopstanding maakte. Waarom precies weten we nog niet, maar in de nieuwe track The Heart Part 4 kondigde hij wel aan dat we onze ogen gericht moeten houden op 7 april. Het feit dat hij aan het staartje van de maand maart - de 31e - al deze nieuwe single dropte doet de geruchten over een nieuw album op 7 april alleen maar in kracht toenemen. Bij de schitterende nieuwe single HUMBLE. (mét puntje) hoort trouwens ook een érg leuke videoclip

5. Michael Kiwanuka - Cold Little Heart

We permitteren ons hier ook even een televisietip: de miniserie Big Little Lies van HBO met onder andere Nicole Kidman, Reese Witherspoon en Shailene Woodley is de laatste weken dé reden bij uitstek waarom wij naar maandag uitkijken.

De begingeneriek van die reeks is het knappe Cold Little Heart van Michael Kiwanuka dat uit zijn album 'Love & Hate' geplukt is en nu als single uitgebracht is. De albumversie duurt tien minuten, op de radio schieten er daar nog 3,5 minuten van over. Begrijpelijk, maar zonde, dus van ons krijg je de volledige versie.

6. Fleet Foxes - Third Of May / Ōdaigahara

En nu we toch bij de lange nummers aanbeland zijn, gooien we er nog eentje achteraan. Third Of May / Ōdaigahara is het eerste teken van leven van Fleet Foxes in zes jaar en het is amper te bevatten hoe blij we daarmee zijn. Het eerste deel - Third Of May - begint als de harmonieuze Fleet Foxes zoals we 't altijd al gekend hebben, maar hoe langer het duurt, hoe gewaagder het wordt met Ōdaigahara als het psychedelische aanhangsel. Samen is het negen minuten durende muzikale perfectie.

Het nieuwe album 'Crack-Up' is er op 16 juni.

7. Pascal Deweze - Beautiful Penelope

In de categorie "Frontmannen van Belgische groepen die in 2017 een plaat uitbrengen onder eigen naam" staat de teller al op twee dit jaar. Na Stef Kamil Carlens komt namelijk ook Pascal Deweze begin mei met zijn eerste soloalbum 'Cult Of Yes'.

Pascal Deweze maakte deel uit van Metal Molly, vormde samen met Tim Vanhamel Broken Glass Heroes en verwende ons jarenlang met Sukilove. Daarnaast was hij - in zijn eigen studio in Hoboken - ook producer voor bands als Bed Rugs, The Sore Losers, The Van Jets, Tubelight, The Germans en Creature with the Atom Brain en speelde hij als muzikant bij onder andere Novastar en Black Cassette.

En dan laten we nog een paar projecten onbenoemd. Kortom: Pascal Deweze heeft al wel wat gedaan in het Belgische muzieklandschap.

Van al die projecten leunt Sukilove het dichtst bij die eerste hele straffe single aan. En we moeten 'm bij gelegenheid toch echt eens vragen wie precies die mooie Penelope is. De plaat belooft een verkenning langs donkere soul, krautrock, Marokkaanse percussie en analoge synths.

'Cult Of Yes' verschijnt op 5 mei en wordt voorgesteld op 11 mei in De Roma.

8. Portugal, The Man - Feel It Still

De Amerikaanse band Portugal, The Man - altijd al een merkwaardige naam gevonden - was één van de eerste bands die een platencontract wisten te versieren door hun populariteit op MySpace. In het verre verleden was dat. In 2006 brachten ze hun debuutalbum uit en daarna volgde er élk jaar een nieuwe plaat, tot die stroom aan platen stilviel in 2013. Naast een samenwerking op een plaat van Yoko Ono vorig jaar is dit het eerste teken van leven van de groep in de vorm van nieuwe muziek en dat smaakt naar meer.

9. J. Bernardt - Wicked Streets

Na Warhaus en Zimmerman zal J. Bernardt het volgende zijproject van één van de leden van Balthazar worden dat met een album op de proppen komt. J. Bernardt is de stempel van Jinte Deprez, naast Maarten Devoldere de tweede frontman van Balthazar. Wanneer de plaat precies uitkomt, is nog niet helemaal duidelijk, - de puntjes worden nog op de i gezet - maar singles als Calm Down en deze nieuwe Wicked Streets beloven het allerbeste.

Wicked Streets is een ontzettend rijk nummer waarin de strijkers en de blazers net niet over elkaar struikelen. Hoe J. Bernardt live klinkt kunnen we deze zomer zien op Rock Werchter op zaterdag in KluB C.

10. Afghan Whigs - Demon In Profile

5 mei wordt een dag om naar uit te kijken, want dan brengt Greg Dulli - nog zo eentje met 1001 projecten - een nieuw album uit met The Afghan Whigs en dat is altijd iets om naar uit te kijken.

'In Spades' wordt de opvolger van de uitstekende comebackplaat 'Do To The Beast' uit 2014, dat was toen hun eerste album in 16 jaar. De eerste single van 'In Spades' - Demon In Profile - klinkt als de soulvolle variant van The Afghan Whigs.

Op 14 en 15 juni speelt de groep respectievelijk in Trix en in Ancienne Belgique.

11. TaxiWars - Fever

Van Greg Dulli naar Tom Barman is een kleine stap, want de twee kennen elkaar. Greg Dulli zong immers mee op twee nummers op dEUS-plaat 'Keep You Close'. Op nieuw materiaal van dEUS is het voorlopig nog wachten en niemand weet hoe lang nog, maar ondertussen is het jazzproject van Barman, TaxiWars, wel nog in volle actie. In maart brachten ze een uitstekende live-video uit voor Fever die de aantrekkelijkheid van de groep op het podium helemaal weet over te brengen.

12. London Grammar - Truth Is A Beautiful Thing

Met Truth Is A Beautiful Thing maakt London Grammar eindelijk nog eens echt indruk. De wondermooie titeltrack van de plaat die op 9 juni verschijnt, brengt weer in herinnering wat London Grammar nu ook al weer zo een bijzonder groepje maakte.

13. Alison Krauss - You Don't Know Me

Alison Krauss, doorwinterde countryzangeres en bij ons vooral bekend van haar uitstekende samenwerkingen met Led Zeppelin-zanger Robert Plant, heeft dan weer een countryplaat uitgebracht, 'Windy City', die de perfectie in het genre benadert. You Don't Know Me is om heerlijk bij weg te dromen.

14. Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree

Het is nog altijd wachten tot in oktober voor we Nick Cave & The Bad Seeds dat prachtige door de ziel snijdende album 'Skeleton Tree' live kunnen zien brengen, maar gelukkig wordt de pijn van het wachten regelmatig verzacht door een nieuwe single. Nu is het de beurt aan de wondermooie titeltrack.

15. James Vincent McMorrow - One Thousand Times

Een man die ons in het verleden al verwend heeft met nummers als We Don't Eat, And If My Heart Should Somehow Stop en vooral het schitterende Cavalier blijven wij voor eeuwig en drie dagen met interesse volgen.

Groot was dan ook onze teleurstelling toen bleek dat James de het folky geluid (de eerste) en de intensiteit (de tweede) op het derde album 'We Move' ingeruild bleek te hebben voor een hipper, makkelijker en meer meezingbaar geluid. Desondanks is deze single One Thousand Times wel fijn spul.

16. Jason Isbell & The 400 Unit - Hope The High Road

Jason Isbell was heel lang één van de belangrijkste leden van Drive-By Truckers, maar heeft nu al enkele uitstekende soloplaten vol goeie Americana uit. De laatste was 'Something More Than Free', één van onze favoriete platen uit het jaar 2015, met de schitterende single 24 Frames.

In 2017 komt er een nieuw album aan met een eerste potige single. Gaan kijken naar Jason Isbell kan in Ancienne Belgique op vrijdag 3 november.

17. Wooly Mammoths - Water Slide

We mogen vaak trots zijn op de muziek die hier in België wordt gemaakt, want hadden we 't niet geweten dan hadden we ook niet gehoord dat Wooly Mammoths zo Belgisch is als wat. Wat begon als een soloproject van de zanger groeide door De Nieuwe Lichting 2014 uit tot een volwaardige band die nu vijf koppen telt. Wooly Mammoths komt uit Brussel en maakt psychedelische popmuziek. Onze eigen Tame Impala!

18. Pegassi feat. Billie - Truth And Lies

Pegassi is een dj die doorheen de week gewoon door het leven gaat als Sam Huybrechts en Billie is de Gentse schone die we leerden kennen op We Can Only Live Today van Netsky. Billie maakte sindsdien indruk met singles als Caught By The Tide, Give Me The Knife en Talking Loud, Pegassi werd getekend op het label N.E.W.S. waar ook STUFF. en Tamino onderdak vinden.Dat Billie en Pegassi een goeie combinatie vormen, bewijzen ze op Truth And Lies.

19. Mike Posner - In The Arms Of A Stranger (Grey Remix)

Mike Posner is degene die ons vorig jaar gekweld heeft met I Took A Pill In Ibiza - we hebben er nog regelmatig nachtmerries over. In The Arms Of A Stranger is, althans in de Grey Remix en met de zon op ons hoofd, leuker spul.

20. David Guetta feat. Nicki Minaj & Lil' Wayne - Light My Body Up

Zelfs de slechtste leerlingen van de klas hebben af en toe eens een opflakkering. Op papier klinkt een samenwerking tussen David Guetta, Nicki Minaj & Lil' Wayne als muzikale diarree, maar Light My Body Up is een nummer waar we zelfs onze repeatknop wel eens voor durven te gebruiken. Goed gedaan, David!

21. Soulwax - Missing Wires

Van de lantaarn van de klas, naar de strevers: Stephen en David Dewaele hebben eindelijk nog eens een nieuw album uitgebracht. 'FROM DEEWEE' is het eerste album van Soulwax sinds 'Nite Versions' in 2005 en is een klein meesterwerk geworden. Omgeven door drie drummers en zelf verantwoordelijk voor een batterij analoge synths hebben ze de hele plaat 18 keer live opgenomen in hun eigen nieuwe studio. De beste take van die pogingen is het album geworden.

Missing Wires is het tweede voorsmaakje na Transient Programs From Drums And Machinery en wordt bij elke luisterbeurt nog beter dan de keer voordien.

'FROM DEEWEE' is de eerste nr.1-plaat voor Soulwax in de Ultratop albumlijst en heeft zelfs Ed Sheeran van de eerste plaats gestoten.

22. Coldplay - Hypnotised

Alle aandacht gaat dezer dagen naar de samenwerking tussen Chainsmokers en Coldplay en dat is dubbel zo jammer als je dit nieuwe nummer hoort, want volksmenner Chris Martin stelt zich in Hypnotised nog eens ten dienste van het nummer en roept zelfs echo's op aan het werk op hun debuut.

Beide nummers zullen op 'Kaleidoscope' staan, de nieuwe EP die de band zal uitbrengen op 2 juni zodat ze met toch wat nieuw materiaal hun natuurlijk al lang helemaal uitverkochte stadiontournee kunnen binnenstappen.

23. Milo Meskens - New Beginning

De eerste single van de genaamde Milo Meskens - Here With Me van vorig jaar - was een groot succes. Hoe vaak je 't ook hoorde, beu werd je 't niet. De nieuwe single New Beginning is helemaal anders, zo optimistisch als de pest, maar ook verdomd aanstekelijk en met evenveel potentieel.

24. Childish Gambino - Me And Your Mama

Donald Glover is één van die alleskunners die we allemaal wel zouden willen zijn. Hij bedacht de uitstekende reeks Atlanta en acteerde er ook in, eind dit jaar kunnen we hem gaan bewonderen in de nieuwe Star Wars-film en met Childish Gambino heeft hij vorig jaar een fascinerende plaat afgeleverd. Me And Your Mama is daaruit de sensuele én funky openingstrack en nieuwe single.

25. Loyle Carner - Ain't Nothing Changed

Vorige maand was hij er ook al bij en ook in maart was Loyle Carner bij de muzikale hoogtepunten. De Britse rapper blijft ondanks zijn geniale plaat 'Yesterday's Gone' onder de radar zwemmen. In Ain't Nothing Changed mijmert hij over vervlogen tijden, over hoe hij zijn studentenhuis en zelfs studentenlening mist. Voor de goeie verstaander: hij is in de sleur van het leven terecht gekomen en verlangt terug naar die tijd waarin je dacht dat alles nog mogelijk was, als je maar je best deed. Hij werkt zich kapot, maar ziet niet meteen iets veranderen. Muzikaal is het ook weer een pareltje met die saxofoon die zachtjes doorheen de gehele track zweeft om de desillusie van Carner (nog) meer voelbaar te maken.

26. Compact Disk Dummies - Remain In Light

Remain In Light is de titeltrack van Compact Disk Dummies en met dit nummer laten ze een heel nieuw facet van zichzelf horen. Kinderkoren in muziek, het kan flagrant mislopen, maar het kan ook geweldig werken. Denk maar aan O Children van Nick Cave & The Bad Seeds of Popular Culture van dEUS. Compact Disk Dummies mogen zich aan de juiste kant scharen.

De albumversie van het nummer duurt meer dan zes minuten en overstijgt de Blende Edit die je dezer dagen op de radio hoort. Wij geven dan ook de originele versie mee.

27. Rae Sremmurd - Swang

Rae Sremmurd scoorden een dikke hit met Black Beatles. Het hiphop-duo uit Atlanta met geboortejaren 1995 en 1993 timmerde al aan de weg sinds 2014, maar stoot nu stevig door. Deze zomer staan ze op Rock Werchter dus wie fan is van de betere hiphop moet op zondagnamiddag zijn weg zoeken naar The Barn.

28. SoKo - Sweet Sound Of Ignorance

SoKo zal wel voor altijd "die van I'll Kill Her" blijven voor het grote publiek - ze forceerde haar doorbraak door dat nummer in 2006 op haar MySpace te zetten - en dat is jammer voor wie haar andere werk kent. In 2014 maakte ze indruk met het nummer We Might Be Dead Tomorrow dat qua sound en thematiek bij Youth van Daughter aansloot. Deze nieuwe Sweet Sound Of Ignorance doet dan weer meer aan Beach House denken.

Als we één tip mogen geven: begraaf I'll Kill Her in een diep zwart gat en geef SoKo een kans.

29. Cigarettes After Sex - Apocalypse

Cigarettes After Sex sluit dan weer aan bij Mazzy Star en staat in de vroege donderdagnamiddag op Rock Werchter.Cigarettes After Sex is de opvallende groepsnaam van de Texaanse Greg Gonzales die met een honingzoete stem schaduwmuziek brengt.

De groep viel op door hun cover van Keep On Loving You van de 80s-band REO Speedwagen en nu de nieuwe single Apocalypse verschenen is, kan het uitkijken naar de debuutplaat die nog dit voorjaar zal verschijnen een aanvang nemen.

30. Lorde - Green Light

Toen de nieuwe single van Lorde uitkwam waren de reacties aanvankelijk niet superenthousiast, ook hier niet. Maar kijk wat een beetje tijd allemaal kan doen, blijkt gewoon dat Lorde een oorwurm van jewelste heeft geschreven die perfect op zijn plaats is in de ontluikende lente.

31. Oh Wonder - Ultralife

Het deed ons aan iets denken, die nieuwe single van Oh Wonder. Na lang denken wisten we het: dit nummer zou ook van Of Monsters And Men kunnen zijn. In ieder geval klinkt Oh Wonder op Ultralife heel erg anders als een paar jaar geleden op hun gekoesterde debuut 'Oh Wonder' van twee jaar geleden en dat is te danken aan die ene grote oerkracht in het leven die ons allemaal energie weet te geven: de Liefde.

Wie het schattige tweetal Josephine Van Der Gucht en en Anthony West deze zomer op een podium wil treffek kan richting Pukkelpop trekken in Augustus. Daar treden ze aan op vrijdag 18 augustus.

32. G-Eazy & Kehlani - Good Life

Nog zo'n schaamteloos optimistisch liedje: "You put the good in the good life/we put the bad in the past, now we alright" klinkt het in dit nummer dat terug te vinden zal zijn op de soundtrack van de achtste film in de franchise van The Fast And The Furious.

G-Eazy steekt in deze track letterlijk en figuurlijk zijn middelvinger op naar zijn haters en rapt "And I swear this: champagne just tastes better on jets."

Het is 'm gegund. Hij kan misschien eens trakteren op Rock Werchter, als hij daar op zondag The Barn voor gesloten mag verklaren.

33. Alt-J - 3WW

Op 9 juni is 'Relaxer' er, het derde album en dat is iets waar stevig naar uitgekeken wordt.

Een eerste voorsmaakje hebben ze nu al gedeeld en dat is de openingstrack 3WW - voluit Three Wrong Words. En dat is vooral heel mooi. Heel erg mooi, klein en niet erg commercieel. En toch zullen ze er weer één van die onwaarschijnlijke, rare hits mee scoren.

Op de slotdag van Rock Werchter mogen ze net voor Foo Fighters spelen, op het hoofdpodium. Het zegt veel over de reputatie en de aanhang die Alt-J in amper vijf jaar verzameld heeft.

34. Feist - Pleasure

Feist is terug! We herhalen: Feist is terug! Met 'Metals' leverde ze in 2011 zowat de perfecte plaat af en daarna was het lang wachten tot er weer een teken van leven kwam. Dat kwam er dus pas deze maand, maar nu we Pleasure gehoord hebben vergeven we haar het lange wachten. De bijhorende plaat met dezelfde titel komt eraan op 28 april.

Wie haar live wil zien kan deze zomer terecht op het Brussels Summer Festival, daar speelt ze op maandag 14 augustus.

35. First Aid Kit - You Are The Problem Here

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Het ideale moment vonden ze bij First Aid Kit om eens stevig van zich af te bijten. En terecht! Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: een vrouw is geen (lust)object.

36. High Hi - Baseball Fights

In 2014 deed High Hi mee aan Humo's Rock Rally. Ze haalden de finale niet, maar bewezen dat dat geen bezwaar hoeft te zijn bij het timmeren aan een carrière. Hun debuutplaat 'Hindrance' ligt sinds kort in de winkel en dat is een heel erg fijne popplaat geworden. Er zijn veel echo's uit de muziekgeschiedenis op te horen, maar met goed gekozen echo's hebben we nooit een probleem gehad.

37. Chilly Gonzales & Jarvis Cocker - Tearjerker

Ze zouden een prijs moeten krijgen voor meest onverwachte duo. Jarvis Cocker heeft zijn bekendheid verworven als opperhoofd van Britpopband Pulp, Chilly Gonzales is bekend van werk voor zichzelf, maar leent zijn diensten ook aan Feist, Drake en Daft Punk. Samen hebben ze nu een plaat gemaakt die over - hou u vast - de geschiedenis van een hotelkamer gaat. Dat het er daar niet altijd even vrolijk aan toeging horen we aan Tearjerker.

38. Strand Of Oaks - Cry

Timothy Showater van Strand Of Oaks houdt van gitaren, maar op Cry - naar eigen zeggen het meest trieste nummer dat hij ooit geschreven heeft - ruilt hij die in voor de piano. Vreemde eend in de bijt op het nieuwe album 'Hard Love', maar net daardoor des te indrukwekkender.

39. Perfume Genius - Slip Away

In mei verschijnt 'No Shape', de vierde plaat ondertussen toch alweer van Perfume Genius. Wij hebben ze, gelukzakken die we zijn, al kunnen horen en kunnen nu al beloven dat het een hele goeie en heel veelzijdige plaat is. Ook op de eerste single Slip Away buigt Perfume Genius zich meer dan ooit richting de popmuziek, zonder daarbij zijn eigen identiteit te verliezen.

Op 9 juni speelt Perfume Genius een concert in AB Club, op Pukkelpop staat hij op vrijdag 18 augustus.

40. Broken Social Scene - Halfway Home

Jongens, wat een fijn weerzien. Halfway There is de eerste nieuwe muziek van het Canadese muzikantencollectief Broken Social Scene. Collectief inderdaad, want met uitzondering van enkele vaste leden (zoals zangers Kevin Drew en Brendan Canning) hebben ze een wisselende bezetting, afhankelijk van de beschikbaarheid van hun poule. Er komt deze herfst ook een nieuw album aan en ook Feist - één van de los-vaste leden, zou daaraan hebben meegewerkt.

In ieder geval klinkt de nieuwe single ook nu weer heerlijk gedetailleerd en opzwepend. Op 28 mei komt Broken Social Scene naar Trix in Antwerpen.

41. Glass Animals - Pork Soda

In 2014 liepen we op Pukkelpop - zoals dat daar soms gaat - op goed geluk een tent in en kwamen we daar Glass Animals tegen. We hoorden echo's van Alt-J, van Radiohead en van Vampire Weekend. Het debuut 'Zaba' was uitstekend, de opvolger 'How To Be A Human Being' (2016) bleef minder aan de ribben kleven, maar kent wel enkele fijne singles. Pork Soda is er daar eentje van.

Glass Animals staat op zaterdagnamiddag in The Barn op Rock Werchter.

42. A Tribe Called Quest - Dis Generation

Bij elke nieuwe single van A Tribe Called Quest zijn we blij en triest tegelijkertijd. Blij, omdat we dan weer A Tribe Called Quest op de radio zouden kunnen gaan horen, triest omdat het onafwendbare einde dan weer een stap dichterbij is. De groep heeft namelijk duidelijk laten verstaan dat 'We Got It From Here..Thank You 4 Your Service' een even definitief afscheid is als de titel doet vermoeden.

Het was hun eerste album in maar liefst 18 jaar, maar de vooruitgeschoven single We The People... maakte meteen hun relevantie duidelijk. Op de volgende single Dis Generation herkennen we een sample uit Pass The Dutchie van Musical Youth en we vinden het heerlijk.

A Tribe Called Quest staat hoog geprogrammeerd op de affiche van het Deense Roskilde dat in hetzelfde weekend als Rock Werchter plaatsvindt, maar er is nog geen Belgische bevestiging voor de groep te bespeuren. Als de Schuer hen niet even gebeld heeft om te vragen of ze nog een gaatje hebben in hun agenda, gaan we ergens heel triest in een hoekje zitten mokken.

43. BADBADNOTGOOD, KAYTRANADA & Snoop Dogg - Lavender (Nightfall Remix)

Donald Trump werd boos van deze clip en daarmee hebben de makers ervan dus meteen ook hun doel bereikt. In de clip van deze Lavender richt Snoop Dogg een wapen op de Amerikaanse president én haalt de trekker over. Trump reageerde, uiteraard via Twitter, dat die rapper met zijn falende carrière wat hem betreft de gevangenis in moest vliegen voor een streek als deze.

Snoop Dogg reageerde van zijn kant ook: “Ik heb het gevoel dat mensen toffe platen maken, plezier hebben en feesten, maar niemand is bezig met het probleem dat deze president een fucking clown is. Ik wilde dat duidelijk maken via een liedje.”

Goed liedje, ook.

44. J. Thomas - Gij Waart Er Ni

Een moeilijke jeugd en een reportage in Pano op één: dat zijn de twee elementen die de rapper J. Thomas op de kaart hebben gezet. Naar aanleiding van een reportage over het leven in een instelling kwam hij op Studio Brussel getuigen over z'n jeugd in een instelling, en de stap naar een zelfstandig leven nadien, én over hoe muziek hem hielp die periode in z'n leven een plaats te geven.

Het nummer Gij Waart Er Ni kreeg een plaatsje in de playlist van Studio Brussel en het nummer werd aangeboden als gratis download.

45. Guru Guru - Up The Wall

Up The Wall is de nieuwste single uit 'P C H E W', de debuutplaat van het Belgische The Guru Guru. Een stevige band, een sterke liveband ook, maar het blijft voorlopig een groot vraagteken of ze ooit de weg zullen vinden naar de radiogolven.

Deze single gaat specifiek over het onvermogen om te communiceren en de zoektocht naar nieuwe manieren om een boodschap over te brengen.

46. Thurston Moore - Smoke Of Dreams

Thurston Moore is één van de grote verrassingen op de affiche van Rock Werchter dit jaar. Een levende legende, maar misschien niet helemaal op z'n plaats op dit specifieke festival. Moore, altijd lid geweest van het legendarische Sonic Youth, staat op zondagnamiddag wat ongelukkig geprogrammeerd tussen Cage The Elephant en Rae Sremmurd in The Barm. We hopen dus van harte dat Moore zijn juiste publiek zal vinden.

De zanger-gitarist heeft naast zijn werk ook altijd soloplaten uitgebracht en aangezien Sonic Youth nog altijd in een diepe coma-slaap verkeert, heeft Moore tijd zat om er zo nog eentje uit te brengen. 'Rock N Roll Consciousness' verschijnt op 28 april, telt 5 nummers, waarvan Smoke Of Dreams het kortste is, en duurt 42 minuten. Om maar te zeggen dat hij het niemand makkelijk zal maken.

47. Amber Coffman - No Coffee

Dave Longstreth en Amber Coffman vormden jarenlang samen Dirty Projectors, maar de twee gingen uit elkaar en dus stapte Coffman - die zangeres en gitariste was - uit Dirty Projectors. Het was ook zij die in 2012 zong op Get Free van Major Lazer en ons zo deed geloven dat Diplo écht goeie nummers zou gaan maken.

In 2017 brengt ze voor het eerst een soloalbum uit. Dat zal 'City Of No Reply' gaan heten en de eerste single No Coffee bereidt ons daar al met zachte hand op voor.

48. Blood Orange - Best To You

Best To You is nog een restant van 'Freetown Sound', de uitstekende plaat die Blood Orange in 2016 uitbracht. Blood Orange is eigenlijk het eenmansproject van Dev Hynes die samenwerkt met verschillende vocalisten.

Om even aan te geven: op 'Freetown Sound', zijn derde album als Blood Orange, verzorgt hij zang en speelt hij ook piano, synths, gitaar, bass, synth gitaar, klarinet, cello, drum en percussie. Enkele van de gasten op dit album waren Nelly Furtado, Carly Rae Jepsen en Debbie Harry van Blondie.

Voor deze lekkere Best To You heeft hij een beroep gedaan op Empress Of, de Amerikaanse singer-songwriter die bij de burgerlijke stand van Los Angeles bekend staat als Lorely Rodriguez.

Lees meer

Dit al gelezen?